Zelena smer: nov okoljevarstveni projekt podjetja Barjans

Člani

26. Maj 2023

Zelena smer: nov okoljevarstveni projekt podjetja Barjans

V članu kluba, podjetju Barjans, d. o. o., so zagnali projekt Zelena smer. Zasnovan za podjetja in institucije, ki jim je mar za okolje in prihodnje generacije.

Zagotovo smo se že vsi srečali z besedo »trajnost«, »trajnostnost« ali po angleško »sustainability«. 

Beseda trajnost pomeni, da ob zadovoljevanju potreb sedanje generacije ne ogrožamo potreb prihodnjih generacij. Pri tem moramo zagotavljati ravnovesje med gospodarsko rastjo, skrbjo za okolje in družbeno blaginjo. Trajnostnost v ekološkem smislu pa pomeni, da pri dolgoročnem vzdrževanju blaginje odgovorno uporabljamo naravne vire. 

To je poseben izziv na področjih, kjer so poleg okoljskih ciljev v ospredju druge prioritete. Ko gre za zagotavljanje čistoče in vzdrževanje higiene, je treba poskrbeti, da se v skrbi za zdravje in dobro počutje odstrani umazanija in odpadki, preprečuje razvoj in širjenje škodljivih mikroorganizmov ter zagotovi varno in udobno okolje. 

Kot ponudnik izdelkov za higieno in čistočo prostorov podjetje Barjans verjame, da je tudi pri tem mogoče škodljive vplive v veliki meri zmanjšati, zato so se v iskanju trajnostnih rešitev odločili za oblikovanje in vzpostavitev projekta Zelena smer

Kaj je projekt Zelena smer

Projekt Zelena smer je zasnovan za podjetja in institucije, ki jim je prav tako mar za okolje in prihodnje generacije. S sloganom »Spreminjamo naravo čistoče« združuje prizadevanje za okolju prijazno delovanje v treh korakih: z zmanjšanjem porabe izdelkov pri vzdrževanju čistoče in higiene objekta, z uporabo izdelkov z ekološkimi certifikati in papirja iz krožnega gospodarstva ter z ozaveščanjem obiskovalcev in zaposlenih.

S korakom v Zeleno smer se podjetje odloči za kakovostne storitve in eko izdelke na področju papirne galanterije, čistil in pripomočkov za čiščenje. Izbrani izdelki močno zmanjšujejo vplive na okolje, saj so zasnovani tako, da je njihova poraba minimalna, njihova življenjska doba čim daljša ter da so izdelani iz okolju prijaznejših surovin ali da prihajajo iz krožnega gospodarstva.

Kako poteka priključitev projektu Zelena smer 

Ob vključitvi v projekt strokovnjaki iz oddelka sanitarnega inženiringa podjetja Barjans d.o.o. opravijo brezplačno analizo stanja na področju čiščenja in vzdrževanja higiene v vašem objektu. Po pregledu postopkov čiščenja ter ustreznosti pripomočkov in čistilnih sredstev v uporabi sanitarni inženiring pripravi poročilo z natančnimi predlogi za optimizacijo. Prav tako izdelajo načrte čiščenja, svetujejo pri organizaciji dela in izbiri najustreznejših izdelkov glede na okoljevarstvena priporočila. Ob ugotovitvi, da podjetje deluje v skladu z okoljskimi standardi pa prejme tudi certifikat Zelena smer ter ustrezne oznake, ki ji lahko namesti v svojem objektu.   

»Priporočamo uporabo koncentriranih čistil z nadzorovanim redčenjem in doziranjem, higienski papir iz krožnega gospodarstva, ki se pridobi z reciklažo odpadnega papirja iz Slovenije, ob tem pa ponudimo tudi oznake in nalepke, da lahko svoje uporabnike oziroma obiskovalce obveščate o racionalnem ravnanju in porabljanju higienskih izdelkov.« 

Kdo je že del projekta Zelena smer

Projektu so prisluhnili in se mu s trajnostnim delovanjem na področju čistoče in higiene pridružili že mnogi podjetniki. Pred kratkim so se za Zeleno smer odločili tudi pri enem vodilnih ponudnikov prehranskih storitev Sovita: »𝘒𝘰𝘵 𝘥𝘳𝘶𝘻̌𝘣𝘦𝘯𝘰 𝘰𝘥𝘨𝘰𝘷𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘥𝘦𝘭𝘰𝘥𝘢𝘫𝘢𝘭𝘦𝘤 𝘴𝘵𝘢𝘭𝘯𝘰 𝘪𝘴̌𝘤̌𝘦𝘮𝘰 𝘪𝘻𝘣𝘰𝘭𝘫𝘴̌𝘢𝘷𝘦. 𝘝 𝘱𝘳𝘰𝘫𝘦𝘬𝘵𝘶 𝘡𝘦𝘭𝘦𝘯𝘢 𝘴𝘮𝘦𝘳 𝘴𝘮𝘰 𝘱𝘳𝘦𝘱𝘰𝘻𝘯𝘢𝘭𝘪 𝘤𝘦𝘭𝘰𝘴𝘵𝘯𝘪 𝘱𝘳𝘪𝘴𝘵𝘰𝘱 𝘬 𝘻𝘮𝘢𝘯𝘫𝘴̌𝘦𝘷𝘢𝘯𝘫𝘶 𝘷𝘱𝘭𝘪𝘷𝘰𝘷 𝘱𝘳𝘰𝘤𝘦𝘴𝘰𝘷 𝘤̌𝘪𝘴̌𝘤̌𝘦𝘯𝘫𝘢 𝘪𝘯 𝘷𝘻𝘥𝘳𝘻̌𝘦𝘷𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘩𝘪𝘨𝘪𝘦𝘯𝘦 𝘯𝘢 𝘰𝘬𝘰𝘭𝘫𝘦. 𝘗𝘰𝘭𝘦𝘨 𝘻𝘮𝘢𝘯𝘫𝘴̌𝘦𝘷𝘢𝘯𝘫𝘢 𝘱𝘰𝘳𝘢𝘣𝘦 𝘱𝘰𝘵𝘳𝘰𝘴̌𝘯𝘪𝘩 𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭𝘰𝘷 𝘪𝘯 𝘶𝘱𝘰𝘳𝘢𝘣𝘦 𝘵𝘳𝘢𝘫𝘯𝘰𝘴𝘵𝘯𝘪𝘩 𝘪𝘻𝘥𝘦𝘭𝘬𝘰𝘷 𝘣𝘰𝘮𝘰 𝘵𝘶𝘥𝘪 𝘴𝘷𝘰𝘫𝘦 𝘻𝘢𝘱𝘰𝘴𝘭𝘦𝘯𝘦 𝘪𝘯 𝘱𝘰𝘴𝘭𝘰𝘷𝘯𝘦 𝘱𝘢𝘳𝘵𝘯𝘦𝘳𝘫𝘦 𝘴𝘱𝘰𝘥𝘣𝘶𝘫𝘢𝘭𝘪 𝘬 𝘰𝘬𝘰𝘭𝘫𝘶 𝘱𝘳𝘪𝘫𝘢𝘻𝘯𝘪𝘮 𝘱𝘳𝘢𝘬𝘴𝘢𝘮. 𝘚 𝘴𝘬𝘶𝘱𝘯𝘪𝘮𝘪 𝘮𝘰𝘤̌𝘮𝘪 𝘯𝘢𝘮 𝘣𝘰 𝘶𝘴𝘱𝘦𝘭𝘰 𝘰𝘩𝘳𝘢𝘯𝘪𝘵𝘪 𝘤̌𝘪𝘴𝘵𝘰 𝘪𝘯 𝘻𝘥𝘳𝘢𝘷𝘰 𝘰𝘬𝘰𝘭𝘫𝘦 𝘻𝘢 𝘣𝘰𝘥𝘰𝘤̌𝘦 𝘳𝘰𝘥𝘰𝘷𝘦.«

Več informacij o projektu na tej povezavi. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano