Ta brazilska država želi postati svetovni šampion v proizvodnji električnih vozil 

Izbrani nasveti

11. Maj 2023

Ta brazilska država želi postati svetovni šampion v proizvodnji električnih vozil 

Brazilska zvezna država Minas Gerais ima po navedbah tamkajšnjih politikov potencial, da postane glavni svetovni proizvajalec litija za električne avtomobile. Guverner Romeu Zema nagovarja vlagatelje na ameriški tehnološki borzi Nasdaq. 

Avtorica: Mateja Perovšek Ciuchini iz slovensko-brazilske gospodarske zbornice, ambasadorka SBC – Kluba slovenskih podjetnikov v Braziliji

Vlada brazilske jugovzhodne zvezne države Minas Gerais je pred dnevi začela projekt privabljanja vlagateljev za raziskovanje litija v dolini Jequitinhonha. Tako imenovani Lithium Valley je bil uradno predstavljen v največji tehnološki borzi na svetu, newyorškem Nasdaqu, med obiskom guvernerja Romeu Zema v ZDA. Po besedah tega je namen pobude pripeljati nova delovna mesta in tehnologijo v dolino Jequitinhonha.

Guverner Zema je dejal, da želi na območje Vale do Jequitinhonha, severno in severovzhodno od Minasa, pritegniti ne le proizvajalce baterij, ampak tudi investitorje na področju električnih avtomobilov in pripadajočih tehnologij. Na obisku v New Yorku je izpostavil mineralno bogastvo severne regije Minas in priložnosti, ki jih ponuja vlaganje v razvoj panoge. 

Območje je bogato z litijem, ki je sestavni del baterij pri izdelavi električnih avtomobilov in pripadajoče električne opreme. Po trditvah Flávia Roscoeja, predsednika industrijske zbornice Minas Geraisa (Fiemg), lahko ta zvezna država ponudi tako imenovani zeleni litij s čisto energijo in brez rudne jalovine, ki bi se nabirala ob jezovih. Trenutni projekti po besedah Roscoeja predvidevajo tudi ponovno uporabo vode. Meni, da ima območje dobro logistično izhodišče, saj je dolina Jequitinhonha blizu pristanišča. 

Pridobivanje litija že poteka 

Sigma je prvo podjetje, ki pridobiva litij z visoko dodano vrednostjo v Minas Geraisu. Po besedah Ane Cabral, direktorice omenjenega podjetja, ima zvezna država potencial, da postane glavni svetovni proizvajalec litija za električne avtomobile. Proizvodnja na območju poteka brez zadrževalnika jalovine, zatrjuje Cabralova. 

Direktorica Sigme tudi trdi, da povpraševanje po litiju prihaja predvsem s severne poloble, saj brazilska flota velja za tako imenovano zeleno: 88 % domačih avtomobilov lahko poganja etanol, biogorivo. Poudarja, da je to priložnost za vlagatelje. 

Foto: Minas Gerais (vir: Canva)

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano