Kaj se zgodi, ko podjetje prevzame naslednik

Člani

31. Maj 2023

Kaj se zgodi, ko podjetje prevzame naslednik

»Začeti je treba zgodaj!« To je bila ena od glavnih ugotovitev dogodka o izzivih ob prenosu podjetja na naslednjo generacijo, ki ga je klub pripravil za skupino SBC Naslednikov. O nasledstvu so ti razpravljali na obisku v družinskem podjetju Blažič, v katerega je kot lastnik leta 2015 vstopil član SBC Mihael Blažič, pozneje pa podjetje predal novemu direktorju.  

20230530_142848.jpg

Ko gre za nasledstvo, je zlasti pomembno, da se družina pogovori o vseh vidikih prenosa. Načrt, ki odraža družinski dogovor, je treba sestaviti dovolj zgodaj. V načrtu mora biti jasno določeno, kakšna so pričakovanja, vloga vsakogar izmed njih in kam se bodo po prenosu usmerili. 

20230530_140416.jpg

Na okrogli mizi so se Mihaelu Blažiču, pridružili še člani: Matevž Sočan, ELEKTROSPOJI, Renata Koprivec Skubic, SILIKO in Miha Krapež, SINTER. Z udeleženci so delili izkušnje in spoznanja, opisali so stanje v podjetjih pred oziroma po prenosu. Prisluhnili smo lahko različnim zgodbam. Pri načrtovanju prenosa je smiselno razmišljati tudi o zunanji pomoči. Bistveno je namreč, da so stvari urejene pravilno in da se ohranijo dobri družinski odnosi.

20230530_140416-.jpg

Mihael Blažič, ki je sam naslednik, je povedal, da je vodenje podjetja predal direktorju, sam pa se je posvetil lastniški vlogi. Z odločitvijo je zelo zadovoljen. Poudaril je, da se je na prenos vodenja in ureditev razmerij vnaprej zelo dobro pripravil. 

20230530_143413.jpg

Dogodek je minil v znamenju tvorne debate in izmenjave različnih pogledov. 


 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano