Cene elektrike ostajajo visoke, podjetja zaenkrat čakajo zaman

Stališča

06. Maj 2023

Cene elektrike ostajajo visoke, podjetja zaenkrat čakajo zaman

Številna podjetja se zaradi visokih cen električne energije soočajo z visokimi stroški poslovanja, kar zmanjšuje njihovo konkurenčnost. Vlada zaenkrat ostaja gluha za pozive SBC – Kluba slovenskih podjetnikov in drugih interesnih organizacij, ki zastopajo gospodarstvo. 

Zahteve podjetnikov in širšega gospodarstva ostajajo: vzdržna cena je 1​​​30 evrov za MWh. 

Visoke cene elektrike med drugim pestijo velika podjetja, kar po poročanju Radia Slovenija hitro poslabšuje konkurenčnost slovenskega gospodarstva. 

Nekatere interesne organizacije so pred dnevi vlado ponovno pozvale k ukrepanju po zgledu Nemčije in zamrznitvi cene za megavatno uro električne energije za velike porabnike.

Medtem ko nemška podjetja v povprečju plačujejo 130 evrov za megavatno uro elektrike, pa slovenska podjetja bistveno več, tudi do 300 evrov za megavatno uro. Za kako veliko težavo gre, je ponazoril generalni direktor Slovenskih železnic Dušan Mes. »Če bi kupili po 300, bi imeli v pol leta za 60 milijonov evrov večje stroške,« je za Radio Slovenija povedal Mes.

Nekatera podjetja so jo slabše odnesla, obseg proizvodnje je v prvih mesecih letos upadel za kar od 15 do 20 odstotkov, je ocenil predsednik GZS-ja Tibor Šimonka. »Zdajle bijemo plat zvona in nam ne preostane nič drugega, kot da zahtevamo od vlade, da ukrepa podobno, kot je to storila Nemčija in nekatere druge države,« je dejal.

Visok padec

Rešitev je po mnenju SBC – Kluba slovenskih podjetnikov in širšega gospodarstva v tem, da se cena zamrzne na ravni, ki omogoča vzdržno poslovanje.

Velika v Sloveniji zaposlujejo tretjino zaposlenih in ustvarijo več kot polovico čistih prihodkov. Med velikimi podjetji so med najbolj prizadetimi trgovci, ta so po navedbah predsednice Trgovinske zbornice Slovenije marca letos beležila kar 13-odstotni padec. S poslovanjem velikih podjetij je močno povezano tudi poslovanje malih in srednjih, tako preko poslovnih partnerstev kot skupnih nastopov v posameznih projektih. 
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano