SBC know-how: Razumevanje in izbira ustreznega finančnega vira za rast podjetja

Izbrani nasveti

17. April 2023

SBC know-how: Razumevanje in izbira ustreznega finančnega vira za rast podjetja

Razvoj in rast podjetja sta v veliki meri odvisna od pridobivanja ustreznih finančnih sredstev. Ustrezno razumevanje različnih virov financiranja, njihovih značilnosti in omejitev je ključnega pomena za sprejemanje optimalnih odločitev glede financiranja.

Avtor: Nejc Apšner, član sekcije SBC Mladi in direktor podjetja Nekster Finance, d. o. o. 

V tem strokovnem članku bomo analizirali različne možnosti notranjega in zunanjega financiranja ter dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri izbiri najprimernejšega finančnega vira za rast podjetja.

Notranje financiranje: izkoriščanje lastnih finančnih virov

Akumulacija dobička: Podjetje lahko del svojega dobička reinvestira v poslovanje, kar zmanjšuje potrebo po dodatnem zunanju financiranju.
Depreciacija: Podjetje lahko z uporabo odpisov sredstev ustvari sredstva, ki jih nato reinvestira v poslovanje.
Upravljanje obratnega kapitala: Podjetje lahko z optimizacijo zalog, zmanjševanjem stroškov in izboljšanjem upravljanja terjatev sprosti sredstva, ki se lahko uporabijo za financiranje rasti.

Zunanje financiranje: pridobivanje sredstev iz zunanjih virov

Dolžniško financiranje: Podjetja lahko pridobijo posojila od bank ali drugih finančnih ustanov, vključno s kratkoročnimi krediti, dolgoročnimi posojili ali obveznicami.
Lastniško financiranje: Podjetja lahko pridobijo sredstva z izdajo delnic ali deležev, bodisi prek zasebnih naložb (poslovni angeli, zasebni skladi) ali javnih naložb (izdaja delnic na borzi). To lahko vključuje tudi prihodke iz partnerstev, združitev ali prevzemov.
Državne subvencije in nepovratna sredstva: Podjetja lahko pridobijo sredstva iz državnih programov ali mednarodnih organizacij, ki nudijo finančno podporo za določene projekte ali sektorje. To lahko vključuje nepovratna sredstva, posojila s subvencioniranimi obrestnimi merami ali davčne olajšave.
Trgovsko financiranje: Podjetja lahko pridobijo financiranje od dobaviteljev ali strank, kar lahko vključuje podaljšanje plačilnih rokov, predplačila ali kreditiranje blaga in storitev.

Različni finančni viri se lahko delijo glede na obdobje, vrsto ali strukturo financiranja. Kratkoročno financiranje se pogosto uporablja za financiranje obratnega kapitala, kot so zaloge in terjatve, medtem ko se dolgoročno financiranje uporablja za financiranje trajnih sredstev ali za strateške projekte.

Vrste financiranja pa se lahko delijo na dolžniško in lastniško financiranje, pri čemer dolžniško financiranje vključuje posojila, obveznice in druge oblike zadolževanja, lastniško financiranje pa pridobivanje sredstev z izdajo delnic ali deležev.

Ključni dejavniki pri izbiri finančnih virov

1. Poslovni cilji in potrebe: Pri izbiri finančnih virov je pomembno upoštevati cilje podjetja in potrebe po sredstvih, saj to vpliva na vrsto financiranja, ki je najbolj primerna za podjetje.
2. Tveganje: Stopnja tveganja, ki jo je podjetje pripravljeno sprejeti, vpliva na izbiro finančnih virov. Lastniško financiranje lahko vključuje večje tveganje, saj so prihodki neposredno povezani z uspehom podjetja, medtem ko dolžniško financiranje predstavlja tveganje zaradi obveznosti vračanja posojil.
3. Pogoji financiranja: Obrestne mere, časovni okviri in stroški pridobitve sredstev so pomembni dejavniki, ki jih je treba upoštevati pri izbiri finančnih virov.

Veste, kateri pristop je pravi za vas?

Izbira pravega vira financiranja za rast podjetja je ključnega pomena za doseganje dolgoročnih ciljev in uspeha na trgu. Pomembno je, da podjetja natančno razumejo različne možnosti financiranja, prednosti in slabosti ter dejavnike, ki jih je treba upoštevati pri sprejemanju odločitev o financiranju.

Raziskava in analiza podjetij, trgov in konkurence, skupaj s strokovnim nasvetom in svetovanjem, lahko podjetjem pomaga oblikovati učinkovito strategijo financiranja, ki najbolje ustreza njihovim potrebam in ciljem. Pomembno je, da podjetja neprestano spremljajo svoje finančno stanje, ocenjujejo učinkovitost izbranih finančnih virov ter prilagajajo svoje strategije in načrte, ko se soočajo z novimi izzivi in priložnostmi na trgu.

V prihodnosti bodo podjetja morala še naprej prilagajati svoje strategije financiranja, saj se spreminjajo makroekonomski dejavniki, regulatorni okviri in finančni trgi. Stalno spremljanje in prilagajanje finančnih strategij ter sodelovanje s strokovnjaki bo podjetjem pomagalo zagotoviti uspeh in rast na dolgi rok.

Včasih je težko samostojno sprejeti odločitve o financiranju, zato je dobro poiskati strokovno pomoč pri določanju najustreznejših možnosti za vaše podjetje. Fintech podjetje Nekster Finance, d.o.o., ki ga vodi direktor Nejc Apšner, je prelilo že več kot 400 milijonov evrov v slovensko gospodarstvo in je specializirano za pomoč podjetjem pri iskanju najboljših možnosti financiranja.

Če ste ugotovili, kateri načini financiranja so za vaše podjetje najboljši, vendar ne veste, kako do njih, se lahko obrnete na družbo Nekster. Njihovi strokovnjaki vam bodo pomagali pripraviti personalizirano rešitev in podati mnenje o obstoječih rešitvah. Za več informacij lahko pišete na: nejc@nekster.com.
KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano