Premier Golob se je pohvalil, da je vlada pomagala gospodarstvu. Pa je res tako? 

Stališča

20. April 2023

Premier Golob se je pohvalil, da je vlada pomagala gospodarstvu. Pa je res tako? 

Premier Robert Golob je v razpravi ob interpelaciji vlade v državnem zboru med drugim dejal, da je vlada z vsemi sprejetimi ukrepi za omilitev draginje zasledovala oblikovanje predvidljivega in varnega okolja za gospodarstvo, potrošnika in državo. Povedal je tudi, da se je ravno zaradi ukrepanja vlade gospodarska situacija v Sloveniji gibala bistveno bolje od povprečja v Evropi.

Ob tej izjavi v SBC - Klubu slovenskih podjetnikov opozarjamo, da vlada podjetnikom in gospodarstvu doslej ni učinkovito pomagala z ukrepi za zajezitev visokih cen električne energije. Država namreč sistemsko ni uspela urediti dostopa do električne energije po cenah, ki bi podjetjem omogočale konkurenčno nastopanje na mednarodnih trgih. Cena električne energije je tako za veliko število podjetnikov še naprej nerazumno visoka, in to kljub temu, da mnogi med njimi uveljavljajo vladno subvencijo.

Zato si v SBC še naprej aktivno prizadevamo za rešitve, ki bodo v korist podjetnikom. Na zahteven položaj podjetnikov bo oddelek kluba za poslovno okolje vnovič opozoril na sestanku gospodarske koordinacije, ki bo v sredo, 3. maja, pri Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport. SBC bo od vlade zahteval hitro ukrepanje. Časa za odlašanje namreč ni več. 

Ob tem v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov izpostavljamo, da vlada podjetnikom in gospodarstvu doslej ni učinkovito pomagala z ukrepi za zajezitev visokih cen električne energije. In to kljub večmesečnim obljubam, da bo poskrbela za takšne ukrepe. Cena elektrike je danes za veliko število podjetij tako še naprej nerazumno visoka, giblje se okoli 350 evrov za MWh. Slovenska podjetja na ta način izgubljajo konkurenčno prednost v zaostreni mednarodni konkurenci, saj visoka cena pomeni višjo prodajno ceno produktov in izdelkov. Toliko bolj je to pomembno, ker so v konkurenčni prednosti pred slovenskimi podjetij tudi podjetja iz sosednjih držav – Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske –, kjer je cena električne energije sistemsko urejena tako, da so podjetja še naprej lahko konkurenčna. 

V SBC si bomo še naprej prizadevali to spremeniti. Z argumenti si bomo prizadevali za vladne ukrepe v zvezi s ceno električne energije, ki bodo podjetjem pomagala ohraniti konkurenčnost.

Na sestanku v sredo, 3. maja, ki bo v okviru gospodarske koordinacije pri Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, bomo izpostavili razmere, v katerih zaradi visokih cen električne energije delujejo podjetja, in zahtevali hitro ukrepanje vlade. O vsem dogajanju bomo članstvo kluba sproti obveščali. 

Poleg elektrike tudi davki 

V klubu tudi opozarjamo, da je trenutno v ustavni presoji tudi zakon o dohodnini, ki ga je na predlog vlade proti koncu lanskega leta potrdil državni zbor. Tudi omenjeni zakon z rešitvami, ki jih uvaja, ne gre v prid podjetjem in gospodarstvu.

Presojo sta na pobudo podjetniških in gospodarskih organizacij vložili opozicijski stranki, pozneje so dodatno utemeljitev za ustavno presojo in začasno zadržanje izvajanja zakona podale tudi SBC in 12 podjetniških organizacij. Razlog so ustavno sporne določbe zakona, med katerimi so znižanje splošne olajšave, ukinjanje usklajevanja olajšav z inflacijo, zvišanje obdavčitve samostojnih podjetnikov in visoko izobraženih kadrov, oteževanje notranjega lastništva podjetij in bistveno poslabšanje socialnega položaja kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Kot je znano, je ustavno sodišče po vloženi ustavni presoji zadržalo izvajanje zakona, o presoji pa vsebinsko še odloča. 

Fotografija: Vlada RS

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano