25-milijonski prevzem: Milan Kuster piše poslovno zgodbo svetovnega formata

Člani

30. April 2023

25-milijonski prevzem: Milan Kuster piše poslovno zgodbo svetovnega formata

Slovensko podjetje i-Vent, nekdanji Lunos, z lastniškim vstopom britanske družbe Volution Group meri na še hitrejši razvoj prezračevalnih sistemov in dostop do novih globalnih trgov. 

25-milijonski prevzem je prelomnica v razvoju i-Venta, saj podjetju prinaša popolnoma nov poslovni zalet, a obenem v podjetju ohranja znanje, ki prispevalo k dozdajšnji zgodbi o uspehu. Milan Kuster, član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, bo namreč podjetje vodil še prihodnjih pet let. 

Čestitamo! 

Milan Kuster je ob uspešni prodaji dejal, da so v 13 letih sodelovanja z nemškim partnerjem smo prišli do točke, ko bi lahko stagnirali, zaspali na lovorikah. Tudi v tem obdobju so bili uspešni, a to ni bila vizija Lunosa, pozneje I-Venta, je dejal Kuster. Zato so sprejeli odločitev za korak naprej.

Volution Group je ena od najmočnejših svetovnih skupin na področju prezračevalnih sistemov. Pod okriljem tako močnega partnerja bo razvoj podjetja še hitrejši, je prepričan Kuster. »Ta pospešek pričakujemo, naši razvojniki so vrhunski. Prepričan sem, da imamo sodelavce, partnerje, ki so v svetovni špici, zato so tudi naši produkti v svetovni špici.«

MILAN KUSTER O PRODAJI PODJETJA ZA MARIBORSKI VEČER:

»Kupoprodajno pogodbo sem podpisal dva dni pred svojim rojstnim dnevom, in čeprav sprva o prodaji podjetja nisem nameraval govoriti, niti obveščati javnosti, pa nato sem. Ker smo izbrali preoblikovanje podjetja v delniško družbo, ta pa je primorana obveščati delničarje o transakcijah, Bloomberg Adria je to informacijo poslal v javnost, mediji so jo začeli povzemati, telefon mi je začel 'pregorevati' ... in ocenil sem, da je bolje, da sam spregovorim o prevzemu, kot pa da nekdo špekulira s temi informacijami.«

Razvoj in podjetje še naprej ostajata v Sloveniji: »Mislim, da že samo dejstvo, da jim bom naslednji mesec znova dvignil plače za 15 odstotkov, pomeni, da ostajam trdno na čelu tega podjetja. Kmalu se bodo pojavile potrebe po novih sodelavcih, po novih zaposlenih, po več partnerjih, ravno zaradi teh sinergijskih učinkov povezovanja s skupino Volution.«

Primer vrhunske dodane vrednosti in vzornega odnosa do zaposlenih

Lunos je v samem vrhu po dodani vrednosti na zaposlenega, lani je bila ta po Kusterjevih besedah okoli 230 tisoč evrov, ob tem, da je imelo podjetje s 24 zaposlenimi 10 milijonov evrov prihodkov in okoli 3 milijone dobička.

Podjetje je v zadnjih 13 letih z vrhunskimi rešitvami pridobilo velik tržni delež, v Sloveniji so vgradili prezračevalne sisteme v 35 tisoč stavb. Potencial trga v Sloveniji je še vedno izjemno velik, ocenjuje Kuster. 

Lunos je znan tudi po dobrih praksah, ko gre za odnos do zaposlenih. Za tega so doslej prejeli več priznanj.

Pametna prezračevalna enota i-Vent

Enota predstavlja novost v decentralnem prezračevanju, pravijo v podjetju. »Je enostavna za vgradnjo, primerna tako za starejše hiše ali stanovanja kot za novogradnje. Temelji na pretoku zraka v celotnem bivalnem območju z enostavnim upravljanjem preko aplikacije, ki je kompatibilna s sistemoma Android in iOS. Sistem deluje brez hrupa in škodljivih snovi, pa tudi brez vetra in neugodnih vremenskih vplivov, preprečuje tudi prepih,« poudarjajo. 


 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano