SBC pri vas: Zgodba Dewesofta bi morala biti zgodba celotne Slovenije

Dogodki

20. Marec 2023

SBC pri vas: Zgodba Dewesofta bi morala biti zgodba celotne Slovenije

V trboveljskem podjetniškem pospeševalniku Katapult je v ponedeljek, 20. marca, potekal tretji iz serije regijskih dogodkov SBC pri vas, namenjenih krepitvi sodelovanja podjetnikov, občin in drugih lokalnih odločevalcev za skladen regijski razvoj in napredek. 

»Ključna stvar je, kako zadržati mlade. Geografska pozicija je pomembna, ni pa nujna za zadržanje mladih, kar dokazuje tudi Dewesoft. Naš cilj je načrtovan razvoj lokalnega okolja po državi in manj koncentrirane moči v Ljubljani,« je dejal Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.Cilj regijskih srečanj je, da se podjetja, SBC in lokalne skupnosti povežejo in sodelujejo, z namenom, da se klub regijam približa. Namen je, da bi s skupnimi iniciativami našli ključ za vplivanje na politiko države in tako pripomogla k boljšim pogojem za podjetništvo, je dejal predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik. 

Na okrogli mizi so podjetniki in predstavniki lokalnih skupnosti predstavili svoj pogled na iskanje sinergij med podjetniškim okoljem in lokalnimi skupnostmi. Spregovorili so o dobrih praksah povezovanja med obema sferama, podjetniško in lokalnimi skupnostmi, prav tako so spregovorili o izzivih podjetnikov v lokalnih okoljih, privabljanju mladih v lokalna okolja in decentralizaciji Slovenije. 

CM1_5785.JPG

Vračanje skupnosti 

Dr. Jure Knez, ustanovitelj Dewesofta in idejni oče Katapulta ter podpredsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, je dejal, da je v 25 letih podjetje zraslo do te mere, da lahko vrača lokalnemu okolju. To počne z infrastrukturo in vsem znanjem, ki ga premore. Iniciativa Dewesofta je spodbudila tudi nastanek Zasavskega podjetniškega inkubatorja. Ta ima infrastrukturo za pomoč podjetjem in deluje tudi na trgu,« je povedal Knez. 

Da je prispevek Dewesofta izjemnega pomena za kreativnost in podjetništvo v Zasavju, je izpostavil Zoran Poznič, župan občine Trbovlje. »Brez Dewesoftove iniciative marsičesa, kar danes Zasavje ima, ne bi bilo. Katapult in celotna iniciativa Dewesofta z vso mrežo pomeni Zasavje v 21. stoletju. To pomeni obstanek za Zasavje, ampak ne obstanek, ki bo životarjenje in zatikanje, tisti obstanek, ki gre proti vrhu.«Za ogled prispevka, ki ga je ob obisku Trbovelj pripravila ETV, kliknite na spodnjo fotografijo.
Prispevek traja od začetka oddaje do 6. minute. 


SBC pri vas Trbovlje - grafika.jpg

Marko Funkl, župan občine Hrastnik, je med izzivi lokalnega okolja omenil povezave z avtocesto in s Posavjem, kar jim obljubljajo vse vlade. »Zaenkrat tega ni, čeprav so za to na voljo evropska sredstva. Druga rak rana je kronično pomanjkanje stanovanj. Tretja težava pa so poslovne cone, saj teh iz evropskih sredstev ne bo več mogoče urejati.« Izpostavil je tudi konfiguracijo terena, saj zaradi naravnih danosti v Zasavju težko umeščajo poslovne cone v prostor.

Po besedah Pozniča v Trbovljah teče nov investicijski cikel, ki vključuje gradnjo stanovanj in posodobitev šolskega izobraževanja, tudi nov visokošolski program, ki se bo ukvarjal z industrijsko dediščino. Prav tako razvoj turizma. 

CM1_5737.JPG

Pomembno je, da ustvarjaš razliko

Dr. Jure Knez je dejal, da je v Zasavju problem enak kot drugod: »Dela je dovolj, dober kader pa je težko dobiti. V Zasavju je ogromno podjetnikov z dobrimi idejami in to nam daje moč za prihodnost.« Pomembno pa je tisto, kar ustvarja razliko. »Pri nas so to sistemi nagrajevanja, Katapult in diferenciacija,« je povedal Knez. Najboljši primer tega je mesto akrobatov, ki bo imelo s 60 tisoč kvadratnimi metri površino treh nogometnih igrišč. »To mesto bo odprto za vse. To bo Disneyland za inženirje, kjer bodo lahko uresničili vse svoje ideje. Ponujalo bo 1000 delovnih mest. Mora pa takšno prostor ponujati vse, kar spada zraven, od možnosti za bivanje, kulture, izobraževanja, zdravstva. To ne velja samo za Zasavje, ampak za celotno državo, če želimo privabiti prodorne ljudi.« 

S tem se je strinjal tudi Marko Funkl. Okolje, kjer delujejo podjetja, potrebuje šole, vrtce, zaščito in reševanje. Pomembno je ne pozabiti na kulturo, izobraževanje in šport. Cilj je, da vsi ljudje, ki tukaj živijo, se lahko v prostem času vključujejo v aktivnosti. Po njegovih besedah je Zasavje ena redkih regij v državi, ki ima skoraj tretjino najemniških stanovanj. »To je izrazita prednost, saj je to cilj, ki ga zasledujejo sodobne države. Če bi država pospešila železnice, potem bi bila ta prednost še bolj izrazita,« je prepričan Funkl. 

CM1_5745.JPG

Cilj je močnejši regijski razvoj

Po besedah Pečečnika je zgodba Dewesofta navdihujoča in to bi morala biti zgodba celotne države, je prepričan Pečečnik. »Podjetja, ki ustvarjajo dodano vrednost, so gorivo za razvoj in blaginjo. Ljudi, ki ustvarjajo dodano vrednost, je treba iskati in privabiti. Dogaja se, da določene korporacije pokupijo vse mlade, da dobijo monopol nad znanjem.«

Kot pravi, je poglaviten cilj regijskega povezovanja razvojna regijska razpršenost. »Ključna stvar je, kako zadržati mlade. Geografska pozicija je pomembna, ni pa nujna za zadržanje mladih, kar dokazuje tudi Dewesoft. Naš cilj je načrtovan razvoj lokalnega okolja po državi in manj koncentrirane moči v Ljubljani,« je še poudaril predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov. 

Po okrogli mizi so zasavski župani in SBC podpisali pismo o nameri za sodelovanje pri razvoju lokalnega okolja in prizadevanju za blaginjo in napredek. 

Prihodnji v seriji regijskih dogodkov bo aprila v Prekmurju. Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano