Pri članu SBC raste »ena največjih gradbenih inovacij v Evropi« 

Člani

08. Marec 2023

Pri članu SBC raste »ena največjih gradbenih inovacij v Evropi« 

Podjetje MIK je tik pred zaključkom gradnje novega razvojnega centra in inštituta dr. Petra Novaka. 

Konec marca 2022 so v podjetju MIK Celje postavili temeljni kamen in časovno kapsulo. S tem so napovedali začetek vzpostavljanja Razvojnega centra MIK in Inštituta dr. Petra Novaka ter nove tovarne prezračevalnih naprav MIKrovent.

Danes, slabo leto pozneje, sta razvojni center in inštitut blizu zaključka gradnje. Gre za eno izmed največjih inovacij na področju gradbeništva v Evropi, je pred dnevi zapisal Franci Pliberšek, ustanovitelj podjetja MIK Celje in član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

Stavba bo več dala kot vzela

»Novozgrajeni Razvojni center MIK in Inštitut dr. Petra Novaka bo ena izmed najbolj energetsko varčnih in zaposlenim prijazno delovno okolje prezračevalnih poslovnih stavb,« pravi Pliberšek. Ob tem našteva prednosti stavbe: 
-    „Pohvalila“ se bo lahko s toplotno črpalko Kronoterm, 
-    z 2700 metri globokimi vrtinami – geosondami in 
-    z lastno sončno elektrarno, ki bo v enem letu proizvedla več kot 260 MWh električne energije. 

»S tem postaja MIK eno izmed najbolj energetsko varčnih in prezračevalnih poslovnih stavb, ki bo dala več elektrike nazaj v omrežje, kot je bo dejansko porabila,« razloži Pliberšek. 

Ime po vzorniku in mentorju 

Ob gradnji stavbe zbuja zanimanje tudi ime inštituta, ki so ga v podjetju MIK poimenovali po dr. Petru Novaku, ki se je poslovil lani. Pliberšek je dr. Novaka, velikega poznavalca energetike in zagovornika izkoriščanja sončeve energije, spoznal v času, ko je študiral arhitekturo. Bil je velik človek, vizionar, profesor in oseba številnih znanj, sam je že v mladosti v njem našel mentorja in vzornika, se spominja Pliberšek.

»Že takrat sem vedel, da je to oseba, s katero bom spremenil svet. In res je bilo tako. Skupaj sva ustvarila inovativen lokalni prezračevalni sistem MIKrovent, s katerim smo se na trgu prvič predstavili pred 13 leti na MOS-u. A zgodba tu nima konca. To je šele začetek in zgodba gre naprej. Ponosen sem in počaščen, da bo nov inštitut nosil ime tako velikega človeka, ki je ogromno naredil, še več pa dal okolju, znanosti in Sloveniji,« o dr. Novaku z izbranimi besedami govori član SBC. 
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano