Mikrocop prestal pomemben pregled in dosegel nov mejnik

Člani

24. Marec 2023

Mikrocop prestal pomemben pregled in dosegel nov mejnik

Podjetje Mikrocop je prvi ponudnik e-hrambe v Sloveniji, ki je prestal pregled po smernicah evropskih bank (EBA). Pregled je naročilo osem slovenskih bank. Mikrocop se kot tretje podjetje v Sloveniji, ki je prestalo tovrsten pregled, tako uvršča v sam vrh ponudnikov v bančnem sektorju.

Pregled je izvedla priznana mednarodna revizijska hiša, trajal je več mesecev. V Mikrocopu so ga zaključili s potrditvijo končnega poročila o pregledu.

Simona Kogovšek, direktorica Mikrocopa, je po uspešno opravljenem pregledu povedala: »Pregled je za nami in veseli smo ugotovitev in pozitivnega poročila. Prepričana sem, da je to znak, da smo res pomemben člen pri delovanju bančnega sektorja in to vidim kot priložnost, da svoje sodelovanje z bankami še poglobimo in razširimo.«

Kaj določajo smernice? 

Namen pravil za regulacijo in nadzor bank v državah EU, ki jih določa evropska bančna agencija (EBA) je krepiti učinkovitost, transparentnost in stabilnost evropskega bančnega trga in bančnih produktov. Smernice EBA določajo ukrepe za obvladovanje tveganj, ki jih morajo finančne institucije sprejeti za obvladovanje svojih tveganj, povezanih z informacijsko in komunikacijsko tehnologijo (IKT) ter varnostjo.

Smernice vključujejo zahteve za informacijsko varnost, vključno s kibernetsko varnostjo, če so informacije shranjene v sistemih IKT.
Pregled po EBA smernicah vključuje področja:
•    Upravljanje procesa razvoja in procesa uvajanja sprememb
•    Upravljanje z incidenti
•    Upravljanje neprekinjenega poslovanja in okrevanje po katastrofi
•    Upravljanje z zunanjimi izvajalci
•    Ravnanje z osebnimi podatki
•    Informacijska varnost
•    Upravljanje pravic dostopov do sredstev in podatkov za zagotavljanje revizijskih sledi
•    Upravljanje kadrovskih tveganj ključnih kadrov in drugo.

»K skupnem pregledu smo v Mikrocopu pristopili kot k resnemu projektu, ki smo mu namenili res veliko časa in resursov, saj je pregled zajel celotno poslovanje podjetja. Projekt smo uspešno pripeljali do konca, rezultati pa so naša smernica tudi za poslovanje v prihodnje. Vemo, kaj delamo dobro in kako moramo delati, da bomo še boljši. Finančne institucije stremijo k zagotavljanju varnih in zanesljivih IKT storitev in rešitev, zato je v njihovem interesu sodelovati s partnerji, ki lahko zagotavljajo ustrezne cilje, vezane na obvladovanje tveganj pri izvajanju svojih storitev in ukrepe ter postopke v primeru varnostnih incidentov. Dokazali smo, da smo zaupanja vreden in zanesljiv partner,« je povedal vodja projekta skupnega pregleda v Mikrocopu, pravnik in DPO za zunanje naročnike, Grega Vozel. 

O Mikrocopu

Podjetje Mikrocop je vodilni ponudnik celovitih IT rešitev in storitev za digitalno poslovanje. Z lastno razvito certificirano platformo InDoc EDGE v oblaku povečuje učinkovitost in zagotavlja zakonsko skladnost in tako podpira podjetja na poti digitalne preobrazbe. Mikrocop Slovenija ima več kot 46-letno tradicijo in je del Skupine Mikrocop, kamor spadata tudi podjetji Mikrocop na Hrvaškem in v BiH. Skupaj skupina zaposluje več kot 250 ljudi.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano