Lumar prejel priznanje, ki ga v Sloveniji nima nobeno drugo podjetje

Člani

10. Marec 2023

Lumar prejel priznanje, ki ga v Sloveniji nima nobeno drugo podjetje

Podjetje Lumar je prvi prejemnik okoljskega certifikata Znak kakovosti v graditeljstvu za razvojni dosežek zelenih tehnologij za implementacijo konstrukcijskih sistemov. Gre za enega od ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso. Znak kakovosti v graditeljstvu podeljuje Gradbeni inštitut ZRMK.

Čestitamo! 

»V podjetju Lumar smo izjemno veseli in ponosni, da smo prejeli še tretji okoljski certifikat Znak kakovosti v graditeljstvu (ZKG), tokrat v novi kategoriji razvojni dosežki zelenih tehnologij. Še vedno smo namreč edini slovenski proizvajalec montažnih hiš s tem priznanjem,« je ob prejetju okoljskega certifikata ZKG povedala vodja trajnosti in razvoja Lumar Nataša Teraž Krois. Znak kakovosti v graditeljstvu podeljuje Gradbeni inštitut ZRMK.

Okoljski certifikat potrjuje Lumarjeva prizadevanja za implementacijo predvsem okoljskih kazalnikov, pri čemer je ključna LCA analiza vgrajenih materialov, pojasnjuje Nataša Teraž Krois. Vse skupaj v podjetju nadgrajujejo s paketnimi rešitvami, ki celovito naslavljajo trajnostno bivanje. Vse to skupaj pripomore h gradnji objektov, ki ob nižji rabi energije, nizkim stroškom skozi celoten življenjski cikel ponujajo visoko bivanjsko ugodje. 

Stalen razvoj 

V podjetju Lumar poteka stalen razvoj v smeri inovativnih rešitev in izboljšav njihovih produktov, pa tudi ostalih procesov in poslovanja v smeri trajnostnih in zelenih usmeritev, pa tudi  zadovoljstvo strank in kakovost bivanja. Okoljski certifikat ZKG za razvojni dosežek zelenih tehnologij za implementacijo konstrukcijskih sistemov kot enemu izmed ključnih kazalnikov pri razvoju tehnologij zelenega prehoda v prakso, predstavlja nadaljnji razvoj konstrukcijskih sistemov (zunanje in notranje stene, stropovi, streha) ob upoštevanju metrike trajnostne gradnje in z mislijo na kakovosti bivalnega ugodja in udobja. Razvojni dosežek je usmerjen predvsem k različnim analizam in izračunom vplivov na okolje in tudi finančne vidike v celotni življenjski dobi ob upoštevanju družbene sprejemljivosti. 

Ključno je stalno spremljanje

Pri tem je ključna LCA analiza vgrajenih materialov, kot tudi analiza življenjskega cikla konstrukcijskih sistemov. Kot ponudnik celovitih in trajnostno usmerjenih rešitev gradnje lesenih montažnih objektov, ob razvoju konstrukcijskih sistemov, razvijajo in implementirajo tudi ostale t.i. »paketne rešitve«, ki celovito naslavljajo trajnostno bivanje, sem sodijo: zelene strehe (možnost urbanega čebelarstva) sončna elektrarna, elektro polnilnica, prezračevalni sistem, sistem pametnega upravljanja hiše – optiMOON. Trajnostne vidike ne omejujejo zgolj na okolje, temveč jih preko ostalih kazalnikov trajnostnih poslovnih modelov implementirajo tudi v vrednostne verige in tudi do okolja vzdržnega vedenja na vseh nivojih v podjetju,« so v obrazložitvi med drugim zapisali v Gradbenem inštitutu ZRMK.
 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano