Kako lahko podjetje ohranja stabilen denarni tok v zahtevnih časih?

Izbrani nasveti

13. Marec 2023

Kako lahko podjetje ohranja stabilen denarni tok v zahtevnih časih?

Pet korakov za krepitev in uravnavanje denarnega toka v obdobju, ko se podjetja srečujejo z zahtevnimi izzivi. 

Avtor: Nejc Apšner, CEO družbe Nekster Finance, d.o.o., član SBC Mladih 

Pri pogovorih s podjetniki se vse pogosteje srečujem s težavami, ki jih povzroča vzdrževanje denarnega toka. Za uspešno poslovanje mora podjetje ves čas zagotavljati dovolj sredstev za poplačilo obveznosti in za morebitno širitev poslovanja, ko se ponudi priložnost. Na žalost pa se prepogosto dogaja, da prihaja do zamud in posledično do dodatnih stroškov, kar za podjetnika pomeni veliko porabljenega časa za vzdrževanje likvidnosti namesto za razvoj poslovanja. To pa lahko dolgoročno pomeni veliko poslovno škodo ali celo usodno za preživetje podjetja. Se kdaj vprašate, koliko časa ste v zadnjih 12 mesecih namenili reševanju teh izzivov namesto za razvoj vašega podjetja?

Raziskovalno podjetje iz Združenega kraljestva Xero and Accenture je ugotovilo, da je skupna cena poznih plačil v Združenem kraljestvu leta 2022 znašala kar 684 milijonov funtov. Pri povprečni zamudi samo 4,9 dni je bilo deležnih zamud pri plačilih kar 49 odstotkov vseh malih podjetij. To poudarja pomembnost urejanja terjatev in vzdrževanja stabilnega denarnega toka.
Po podatkih posojilodajalca Iwoca je 83 odstotkov malih podjetij imelo težave zaradi naraščajoče inflacije. Vsak četrti podjetnik pa je moral uporabiti lastne prihranke za ohranjanje likvidnosti, kar je privedlo do tega, da je 18 odstotkov podjetnikov prenehalo sebi izplačevati plačo.

Kako izboljšati in uravnavati denarni tok?

1. Okrepite nadzor nad izdanimi računi in terjatvami

Za zagotavljanje boljšega nadzora nad finančnim tokom je ključno, da se začnete osredotočati na lastne procese. Vodite evidenco računov in jih izdajajte takoj po opravljeni storitvi, namesto da čakate do konca meseca, in določite čim krajše roke za plačilo. Dogovorite se lahko tudi za plačilo vnaprej, kar bo zmanjšalo tveganje za zamude pri plačilih.
Poleg tega lahko uporabite računovodsko programsko opremo, ki vam bo omogočila spremljanje plačil in pošiljanje samodejnih opomnikov. Tako boste lažje sledili stanju svojih terjatev in preprečili zamude.
Če se srečujete z dolgovi svojih poslovnih partnerjev, razmislite o možnostih za izboljšanje plačilne discipline. Eden od načinov je ponujanje diskonta ob hitrem plačilu terjatev. Ključno pa je, da ne dopustite zamud pri plačilih, saj lahko to povzroči resne finančne težave in celo propad podjetja.

2. Vzpostavite rezervni sklad

Ustvarjanje denarnih rezerv je enostaven in učinkovit način za zagotavljanje stabilnosti denarnega toka. Namesto da se zanašate izključno na posojila za financiranje rasti vašega podjetja, bi morali zagotoviti, da se del vaših prihodkov nameni za ustvarjanje rezervnega sklada. Ta sklad vam ne služi samo kot varnostna mreža v primeru nepredvidljivih dogodkov, ampak vam lahko pomaga tudi pri prdobivanju nepovratnih sredstev za financiranje razvoja programske opreme, okoljskih izboljšav in izkoriščanje drugih priložnosti, pri katerih se zahteva soudeležba. Ne zamudite priložnosti zaradi nepripravljenosti - ustvarjanje denarnih rezerv je ključno za dolgoročno stabilnost in uspeh vašega podjetja.

3. Imetje pripravljeno napoved denarnega toka

Obstaja veliko programov, ki omogočajo pripravo simulacij denarnega toka, ki temeljijo na analizi vaših izdanih računov in valuti plačila. Poleg tega številni računovodski programi ponujajo tudi funkcionalnost napovedovanja in se redno posodabljajo. S pomočjo teh orodij lahko enostavneje predvidite finančni položaj vašega podjetja v prihodnjih mesecih in se lažje pripravite na morebitne zahtevne razmere.

4. Izogibajte se uporabe osebnih finančnih sredstev

SME Finance Monitor v Združenem kraljestvu poroča, da je v tretjem četrtletju lanskega leta kar 34 odstotkov lastnikov malih in srednjih podjetij za financiranje poslovanja uporabilo osebne prihranke. Vlaganje družinskega denarja v podjetje prinaša tveganje za vašo finančno prihodnost, zato je priporočljivo pretehtati druge možnosti financiranja podjetja.

5. Raziščite vse načine financiranja

Preden se odločite za uporabo osebnih prihrankov, preučite druge možnosti financiranja, ki lahko pomagajo stabilizirati vaš denarni tok. Na primer, lahko se pogovorite z dobavitelji in jih prosite za podaljšanje plačilnih rokov ali razdelite plačilo velikih računov na več obrokov. Lahko razmislite o enostavnih posojilnih rešitvah, kot so bančna posojila ali faktoring računov, kjer boste svoje terjatve prodali drugemu podjetju in takoj prejeli plačilo. Lahko tudi uporabite svoje neporavnane račune kot jamstvo za bančno posojilo. O teh možnostih bomo pisali v prihodnjih tednih.

Če nobena od teh možnosti ne deluje, je morda prišel čas za razmislek o prestrukturiranju vašega podjetja, da se izognete situacijam, kjer bi bil obstoj vašega podjetja ogrožen. Vsekakor pa se izogibajte uporabi svojih osebnih prihrankov, saj bi lahko tvegali svojo finančno prihodnost.Pridobite nasvet

Na kakšen način se boste lotili stabilizacije vaših denarnih tokov, je odvisno predvsem od vas samih in vaših potreb ter okoliščin. Pridobitev nasveta vam lahko pomaga pri izbiri najboljše poti za vas in vaše podjetje. Če potrebuje pomoč ali nasvet pri prodaji terjatev ali drugih oblikah kratkoročnega financiranja, pišite članu SBC Mladih Nejcu Apšnerju: nejc@nekster.com.
KNOW-HOW SREDIŠČE: PROSTOR ZA UPORABNE NASVETE

V
Know-how središču SBC objavljamo uporabne nasvete za pomoč pri poslovanju. Nasvete pripravljamo v sodelovanju s člani SBC, poslovnimi partnerji kluba in drugimi eksperti za poslovna področja.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano