(FOTO) SBC Nasledstvo: brez plana ne gre

Dogodki

18. Februar 2023

(FOTO) SBC Nasledstvo: brez plana ne gre

Kolikor je družinskih podjetij toliko je zgodb. Nasledstvo nima recepta. Evropska statistika z vsega 30% uspešnih prenosov podjetij na naslednje generacije ne govori v prid uspešnim zgodbam.

Nemalokrat je krivec za neuspešen prenos podjetja na naslednjo generacijo nosilec dejavnosti, ki ne posveča dovolj pozornosti pri uvajanju naslednikov, kaj šele, da bi nasledstveni proces planiral.

SBC-nasledstvo6(1).jpeg

Pa vendar, prenos nasledstva se začne pri načrtovanju.

Družinsko nasledstvo v Sloveniji

V Sloveniji je 90 % vseh podjetij družinskih. Proces nasledstva je po raziskavi Spirita Slovenije iz leta 2018 največji trenutni izziv slovenskih družinskih podjetij.
66 odstotkov slovenskih podjetij danes vodi prva generacija, 28 odstotkov druga in le 6 odstotkov tretja generacija.
Lastništvo in delovanje družine v slovenskih podjetjih vodi želja, da bi nekega dne predali podjetje naslednji generaciji. To željo imata dve tretjini podjetnikov, ki vodijo mala podjetja, in polovica tistih, ki vodijo srednje velika podjetja.
34 odstotkov lastnikov družinskih podjetij načrtuje prenos nasledstva v bližnji prihodnosti, 43 odstotkov jih odgovarja, da se z načrtovanjem prenosa aktivno že ukvarjajo, 16 odstotkov se jih aktivno še ne ukvarja s tem, saj je do prenosa še več kot deset let. 7 odstotkov jih je proces nasledstva opravilo pred kratkim.

SBC-nasledstvo10(1).jpeg

Pogosto se pokaže, da so uspešni prenosi podjetij na naslednje generacije temeljili na nasledstvenih načrtih, ki so jih lastniki sprejeli še v času, ko so bili trdno v sedlu podjetja. Nekatere študije kažejo, da je celo bolje imeti slab plan kot pa plana sploh ne imeti.

Prisluhnili smo izkušnjam članov, ki so nasledstvo podjetja ob dobrem planu že izpeljali in tistim, ki se na tej poti srečujejo z različnimi izzivi. 

Najprej nam je strokovnjakinja na področju družinskih podjetij dr. Marina Letonja iz podjetja DOBA Fakulteta za uporabne poslovne in družbene študije Maribor, član SBC, predstavila pomen načrtovanja nasledstva. Nato je sledila okrogla miza, kjer so svoje izkušnje delili člani SBC.  

SBC-nasledstvo4.jpeg

Z nami so bili:

- Maja Brelih Lotrič, Lotrič meroslovje
- Silvester Pečjak, Pekarna Pečjak
- Gregor Hubat, Hubat
- Rok Andlar, Gec/Rupicapra

SBC-nasledstvo7(1).jpeg

SBC-nasledstvo9.jpeg

SBC-nasledstvo32(1).jpeg

 SBC-nasledstvo29.jpeg

SBC-nasledstvo27.jpeg

[Poglejte še: SBC Nasledniki]

Vzgoja naslednikov v podjetniškem duhu - SBC klubski dogodki

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.