Dobre prakse zaposlovanja: »Čas je za vodje in ne šefovstvo«

Člani

28. Februar 2023

Dobre prakse zaposlovanja: »Čas je za vodje in ne šefovstvo«

Kadrovska kriza hromi Slovenijo, začeli smo celo govoriti o krizi, ki ji ni konca, o pomanjkanju kadra, pa tudi o zaposlovanju kadra iz Daljnega vzhoda. O kadrovski problematiki, izzivih, s katerimi se srečujejo podjetniki, predvsem pa, kje in kako iskati rešitve, smo se pogovarjali z Andrejem Klančarjem, lastnikom podjetja Klančar žerjavi.

Katere kadre največ iščete v podjetju Klančar žerjavi d.o.o.?
Iščemo kadre, ki si želijo ustvarjati zgodbo. Ljudi, ki imajo v sebi željo po razvoju in ne marajo stagnacije. Iščemo diamante, ki jih nato skupaj zloščimo, da zasijejo v vsem svojem sijaju.

Večkrat smo od vas slišali, da zaposlujete prijatelje, kako to funkcionira v praksi? Kaj je pri tem formula za uspeh?
To je odlična formula, ki deluje že 15 let. Zadeva je možna, ker sem se na tej poti ogromno izobraževal. Potrebna so znanja komunikacije in čustvene inteligence. Zaupanje in spoštovanje sta dve nujni vrednoti, ki jih potrebuje vsak kvaliteten odnos. Pri prijateljih je to že vzpostavljeno, zato temu jaz rečem bližnjica do uspeha. Tematika je široka in dolga, zato to raje z veseljem kdaj delim v živo ali na kakšnem predavanju.

Kako izgledajo vaši zaposlitveni razgovori? Kakšen je pri vas proces zaposlovanja?
Na prvem razgovoru sta prisotna kadrovnica in vodja potencialnega kandidata. Če gre kandidat "naprej" sledi še razgovor z vodjo operacij. Vmes je ponavadi preizkusni teden. Na razgovorih moji zaposleni dajo vse od sebe in poskušajo iz kandidata izvleči vse potrebne informacije, znanja in vrednote. Vsekakor so naši zaposleni največja reklama za nove kadre. Naša ideja je, da bomo nekoč tako dobri zaposlovalci, da bodo ljudje čakali na prosto delovno mesto. Uporabljamo socialna omrežja, kreativen način oglaševanja in delo na dolgi rok.

Ali pridejo kandidati tudi na kakšen preizkus dela?
Skoraj v vseh primerih pridejo. In to je zmagovalna kombinacija za obe strani. Kandidat vidi, če mu delo sploh leži in spozna ekipo. Mi pa prav tako dobimo pomemben vpogled.

Kaj vam je pri kandidatu najpomembneje? Po katerih kriterijih se odločite za kandidata?
Mislim, da iščemo iskrico v očeh. Strast do nove priložnosti in občutek za odgovornost. Znanje ni na prvem mestu. Znanje se da dobit, kupit :). Predvsem iščemo ljudi, ki sta jim odnos in dobro počutje na delovnem mestu visoka vrednota.

Kakšne ugodnosti za zaposlene imate v vašem podjetju?
- Delitev dobička, božičnico;
- veliko osebnega razvoja (čustvena inteligenca, komunikacija, coachingi, razna izobraževanja ...);
- pomoč pri ohranjanju zdravja (dostop do specialistov, dostop do nadstandardnih rešitev v zobozdravstvu, masaže na delovnem mestu, fizioterapije, promocija zdravja na delovnem mestu ...);
- poskušamo nuditi izkušnje, ki jih kot posamezniki težko doživimo (druženje z olimpijskimi zmagovalci, adrenalinske izkušnje, spoznavanje s čaranjem, kuhanjem, letenjem, bontonom ...);
- poskušamo, da ljudje razvijajo zdrave navade in iz sebe naredijo nekaj, kar si nekoč niso upali niti pomisliti;

Kakšne so vaše želje za naprej na področju kadrov?
V kadrih vidimo največjo priložnost. Praktično ne poznam podjetja, ki ne jamra na tem področju. Po tej logiki je tu tudi največja priložnost. Šefi se bodo s časom začeli zavedati, da je čas za VODENJE in ne šefovstvo. Aktivirani ljudje naredimo v povprečju 70 % več oziroma boljše in tu je ogromen potencial. Želimo si kompetenten in motiviran kader, ki bo iz podjetja odhajal z nasmehom, saj se zavedamo da vrednost v podjetju ustvarjamo ljudje.

 

Zaposlitveni mesec pri Klančar žerjavih

Podjetje Klančar žerjavi bodo ves mesec marec na družbenih omrežjih objavljali različne razpise za delovna mesta in novice o zaposlovanju. Kot še dodaja Andrej Klančar: »V preteklem letu smo določili vizijo podjetja do leta 2027 in lahko rečemo, da ciljamo zelo visoko. Da bomo to vizijo uresničili, potrebujemo dodatne moči. Smo izbirčni in tega ne skrivamo! Zato pa se lahko pohvalimo z izjemnim vzdušjem v ekipi in odličnimi delovnimi pogoji. To potrjuje tudi nominacija med najboljše zaposlovalce v Sloveniji - projekt Zlata nit.«

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano