SBC pri vas v Grosuplju: naš cilj je, da naredimo premike

Dogodki

26. Januar 2023

SBC pri vas v Grosuplju: naš cilj je, da naredimo premike

Grosuplje – SBC – Klub slovenskih podjetnikov je bil danes na prvem iz serije obiskov po slovenskih regijah. Z obiski klub vzpostavlja partnerstva za razvoj boljšega podjetniškega okolja ter na področju načrtovanja industrijskih in regionalnih projektov. »Danes je dan, da se povezujemo. Naš cilj je, da naredimo premike,« so na dogodku v Družbenem domu Grosuplje ugotavljali sogovorniki: Joc Pečečnik, predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov, dr. Peter Verlič, župan Občine Grosuplje, in Dušan Strnad, župan Občine Ivančna Gorica. 

327573429_711196867277731_2264785858048226364_n.jpg

»SBC se zavzema, da bo Slovenija boljša, poštena, da ne bo revnih. Ne pristajamo na to, da nas bo kdo klical kapitalisti ali tajkuni. Naš namen je, da v tej družbi dodajamo in ustvarjamo, zato smo se v klubu odločili, da se bomo tudi mi približali lokalnim skupnostim, saj lahko le tako dosežemo več,« je povedal predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik.

Predsednik SBC in župani so podpisali pismo o nameri, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države. 

Dogodka se je udeležilo več kot 100 podjetnikov in predstavnikov lokalnega okolja.

Predsednik Joc Pečečnik in več članov SBC, ki združuje lastnike najuspešnejših slovenskih podjetij, se je danes srečalo z župani 16 občin osrednjeslovenske regije, ki so tesno medsebojno povezane. Pomemben del te povezanosti je tudi sodelovanje s podjetniki, ki imajo eno od poglavitnih vlog pri razvoju lokalnega okolja, zagotavljanja delovnih mest in s tem zagotavljanju blaginje. Ob njih pa tudi vsi tisti, ki na svojem področju prispevajo svoj delež znanja, izkušenj in prizadevanja za napredek. Izmenjavi izkušenj med vsemi naštetimi je bil namenjen prvi del dogodka v Grosupljem. 

327459219_1256168968309975_5092925780571534048_n.jpg

Sogovorniki so spregovorili o ključnih temah, ki so pomembne za policentrični razvoj lokalnega okolja, spodbujanje podjetništva ter prispevka k napredku družbe in zagotavljanju blaginje. Predstavili so tudi dobre prakse sodelovanja med podjetniki in lokalnimi skupnostmi ter privabljanja mladih talentov v lokalno okolje.

Težave 

Joc Pečečnik, je izpostavil težavo previsoke obdavčitve plač in podjetnikom nenaklonjenega poslovnega okolja v Sloveniji. »Naše ure niso sinhronizirane s tujimi podjetji. Če pogledamo okolje iz nekdanje skupne države, ugotovimo, da ta okolja pomagajo podjetnikom, pri nas pa tega ne počnemo. To je za nas, podjetnike, kot bolezen, kot rak. Podjetniki to razliko čutimo. Sodelovanje kluba z lokalnimi skupnostmi je naravno, saj imajo župani podobne težave kot podjetniki.« Namen je, da se podjetniki in obrtniki večkrat srečamo in skupaj z lokalno skupnostjo ugotovimo, ali so za izboljšave realne možnosti. 

Dr. Peter Verlič, župan občine Grosuplje, je povedal, da je zakonodaja pri nas toga, kar zavira umeščanje poslovnih objektov v prostor. »Potrditev predlogov gre skozi 25 soglasij in tam se zatakne. Iz preteklosti imam kar nekaj izkušenj in ugotavljam, da vse poteka prepočasi. Zelo dobro je, da so podjetniki v domačem okolju povezani. Prav je, da imamo skupno stično točko, kjer pokažemo in preigramo predloge in se skupaj pomaknemo proti cilju.« 

Konkretni predlogi za razvoj boljšega podjetniškega okolja

Joc Pečečnik, je dejal, da bi morali državi predlagati, da bi morala okoljsko področje urediti drugače. »V Las Vegasu sem za vse papirje potreboval 220 dni, vse glede dovoljenja in predpisov je urejal moj arhitekt. »Predlagamo, da občine in podjetniki naredimo peticijo, kjer bi državi predlagali, da bi stvari okoli okoljskih predpisov potekale kot v normalnih državah. Mene moti to nalaganje predpisov na predpise, brez rdeče niti in to leta in leta,« je bil konkreten Pečečnik.

327699182_506466828259776_2588636666807843709_n.jpg

Verlič se je s predlogom Pečečnika strinjal. Izpostavil je večjo vlogo občin: »Vse od urejanja prostora, torej prostorska zakonodaja pa vse do gradbenega dovoljenja bi morali prepustiti v roke občinam. Ne vem, zakaj smo poštarji za predloge sprememb občinskih načrtov, ko pa sami najbolje vemo, kje lahko stvari pohitrimo. Ampak to je pa že decentralizacija, ki se jo pri nas očitno še bojimo,« je podal konkreten predlog za razvoj boljšega podjetniškega okolja na lokalni ravni župana Verliča.

Dušan Strnad, župan občine Ivančna Gorica, je izpostavil blagovno znamko Prijetno domače, ki so jo uvedli v Ivančni Gorici in je zaživela. Vzpostavili so tudi čebelarski center Apilab, kjer pomagajo podjetnikom in jih izobražujejo. Enkrat mesečno načrtujejo tudi podjetniške pogovore, na katerih bodo strokovnjaki pomagali z nasveti podjetnikom na njihovih poti. Stavi na mlado ekipo, ki vodi omenjeni center.

Dogovor o tesnejšem sodelovanju: Skupaj lahko dosežemo več

Pismo o nameri med SBC in občinami, s katerim so se zavezali medsebojnemu sodelovanju in iskanju rešitev za razvoj, večjo blaginjo, lokalni napredek in krepitev policentričnega razvoja države, so poleg Joca Pečečnika podpisali župani in predstavniki 12 občin: Peter Verlič (Grosuplje) in Dušan Strnad (Ivančna Gorica), Matjaž Hočevar (Velike Lašče), Mateja Povhe (Trebnje), Primož Cimerman (Škofljica), Blaž Milavec (Sodražica), Helena Mate (Ribnica), Romana Zakrajšek (Loška dolina), Ivan Matijevič (Litija), Lili Štefanič (Kočevje), Zlatko Usenik (Ig) in Janez Pavlin (Dobrepolje).

327630918_853352569075513_7126430764909850796_n.jpg

Več kot 100 prisotnih na dogodku je spoznalo tudi namizno igro Igrivi izzivi, ki je namenjena spodbujanju podjetnosti pri otrocih. Premierno so jo danes odigrali otroci Osnovne šole Brinje. Igro sta razvila SBC in dobrodelna ustanova Rdeča žoga, ki deluje v okviru kluba. 

Prihodnji v seriji regijskih dogodkov bo v sredini februarja v Celju. 

Vir fotografij: Občina Grosuplje

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano