Zakon o dohodnini zdaj preverjajo ustavni sodniki

Stališča

30. December 2022

Zakon o dohodnini zdaj preverjajo ustavni sodniki

Poslanci strank SDS in NSi so v petek, 30. decembra, vložili zahtevo za presojo ustavnosti Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA) - ta je začel veljati 1. januarja. 

Poslanci so z vložitvijo presoje sledili pozivu trinajstih podjetniških, gospodarskih in kmetijskih organizacij, med katerimi je tudi SBC – Klub slovenskih podjetnikov, naj se o ustavnosti zakona zaradi več ustavno spornih določb izreče ustavno sodišče. 

Zdaj je na potezi ustavno sodišče, ki lahko začasno zadrži izvajanje zakona. To bi pomenilo, da dohodninske spremembe iz novega zakona ne veljajo, saj morajo te veljati od 1. januarja. 

Trinajst podjetniških, gospodarskih in kmetijskih organizacij je poslance pozvalo k vložitvi predloga za presojo ustavnosti zakona iz naslednjih razlogov: 
- zakon prinaša nižjo splošno olajšavo, 
- ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije pomeni dejansko nižje neto plače), 
- zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, 
- otežuje notranje lastništvo podjetij ter 
- bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Utemeljitev

»Davčna politika, ki jo uvaja novela zakona, je v časih negotove gospodarske situacije in rastoče inflacije nerazumno ostra do delovno aktivnih ljudi, še posebej do srednjega razreda, in bo pomembno vplivala tudi na nižjo samooskrbo s hrano. Poleg tega novela zakona krši ustavne pravice vseh državljank in državljanov, saj uvaja diskriminatorno obravnavo, na kar so večkrat opozorile tudi pristojne službe,« so organizacije zapisale v pozivu poslancem. 

Ker poseg v ustavno zagotovljene pravice ni sorazmeren in skladen z ustavo, v določenih delih je tudi retroaktiven, zakonodajni referendum o davkih pa ni dopusten, organizacije-podpisniki javnega poziva od poslancev pričakujemo, da bodo zagotovili potrebnih 30 podpisov in sprožili ustavno presojo novele Zakona o dohodnini.

Poleg SBC - Kluba slovenskih podjetnikov so podpisniki predstavniki naslednjih organizacij: Skupina podjetij z notranjim lastništvom, Sindikat kmetov Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, AmCham Slovenija, Združenje bank Slovenije, Trgovinska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Združenje Manager, Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, Združenje delodajalcev Slovenije, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Zadružna zveza Slovenije.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano