Novi davki 2023 - kaj morate podjetniki vedeti?

Dogodki

09. December 2022

Novi davki 2023 - kaj morate podjetniki vedeti?

SBC - Klub slovenskih podjetnikov je za člane kluba organiziral pogovor s priznanim davčnim strokovnjakom, nekdanjim direktorjem FURS-a in članom SBC Ivanom Simičem. Pogovor je vodil odvetnik Jan Sibinčič, prav tako član SBC.


Jan Sibinčič, partner v odvetniški pisarni Sibinčič Križanec, med drugim tudi specialist za davčno pravo in član SBC se je z davčnim strokovnjakom Ivanom Simičem pogovarjal o tem, kaj prinaša nov paket davčnih ukrepov za podjetnike, pa tudi v odnosu do davčnih sistemov drugih, predvsem sosednjih držav. 


Sibinčič in Simič sta se dotaknila tem, kot so - kako bi moral delovati Furs, da bi bili zadovoljni vsi, tako podjetja kot država. Poleg tega pa tudi, kakšne so izkušnje nekdanjega prvega moža finančne uprave z vodenjem le-te in kako bi morala Slovenija oblikovati svoj davčni sistem, da bi ta odgovarjal na izzive sodobnega časa, ki ga zaznamujejo negotovosti in napoved ohlajanja gospodarstva v mednarodnem okolju.
»V letu 2023 se spreminja tudi znesek neobdavčenega nagrade za delovno uspešnost. Država pričakuje iz tega naslova dodatnih 20 milijonov prihodkov v proračun.«
Oddajanje premoženja v najem
Sibinčič seveda ni mogel mimo vprašanja, ko sta se z nekdanjim direktorjem FURS-a dotaknila teme »oddajanje premoženja v najem«, ali bo to vplivalo na to, da se bo več oddajalo na roko oziroma na črno? Simič meni, da bo morda ostal le en manjši košček takšnih, čeprav je tudi ta nepotreben.


Selitev podjetja v tujino
Če poslovodstvo vrši odločitve in daje navodila iz Slovenije, to pomeni, če direktor živi v Sloveniji, se podjetje šteje za slovenskega rezidenta in obdavči po slovenski zakonodaji. Simič tako meni, da se selitev v države, kot na primer Malta, Ciper, Bosna, kjer imajo ugodnejšo davčno politiko, ne izplača.

Preberite še

Ivan Simič, član kluba najuglednejši davčni strokovnjak

NFT.png

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano