Marko Lotrič je novi predsednik državnega sveta 

Člani

20. December 2022

Marko Lotrič je novi predsednik državnega sveta 

Državni svetniki so za novega predsednika novega sklica izvolili Marka Lotriča, ustanovitelja podjetja Lotrič Meroslovje in člana SBC - Kluba slovenskih podjetnikov. Lotrič je na glasovanju prejel absolutno večino glasov svetnikov. 
Čestitamo! 

Marko Lotrič je bil v državni svet izvoljen kot predstavnik delodajalcev na volitvah, ki so potekale konec novembra letos. Za izvolitev predsednika državnega sveta so potrebni glasovi večine od skupno 40 svetnikov. 21 prejetih glasov je zadoščalo za izvolitev Lotriča, ki je od septembra letos tudi predsednik Združenja delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije. 

Lotrič je po izvolitvi povedal, da bo treba vzpostaviti "modus operandi sodelovanja z vodstvom državnega zbora", vsaj glede zakonskih pobud, da bo zanje ustvarjena realna možnost sprejetja. To bo po njegovih besedah zahtevalo tudi dobro in širše sodelovanje z vlado, njenim predsednikom, ministri, ministrstvi in strokovnimi službami.

Kot temeljno vodilo delovanja na čelu državnega sveta je Marko Lotrič izpostavil moč argumenta namesto argumenta moči. Artikulacija interesov, zastopanih v državnem svetu, mora biti vselej ustrezno strokovna in prepričljiva. Ustavna zasnova državnega sveta tega postavlja predvsem v funkcijo dajalca mnenj državnemu zboru, ena njegovih ključnih pristojnosti je tudi zakonodajna pobuda, torej predlaganje zakonov. Ne bi pa bilo po njegovem mnenju ravno smiselno graditi osrednje vloge poslanstva državnega sveta na instrumentu veta.
Iz nagovora Marka Lotriča po izvolitvi
Pogovor z Markom Lotričem v oddaji Odmevi, ki je sledil njegovi izvolitvi, si lahko pogledate s klikom na spodnjo povezavo (ogled videa v prispevku na portalu www.rtvslo.si): 

marko lotrič printscreen - .jpg

Državne svetnike, ki predstavljajo interese posameznih skupin v državi, so elektorji volili 23. in 24. novembra. Državni svet po ustavi zastopa socialne, gospodarske, poklicne in lokalne interese. Skupno 40 državnih svetnikov sestavljajo po 4 predstavniki delodajalcev, delojemalcev ter kmetov, obrtnikov in samostojnih poklicev, ob njih pa še 6 predstavnikov negospodarskih dejavnosti in 22 predstavnikov lokalnih interesov.Marko Lotrič je družinsko podjetje Lotrič Meroslovje ustanovil pred tremi desetletji. Podjetje razvija vrhunske in tehnološko dovršene, a za uporabo enostavne meroslovne izdelke in rešitve. Lotrič Meroslovje zaposluje 180 ljudi, njihova hčerinska podjetja ob Sloveniji delujejo v sedmih drugih državah, kjer imajo tudi akreditirane laboratorije.

Fotografije: RTV Slovenija (zajem zaslona)

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano