Joc Pečečnik v oddaji 24ur o tem, kako bi lahko znižali ceno elektrike

Stališča

30. December 2022

Joc Pečečnik v oddaji 24ur o tem, kako bi lahko znižali ceno elektrike

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je tik pred koncem leta v oddaji 24ur komentiral pričakovanja podjetnikov za prihodnje leto. 

Joc Pečečnik je ob predaji zlatega ključa SBC nekdanjem predsedniku Borutu Pahorju izrazil pesimizem pričakovanj v pravkar začetem letu. V oddaji 24ur je dodatno pojasnil razloge za svoje razmišljanje: »Ne zato, ker imam v roki stekleno kroglo ali ker se imam za pametnega, slabo leto pričakujem zato, ker vsi svetovni kazalci kažejo na to, da je optimistično pokoronsko obdobje minilo ter da se stvari ohlajajo,« je dejal Joc Pečečnik. Dodal je, da »imajo Nemčija, Švica in Anglija že dobre simptome hude pljučnice« in da Slovenija pri prehladu nekoliko zaostaja. Ohlajanje gospodarstva je povezano s podražitvami energije in vojno v Ukrajini, pa tudi s preveč optimističnimi pogledi v prihodnost celotne evropske industrije, ki da pospešenega tempa zadnjega leta ne bo več mogla dolgo vzdrževati. 

Pečečnik je izpostavil visoko ceno električne energije in dejal, da podjetniki še vedno nimajo odgovora, do kdaj v leto 2023 segajo prodane količine domače električne energije. »Kilovatna ura elektrike v Nemčiji je 50 evrov, mi pa se pogovarjamo, da bi kapico postavili pri 180 evrih,« je dejal predsednik SBC. »Imamo Teš in nuklearko, pa tudi hidroelektrarne. Teš bi lahko nehal plačevati energetske kupone in bomo imeli še en dodaten vir,« je dejal Pečečnik in dodal, da teh nejasnosti podjetniki ne razumejo. 

Sogovornik Pečečnika v oddaji je bil državni sekretar Matevž Frangež, ki je dejal, da se v evropskem gospodarskem modelu marsikaj spreminja, saj je bilo evropsko gospodarstvo navajeno na poceni energijo, delovno silo, denar in lahko dostopne surovine. Vse to se je spremenilo. Težavo bi lahko rešila prenova evropske gospodarske politike, je dejal Frangež. 

Celotno oddajo si lahko ogledate na tej povezavi na spletni strani 24ur.com. 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano