Borut Pahor iz rok Joca Pečečnika prejel zlati ključ SBC

Dogodki

27. December 2022

Borut Pahor iz rok Joca Pečečnika prejel zlati ključ SBC

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik je danes nekdanjemu predsedniku republike Borutu Pahorju slovesno predal zlati ključ za dostop do prostorov in storitev kluba na Dunajski cesti 119 v Ljubljani. S tem simbolnim dejanjem se je Pečečnik v svojem in imenu kluba Pahorju zahvalil za njegovo povezovalnost in naklonjenost podjetnikom v času dveh predsedniških mandatov. 

Klub na ta način s Pahorjem začenja sodelovanje in partnerstvo za prihodnost. »Gospod Pahor je oseba z bogatimi izkušnjami in povezavami, ki nam lahko v prihodnjem obdobju, ko se bomo kot družba soočali z zahtevnimi izzivi, zelo pomaga. Prepričani smo, da bo lahko s svojim znanjem pripomogel k razmisleku in uresničevanju rešitev, ki bodo Sloveniji koristile.« 

Pahor je v oceni trenutnih razmer dejal, da je Slovenija v boljšem položaju kot pred desetletjem, ko je nastopila kriza. Pečečnik ocenjuje, da je pred Slovenijo zahtevno leto, velik vpliv na razmere in dogajanje pa bo imelo ohlajanje naročil. Izpostavil je odnos države do podjetnikov, ki ga ne navdaja z optimizmom.

Joc Pečečnik se je nekdanjemu predsedniku republike zahvalil za dva uspešna mandata in delo, ki ga je opravil za državo. Poudaril je, da smo imeli predsednika, ki je bil sposoben premikati meje. 

»Gospod Borut Pahor ima veliko znanja, v tujini pa ugled in veliko mednarodnih stikov. Z njim se nadejamo dobrega sodelovanja v prihodnosti, tudi na najvišji mednarodni ravni,« je ob predaji zlatega ključa dejal Joc Pečečnik in pojasnil, da ta vključuje doživljenjski dostop do vseh storitev kluba: poslovnega prostora SBC Lounge, prevozov, digitalnih storitev in asistenčne pomoči, ki je na voljo članom kluba. Zlati ključ SBC je sicer namenjen vsem nekdanjim predsednikom, zanje pa ne predstavlja nobenega finančnega prihodka. 

sbc-zlati-kljuc-2.jpg

Slovenija v boljšem položaju kot pred desetletjem

Borut Pahor se je zahvalil, da je lahko prejel zlati ključ, ki ga razume kot simbolno priznanje za opravljeno delo na mestu predsednika republike. Kot je dejal, je deloval z željo biti predsednik vseh, da bi pripomogel k spravi in prispeval k ugledu Slovenije v mednarodni skupnosti, prizadeval pa si je tudi sodelovati s poslovnim svetom. 

O oceni stanja Slovenije je Pahor dejal, da je država v relativno dobrem položaju. »Za razliko od krize pred desetimi leti smo danes bolje pripravljeni. Gospodarstvo deluje dobro, bolje kot pred desetimi leti, ko so bila podjetja podkapitalizirana, imeli smo bančno luknjo in nezaupanje v institucije države.« V zvezi z izzivi, ki prihajajo, je Pahor poudaril pomen razumevanja časa, v katerem se nahajamo. 

sbc-zlati-kljuc-9.jpg

sbc-zlati-kljuc-7.jpg

Pred nami zahtevno leto

»Pričakujem, da bo prihodnje leto zelo zahtevno. Pozitivno je, da se gospodarsko ohlajanje v Sloveniji dogaja počasneje kot v drugih državah, na primer v Nemčiji. Obeti za prihodnost niso dobri. Pričakujemo ohlajanje naročil, ki so bila v zadnjem letu izjemno visoka zaradi postkovidnega učinka. To bo vplivalo na celotno situacijo,« je ocenil Pečečnik. Ob tem je izpostavil odnos države do podjetnikov, ki ga ne navdaja z optimizmom.  

Pečečnik je napovedal, da bo klub po švicarskem vzoru v prihodnje skušal zagotoviti večje pogodbe za člane kluba iz posameznih panog oziroma industrij. 

Zlati ključ za vse nekdanje predsednike

Zlati ključ SBC – Kluba slovenskih podjetnikov bo Pečečnik v imenu kluba v prihodnje izročil tudi preostalima nekdanjima predsednikoma republike, Milanu Kučanu in dr. Danilu Türku. Ob tem se je vsem nekdanjim predsednikom zahvalil za njihovo opravljeno delo na tem položaju. 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano