Za 14 milijonov evrov: toliko so samo letos prijavili spletnih goljufij

Dogodki

11. November 2022

Za 14 milijonov evrov: toliko so samo letos prijavili spletnih goljufij

Število spletnih goljufij od izbruha covida-19 strmo narašča. Policija je letos prejela skoraj 800 prijav (skoraj 200 več kot lani), skupen znesek oškodovanja je skoraj 14 milijonov evrov. Veste, katera je najpogostejša goljufija, ko so tarča podjetniki? 

​​​V Združenju bank Slovenije in generalni policijski upravi pozivajo k preventivi: preverite pošiljatelja elektronske pošte, povezave in priponke, ki jih prejmete v spletni nabiralnik. 

Primeri pogostih spletnih prevar: 
- Prevare z vlaganji v kriptovalute in prevare z nikoli dostavljenimi artikli, ko uporabniki prek nepreverjenih spletnih strani naročajo poceni artikle, po katerih je v danem trenutku veliko povpraševanja, pravijo na policiji. 
- Ponujanje ugodnih kreditov prek različnih spletnih oglasov, za katere se pred izplačilom, do katerega ne pride, zahteva plačilo zavarovalnih ali notarskih stroškov.
- Phishing podatkov za dostop do elektronskih bank. Izvajajo ga prek pošiljanja sporočil SMS in elektronske pošte v imenu bank, v katerih se skrivajo povezave do lažne spletne banke. Uporabnik misleč, da gre za njegovo spletno banko, vtipka podatke, ki jih goljufi izkoristijo za prenakazila njegovih sredstev, običajno v tujino.
- Lažna tehnična pomoč, ko goljufi uporabnike kontaktirajo z lažno novico, da je njihov računalnik okužen, jih napeljejo k namestitvi programov za oddaljen dostop do računalnika in razkritju podatkov za dostop do spletne banke, kar se konča z izpraznitvijo bančnega računa. 
- Vrivanje v poslovno komunikacijo je najpogostejša prevara, ki zadene podjetnike. Gre za prevzem identitete prodajalcev in napeljevanje k načinu naročene robe na drug tekoči račun. 

Denarna sredstva v spletnih goljufijah so običajno izgubljena za vedno. Vodja nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT Gorazd Božič je dejal, da se storilci dobro zavedajo, da morajo svoje sledi skriti. V tej luči uporabljajo kriptovalute, ki otežujejo sledenje, pri nakazilih pa račune t. i. bančnih mul. Pogosto delujejo iz držav, kjer je mednarodni policijski pregon nemogoč - ali zaradi geopolitičnih razmer (Rusija) ali ker ni mehanizma mednarodnega sodelovanja (države podsaharske Afrike).

Tehnologija spreminja naša življenja, navade, tudi način izvrševanja finančnih transakcij, za varnost pred zlorabami pa lahko poskrbimo le sami, pravijo na Združenju bank Slovenije. Digitalna pismenost evropskih državljanov je glede na razpoložljive podatke nizka, po podatkih jih 44 odstotkov ne obvlada osnovnih digitalnih veščin. Vsak dan se v Evropi zabeleži 4000 digitalnih napadov, 95 odstotkov vseh pa je povezanih z neosveščenostjo, je razkrila.

Mednarodni teden ozaveščanja o prevarah

V ponedeljek, 14. novembra, se začne mednarodni teden ozaveščanja o prevarah, ki bo potekal do petka, 18. novembra. 
Izpostavljamo nekaj tem, ki so zanimive za podjetnike: 
- Predavanje Johna Warrena, J.D., glavnega strateškega direktorja povezave certificiranih preiskovalcev iz Teksasa
- Webinar: Zaposleni in notranja prevara, organizator GEA College – Fakulteta za podjetništvo
- Računsko sodišče in podjetniška praksa, organizator Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru
- S predvidevanjem do preprečitve: Moč vrednosti notranje revizije
- Webinar: Ključni elementi obvladovanja tveganj v podjetju, organizator GEA College – Fakulteta za podjetništvo.

Celoten program si lahko ogledate na tej povezavi. 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano