Tisti, ki spreminjajo svet okoli sebe – na bolje 

Člani

04. November 2022

Tisti, ki spreminjajo svet okoli sebe – na bolje 

Slovenija je brez dvoma dežela podjetnikov in drugih podjetnih posameznikov. To so inovativni, neutrudni iskalci rešitev za izzive in težave, ki na različne načine izboljšujejo svet okoli sebe.

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov se bomo podjetnikom in vsem podjetnim poklonili na vseslovenskem Festivalu podjetništva, ki bo med 21. in 23. novembrom 2022 potekal po vsej državi. Več o festivalu na tej povezavi. 

»Malokateri poklic zahteva od človeka toliko razumnega predvidevanja in poguma kot podjetniški. Zato lahko upamo, da rastejo v njem številni junaki nove dobe,« v knjigi Podjetnik in njegov poklic zapiše avtor, ekonomist Marko Kremžar.

»Pravi podjetnik gleda na podjetje kot na ustvarjalno enoto, v kateri ima sam potrebno vodilno vlogo, a je tudi on v službi celote. Zaveda se, da ima podjetje v družbi poleg gospodarske tudi socialno vlogo, in ko mu s svojim vodstvenim delom ohranja in povečuje gospodarski potencial, čuti, da opravlja svojo življenjsko nalogo,« v knjigi razmišlja Kremžar.

Kdor se boji, da bi kdaj doživel neuspeh, naj se ne loti podjetništva. Njegov neločljiv del je namreč negotovost, ki predstavlja tudi možnost neuspeha. To je ena od temeljnih resnic, ki veljajo v svetu podjetništva. 
Ste vedeli? 

SBC - Klub slovenskih podjetnikov povezuje lastnike nadpovprečno uspešnih slovenskih podjetij. Člani SBC zaposlujejo 19.000 oseb, skupaj z vsemi lastniško povezanimi podjetji še bistveno več. Povprečna dodana vrednost na zaposlenega v podjetjih, članih SBC, znaša 64.000 evrov. To je visoko nad povprečjem v državi. V zadnjih petih letih člani kluba dosegajo več kot 100 % rast prihodkov in več kot 25 % rast dodane vrednosti na zaposlenega.

Napake ustvarijo uspešnega podjetnika

»Verjetno je podjetniški poklic eden redkih, ki stalno opominja človeka, ki si ga je izbral kot življenjsko opravilo, da živi in dela sredi negotovih okoliščin, kjer sta dobiček in izguba lahko enako realna osnova njegovih odločitev in naporov. Zavest negotovosti, ki jo podjetnik navadno skrbno prikriva, včasih celo pred samim seboj, lahko pogojuje, če že ne njegovih odločitev, vsaj del njegovega vedenja,« piše Kremžar.

Avtor se v knjigi posebej osredotoči tudi na vztrajnost, ki je po njegovih besedah potrebna lastnost pri vsakem večjem podvigu, pri izvajanju dolgoročnih načrtov in zahtevnejših del, in je posebej na preizkušnji, ko se srečamo z neuspehom. »Ker je to ena od lastnosti, potrebnih za uspešno podjetništvo, nekateri menijo, da postane podjetnik vreden zaupanja šele, ko je po neuspelih poskusih vztrajal, se iz svojih napak učil in začel znova.«

Mladi so drznejši 

Ni enako, kdaj se podjetnik sreča z neuspehom, ali je to v mladosti ali pozneje. Zato mladi podjetniki navadno sprejemajo večje, zahtevnejše izzive kot njihovi zrelejši kolegi, ki se težje odločijo za tveganje, ugotavlja Kremžar.

»Kadar kdo od takih začetnikov uspe, je njegov uspeh v obliki dobička navadno večji, hitrejši, predvsem pa vidnejši in zato zakrije tiste, ki so ob podobnih poizkusih ostali ob poti, ker jih je začetni neuspeh potrl. Kdor se boji, da bi kdaj doživel neuspeh, naj se ne loti podjetništva, katerega neločljiv del je negotovost, ki predstavlja tudi možnost neuspeha,« še zapiše avtor.

Prvi vseslovenski Festival podjetništva

Potekal bo med 21. in 23. novembrom 2022 v mestih po Sloveniji. Kaj prinaša? Dneve odprtih vrat, seznanjanje mladih z lepoto podjetniškega poklica, pogovori z vrhunskimi podjetniki 1 na 1 ter vrhunec festivala, ko si bodo oder delili najboljši slovenski podjetniki: Joc Pečečnik (Elektronček), Igor Akrapovič (Akrapovič) in dr. Jure Knez (Dewesoft).

Z nami bo tudi svetovno znani podjetnik Gunter Pauli, avtor svetovne uspešnice Modra ekonomija, ki prinaša svež pogled na podjetništvo prihodnosti – takšno, ki prinaša nova delovna mesta, nove prebojne rešitve in boljši svet, a ne na račun uničevanja narave in okolja. 


Več o festivalu na tej povezavi. 
Prijave na dogodek na tej povezavi. 
Knjigo Modra ekonomija lahko naročite na tej povezavi.

modra ekonomija.jpg

Spremljajte nas na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in LinkedIn. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano