Pričakujemo jasen odgovor, kakšna bo cena elektrike v 2023

Stališča

22. November 2022

Pričakujemo jasen odgovor, kakšna bo cena elektrike v 2023

Sloveniji v tem trenutku gospodarski zalet jemljejo nerazumno visoke cene energentov in višanje davkov, so na Festivalu podjetništva, največjem podjetniškem dogodku leta, izpostavili člani SBC - Kluba slovenskih podjetnikov. 

Podjetniki se sprašujemo, kako je mogoče, da prejemamo ponudbe za nakup električne energije po ceni 500, 800 ali celo 1000 € za MWh, medtem ko je cena električne energije iz NEK 35 € za MWh, cena električne energije iz TEŠ, ki je najdražji, pa 85 € MWh. Tudi napovedano višanje davkov slovenskemu gospodarstvu ne bo koristilo. Višanje minimalne plače brez ustrezne gospodarske osnove ne bo bistveno prizadelo najboljših podjetij, bo pa prizadelo najšibkejše. Podjetja želimo, da bi imeli vsi zaposleni višje plače. Prava pot do tega cilja pa vodi preko višje dodane vrednosti. Če želimo v času, ko se razmere zaostrujejo, ohraniti gospodarski zalet, moramo iskati rešitve za privabljanje najboljših kadrov, inženirjev, razvojnikov in drugih, ki v izdelke in storitve dodajo nekaj več. Prav teh pa se v tem trenutku otepamo. 

Zato v SBC – Klubu slovenskih podjetnikov želimo jasen odgovor, kakšna bo cena električne energije v letu 2023. Vlado ob tem pozivamo, da postavi trdno in transparentno politiko gospodarjenja z elektriko. Ob tem naj tem postavi kapico na ceno energije v višini največ 200 € na MWh. To je boljša rešitev od zapletene subvencije z zahtevnimi pogoji, ki bo še dodatno obremenila proračun. Mnoga podjetja, kot na primer celotna panoga turizma, teh ukrepov namreč ne bodo mogla izkoristiti. Od vlade tudi pričakujemo, da bo ohranila že sprejeti zakon, ki razbremenjuje plače razvojnikov, ki jih Slovenija nujno potrebuje in jo lahko peljejo naprej po poti visoke dodane vrednosti, s tem pa razvoja in blaginje.

Igor Akrapovič, podpredsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov:
»Situacija je trenutno nezavidljiva. V Nemčiji, ki je naša najpomembnejša trgovinska partnerica, je 30 tisoč podjetij nelikvidnih, napovedujejo se velika odpuščanja. Učinek se bo z zamikom nekaj mesecev prenesel v Slovenijo.  V Sloveniji se moramo hitro odločiti, kaj bomo z NEK. Nimamo časa čakati nekaj let. Če se ne bomo hitro odločili za jedrsko energijo, bomo ostali v vrsti, odvisni od drugih in z dostopom do elektrike po cenah, ki je ne bomo zmogli. Odločitev za NEK je odločitev za elektriko po razumnih cenah in za samooskrbnost.«

V SBC – Klubu slovenskih podjetnikov ugotavljamo, da je trenutna cena električne energije posledica neustrezne politike gospodarjenja z elektriko. Lastno elektriko smo razprodali po izredno nizki ceni, nismo pa si zagotovili tistega dela, ki ga potrebujemo, zato jo moramo zdaj (pre)drago kupovati. In to ob tem, da več kot 80 %  potrebne energije proizvedemo sami. Sprejeti bomo morali odločitev, ali želimo biti v prihodnje energetsko samooskrbni ali pa želimo, da o ceni električne energije, ki jo potrebujemo, odločajo druge države. 

V zadnjih letih in z novimi napovedmi je politika minimalno plačo povišala do ravni, da je ta nad povprečno plačo na Slovaškem (690 € neto v 2021) in Madžarskem (683 €) ter blizu povprečnim plačam na Poljskem (736 € neto), Hrvaškem (797 € neto), Češkem (813 € neto v 2021) in Portugalskem (846 €) (vir: Delo). Višanje minimalne plače brez ustrezne gospodarske osnove bo imelo dolgoročne posledice na slovensko konkurenčnost. Po eni strani bo najbolj prizadelo zaposlene v delovno intenzivnih industrijah, saj se bodo ta delovna mesta krčila. Po drugi strani pa bo vplivala na uporabnike delovno intenzivnih storitev, kot so na primer oskrba starejših in stroški za komunalno dejavnost, saj se bodo te storitve močno podražile. 
Jure Knez, podpredsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov:
»Če ne bomo izboljšali poslovnega okolja, bomo izgubili konkurenčnost, tuje investicije in s tem dodano vrednost. Sosednje države imajo boljšo gospodarsko politiko, ki jo dosegajo z nižanjem davkov in posluhom za podjetnike. Najboljše poslovne zgodbe se lahko uresničijo samo v poslovnem okolju, ki ima posluh za podjetja. Če tega ne bomo razumeli, bomo ostali zadaj. SBC ima jasno pripravljene predloge in smernice. Podjetniki smo vedno pripravljeni na dialog.«

Sočasno pa Slovenija doslej ni uveljavila rešitev za privabljanje najboljših kadrov, inženirjev, razvojnikov in drugih, ki v izdelke in storitve dodajo nekaj več. Domačih kadrov zaradi visokih davkov ne moremo motivirati in odhajajo v tujino, tujih strokovnjakov pa zaradi zapletenih postopkov ne moremo privabiti. S tem pa, žal, izgublja celotna država. Korak v pravo smer nakazuje predlog Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo za subvencioniranje plač inženirjev, ki ga podjetniki pozdravljamo in pričakujemo, da bo politika odprta za dialog tudi za druge rešitve, ki jih v tem trenutku potrebujejo podjetja, če želimo ohraniti raven blaginje, ki jo imamo. 

V SBC poudarjamo: potrebujemo poslovno okolje, v katerem lahko podjetja uspešno delujejo in se razvijajo. Le razvoj podjetij omogoča storitve in proizvode z visoko dodano vrednostjo in dobrimi plačami zaposlenih. Le tako bomo konsistentno povečevali sredstva proračuna države in socialnih blagajn ter zagotavljali vzdržnost. Če kdo, se podjetniki zavedamo pomena nenehnega vlaganja v razvoj, ki zagotavlja globalno konkurenčnost naših proizvodov in storitev. Zato upravičeno pričakujemo zaupanje države in posluh politike, da bomo vsak evro davčne razbremenitve oplemenitili najmanj tako ali celo bolj učinkovito kot država. 

Dr. Marko Bitenc, član upravnega odbora SBC – Kluba slovenskih podjetnikov:
»Država mora postati okolje, ki vsakomur zagotavlja pogoje za maksimalno uresničevanje vseh potencialov in hkrati poskrbi za vse tiste, ki jih imajo manj. Sestavni del tega je poslovno okolje, v katerem lahko podjetja uspešno delujejo in se razvijajo. Le razvoj podjetij omogoča storitve in proizvode z visoko dodano vrednostjo in dobrimi plačami zaposlenih. Le tako bomo konsistentno povečevali sredstva proračuna države in socialnih blagajn ter zagotavljali vzdržnost. Če kdo, se podjetniki zavedamo pomena nenehnega vlaganja v razvoj, ki zagotavlja globalno konkurenčnost naših proizvodov in storitev.
Zato upravičeno pričakujemo zaupanje države in posluh politike, da bomo vsak evro davčne razbremenitve oplemenitili najmanj tako ali celo bolj učinkovito kot država. Poleg tega si želimo podjetnikom in podjetjem prijazen in učinkovit servis resornih ministrstev, da bodo dobro premišljene in z dokazi podprte podjetniške ideje v najkrajšem možnem času realizirane.« 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano