Evropski simpozij hrane: gradimo vizijo o prehrani prihodnosti

Člani

02. November 2022

Evropski simpozij hrane: gradimo vizijo o prehrani prihodnosti

Evropski simpozij hrane, eden najpomembnejših mednarodnih dogodkov, se v Ljubljano vrača med 5. in 7. novembrom 2022. 

V letošnji izdaji organizator združuje: pomen trajnostnega odnosa do hrane, ki celostno vpliva na posameznika in posledično na njegov odnos do okolja in skupnosti; namen oblikovanja odgovornejših navad, s katerimi v ospredje postavlja bolj zavestno in premišljeno ravnanje s hrano; navdih svetovnih kuharskih imen in izjemnih posameznikov z različnih področij, ki bodo delili svoje znanje, izkušnje, ideje in vizije o trajnostnem odnosu do hrane; ter kulinarična doživetja, ki bodo na edinstven način razvajala naša čutila.

Navdihujoče kulinarične zgodbe

Gourmet Ljubljana Crawl, edinstven in kreativen ples kulinarike, kulture in arhitekture, bo tančice skrivnosti kulinarične prestolnice Ljubljane razkrival v soboto, 5. novembra. Tokrat nepozabno kulinarično raziskovanje prepletajo navdihujoče in bogate zgodbe kulturnih hramov in znamenitosti, med njimi prekrasna dvorana Kapela v sožitju s cvetličarsko galerijo Oblak Miha, galerija DobraVaga, muzej Bankarium, ljubljanska Mestna hiša, Mestni muzej, Hiša Iluzij in pasaža blagovnice Maxi. Na nepozabnem raziskovanju bodo udeleženci obiskali kulinarične postojanke, ki jih bodo povezovale predstavnice nežnejšega spola, prepoznavni obrazi restavracij, združenih v JRE Slovenija, Sara Kavčič (Gostilna pri Lojzetu), Nina Čarman (Gostilna Danilo), Patrizia Bevčič (Rizibizi), Barbara Košir (Grič), Martina Breznik (Hiša Raduha) in Sabina Repovž (Gostilna Repovž). Udeležence bodo navdušile z okusi avtorskih jedi iz lokalnih sestavin, za izbrano vinsko spremljavo pa bo tudi tokrat poskrbela Hiša dobrih vin, Koželj. Na koncu pa bo za prav posebno kulinarično artistični performans, po navdihu, ki ga lahko umetniku nudi zgolj ženska, v sodelovanju s kulinaričnimi mojstri Jezeršek gostinstva poskrbel umetnik in ilustrator Mitja Bokun. 

Sobotni večer se bo zaključil z dogodkom Ljubljana Soul Chef, kjer bodo udeležencem nepozaben kulinarični večer pričarali trije vrhunski kuharski mojstri iz treh priznanih gostinskih družin. Očarljivi ambienti se bodo povezali z nepozabno energijo in ustvarili edinstven večer. Iskrene zgodbe bodo tokrat ustvarjale družinske kuharske ekipe Griča, Gostilne Mihovec in Dvora Jezeršek, ki že več generacij tako navdušujejo ljubitelje kulinarike, da se ti k njim radi vračajo. 

Nedelja, 6. november, bo v znamenju izletov I Feel Slovenia, kjer bodo predstavniki najvplivnejših svetovnih medijev spoznali butične bisere Slovenije in inovativne posameznike, ki premikajo meje v svetu turizma,  gastronomije in podjetništva ter na tak način spreminjajo prihodnost (hrane) na bolje. Na različnih krajih po Sloveniji bodo odkrivali številne butične gastronomske in podjetniške zgodbe, ki temeljijo na trajnostnih in krožnih načelih delovanja in iskrenem povezovanju med lokalnimi pridelovalci in vrhunskimi kuharskimi mojstri, ki s tem ustvarjajo boljši jutri za vse.

Čas je, da damo več na mizo

Osnovno geslo Evropskega simpozija hrane sporoča, da je čas, da damo več na mizo in se pogovorimo o tem, kako se prilagoditi nameri za boljšo prihodnost hrane; da izkoristimo neskončne priložnosti za več zdrave, bolj lokalne in bolj hranljive hrane, za več sebe in več svojih misli; da je čas, da o hrani poglobljeno razmišljamo ter ustvarimo boljšo in bolj trajnostno prihodnost. 
 

Spremljajte nas na družbenih omrežjih FacebookInstagram  in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano