Pametni objekti odvračajo tudi tatove

Izbrani nasveti

11. Oktober 2022

Pametni objekti odvračajo tudi tatove

Kakšni so najboljši trendi ta hip v gradnji? Razmislite o uporabi zelenega betona, pametnih stekel, sistemih za pametno upravljanje stavb in podobnih rešitvah.

V svetu gradnje se pojavlja težnja po večji trajnosti, uporabi pametnih rešitev in naravnih materialov. V ospredju je namreč kakovost življenja. O novostih so v reviji SBC Podjetnik povprašali podjetji s področja gradnje hiš, gradbeništva in projektiranja.

Iz podjetja Lumar, ki velja za vodilnega proizvajalca nizkoenergetskih hiš pri nas, sta z odgovori pomagali Petra Bizjak, vodja arhitekturnega biroja Lumar, in Nataša Teraž Krois, vodja razvoja in trajnosti Lumar. Do trendov v poslovni gradnji pa nam je pomagal pomočnik direktorja, Rok Cajzek iz podjetja GIC Gradnje, ki gradi industrijske, javne, poslovne in turistične objekte, izvaja sanacije, adaptacije in obnovo kulturne dediščine ter ponuja storitve pri izgradnji specialnih projektov.

1. Individualen pristop h gradnji: večji tlorisi

»V trendu so prostornejše hiše z večjimi tlorisi,opremljene z boljšimi materiali in opremo, ki so zato tudi dražje. Pomembna je izkušenost celotnega tima, tako arhitektov kot svetovalcev, da so stranke zadovoljne in vse ostane znotraj proračuna,« pojasnjuje Petra Bizjak, vodja arhitekturnega biroja Lumar.

2. Udobje in kakovost bivanja: dnevna svetloba in svež zrak

»Ker večino časa preživimo v zaprtih prostorih, sta po raziskavah za bivalno ugodje pomembna predvsem dnevna svetloba, za katero lahko poskrbimo s kakovostno naravno osvetlitvijo, in svež zrak, ki ga zagotovimo s kakovostnim prezračevanjem; oboje nam omogoča uporaba pametnih inštalacij in kakovostno zasnovana arhitektura, ki sledipotrebam naročnika,« našteva Bizjakova.

»Drugi vidik bivalnega ugodja pa predstavlja uporaba naravnih materialov pri gradnji, na primer lesa, ki prevladuje pri gradnji montažne hiše. Je izolator, ki odlično zadržuje toploto in zagotavlja zračnost,« dodaja Bizjakova.

3. Energetska varčnost: pozor na steklene površine

»Hiša, zgrajena iz lesa, je okolju prijazna tako med gradnjo kot med rušenjem, saj okolje z njo minimalno obremenjujemo. Lesena gradnja postaja osnova za ničenergijsko gradnjo, skupaj z dodelanim konceptom prezračevanja ter načrtovanjem naravne osvetlitve in notranje akustike. Energetska učinkovitost oziroma varčnost se ne kaže le v nižjih obratovalnih stroških, ampak tudi v višjem bivalnem udobju,« izpostavljajo v Lumarju.

pametni dom - ovoj stavbe.jpg

»Ne smemo pozabiti na visoke površinske temperature ovoja okrog stavbe, ki vplivajo na asimetrijo sevanja. Steklene površine na notranji strani tudi ob najhladnejših zimskih dneh ohranjajo visoko površinsko temperaturo. Skupaj z ustreznim senčenjem so nihanja vse leto minimalna. Zanimiv je tudi sistem centralnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, ki skrbi za stalen dotok svežega zraka v hišo,« navajajo v Lumarju, kjer so skladno s konceptom povezave energetske učinkovitosti in bivalnega ugodja ter vpliva na okolje v letu 2019 certificirali vzorčno hišo v Dragomlju, ki je prva stanovanjska hiša s certifikatom Active House pri nas.

4. Pametni objekti odvračajo tatove

»Ne želimo, da bi nas pričakala poplava zaradi napake na vodovodni napeljavi. Bolje je tudi, da objekt vlomilcem daje videz, da je v njem nekdo prisoten, saj je tako manj zanimiva tarča vloma. Ključni razlog, zakaj se odločiti za pametni dom ali objekt, je povečano udobje med bivanjem in pri delu, in sicer zaradi lažjega upravljanja vgrajenih sistemov. To se odraža tudi v manjši porabi energije, varnosti in možnosti nadzorovanja stroškov uporabe ob pomoči umetne inteligence,« pojasnjuje Nataša Teraž Krois iz Lumarja.

»Zdaj pametni objekt deluje na podlagi vnaprej pripravljenih urnikov in zaporedij dogodkov (tako imenovanih scen). V prihodnje bo opazoval naše navade ter brez urnikov in scen dom prilagodil našemu življenjskemu slogu,« napovedujejo v Lumarju. Po njihovih besedah lahko v prihodnje pričakujemo še več povezanih naprav, tudi tistih zunaj doma, ki bodo tako pripomogle k celovitemu energetskemu upravljanju doma.

5. Trajnostni vidik gradnje: ne glejte le trenutnih stroškov

»Stavbe niso grajene le iz toplotne izolacije. Ob vhodnih surovinah je treba upoštevati vplive na okolje v celotnem proizvodnem procesu materiala in življenjskega cikla hiše. Ob vprašanju, kako energetsko učinkovita je gradnja, danes tako postaja vse pomembnejše tudi vprašanje, iz česa je zgrajena oziroma kakšen je njen vpliv na okolje. Z analizo življenjskega cikla posameznih proizvodov (LCA-analiza) in pridobljeno okoljsko deklaracijo proizvoda (EPD – Environmental Product Declaration) lahko med seboj primerjamo materiale glede na njihov vpliv na okolje. Je pa na trgu ob teh certifikatih na voljo že veliko različnih okolijskih certifikatov, ki izkazujejo posamezne okoljske parametre,« dodajajo iz Lumarja.

Članek je iz septembrske izdaje revije SBC Podjetnik.
Avtor: Jan Tomše. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano