Kriza je priložnost za večje tržne deleže

Člani

25. Oktober 2022

Kriza je priložnost za večje tržne deleže

Slovenski izvozniki naj izkoristijo priložnost, ki jo v mednarodnem prostoru ponuja kriza, pravi Nuša Pavlinjek Slavinec. 

»Zaradi krize se trenutno karte na trgih zelo hitro mešajo. V Sloveniji imamo številne nišne specialiste, ki so zelo uspešni na globalnih trgih. To smo največji slovenski izvozniki, ki se zavedamo pomena podnebnih sprememb in priložnosti za razvoj novih izdelkov,« je ​​v pogovoru v oddaji Odmevi povedala direktorica podjetja Roto Slovenija.

Dotaknila se je tudi krepitve vloge žensk v podjetjih in podjetništvu. O sodelovanju žensk in moških v podjetništvu in širšem gospodarstvu so pred dnevi govorili tudi na 4. konferenci o industriji prihodnosti, kjer je bila med govorkami. 

»Pri vključevanju žensk v industrijo vidimo pozitivne trende. Zato je pomembno, da smo na konferenci spodbudili in motivirali marsikatero žensko, mogoče tudi študentko ali dijakinjo, da se odloča za poklice, ki so aktualni v industriji. Po zadnjih raziskavah industrija predstavlja kar tretjino slovenskega gospodarstva. Tukaj je še ogromno priložnosti,« je povedala direktorica podjetja, člana SBC - Kluba slovenskih podjetnikov.

Raznolikost za večji poslovni pospešek

Slovenija je po številu žensk na vodilnih položajih na visokem 5. mestu na prebivalca v evropskem merilu.

Se ženske s kriznimi situacijami v podjetjih soočajo drugače od moških? »Ženske verjetno na stvari gledamo bistveno bolj dolgoročno kot moški, usklajujemo stvari s konsenzi, pa tudi, kar je pomembno v zadnjem času, delujemo bolj trajnostno. Zato je tukaj priložnost za sodelovanje v mešanih timih, bodisi različnih spolov, različnih starostnih struktur, torej medgeneracijskega sodelovanja, pa tudi v mednarodnih podjetjih s sodelovanjem posameznikov različnih nacionalnih pripadnosti. Prav ta raznolikost, vključevanje v odločanje različnih skupin v podjetjih, tudi posameznikov z različnimi kompetencami, daje nove ideje in prebojne inovacije,« je prepričana.

V podjetju Roto podnebne spremembe prepoznavajo kot priložnost za razvoj novih izdelkov. Poleg zadovoljnih kupcev to dokazujejo številne nagrade za inovacije zelenih tehnologij, čiščenja voda in izdelkov, povezanih s krožnim gospodarstvom, ki jih vsako leto prejmejo v podjetju.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih FacebookInstagram  in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano