Cena študentskega dela že močno poskočila

Izbrani nasveti

11. Oktober 2022

Cena študentskega dela že močno poskočila

Letos se je cena študentskega dela povišala za 10 odstotkov, kar je precej več kot v preteklih letih, pravi Sebastjan Česnik, lastnik podjetja e-Študentski servis.

Letos se je cena urne postavke dvignila za 10, v zadnjih treh letih pa skupno za 24 odstotkov, pravi Sebastjan Česnik, ustanovitelj in lastnik podjetja e-Študentski servis. Rast inflacije opažajo tudi ponudniki študentskega dela.

»Leta 2022 se je v primerjavi z lani urna postavka študentov dvignila za 10 odstotkov, med letoma 2019 in 2022 pa za 24 odstotkov. Dvig urne postavke študentskega dela v letu 2022 je nadpovprečen, tudi če opazujemo daljše preteklo obdobje,« pravi  Česnik, član SBC – Kluba slovenskih podjetnikov.

A študentski zaslužki se vrnejo

Delodajalci so letos študentom dvignili urne postavke podobno, kot je višina letošnje inflacije, kar pomeni dokaj velik nominalni dvig. Realno pa to ne pomeni dviga, temveč le ohranitev kupne moči študentov, pravi Česnik: »Ker študenti potrošijo vse, kar zaslužijo, njihov zaslužek praktično takoj zaokroži do podjetij, ki ponujajo storitve in blago študentom; na primer za najemnine, stroške šolanja, prehrano, prevoz, potovanja in računalniško opremo.«

Po Česnikovi oceni je pomembno, da politika v trenutnih razmerah ravna umirjeno, komunicira spodbudno ter podjetjem ne grozi neprestano s spremembami, novimi davki in dodatno birokracijo.

»Politika mora sporočati, da je v pripravljenosti, da bo podjetjem hitro pomagala, če bi prišlo do poglabljanja recesije. Morajo pa regulatorji takoj rešiti probleme, ki nastajajo zunaj domene podjetij, na primer ekscesne cene energentov,« ocenjuje Česnik.

Članek je iz septembrske izdaje revije SBC Podjetnik.
Avtor: Jan Tomše. 

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano