»Vsi smo solastniki in kreatorji usode podjetja.«

Člani

15. September 2022

»Vsi smo solastniki in kreatorji usode podjetja.«

Sistem nagrajevanja in solastništva je tisto, kar Dewesoft loči od večine podjetij. V teh težkih časih se je izkazal za izjemno pomemben člen v mozaiku uspešnosti podjetja, ugotavlja dr. Jure Knez, član SBC - Kluba slovenskih podjetnkov, naj podjetnik leta ter ustanovitelj trboveljskega podjetja Dewesoft, ki razvija in izdeluje vsestranske sisteme za zajem podatkov, ki so preprosti za uporabo – vrhunsko orodje za testne inženirje.

POSEL

Najboljši posel 2020/21: Kot najboljši posel bi izpostavil velik projekt za opremo za meritve vibracij 140 vetrnih elektrarn na morju. Posel ni bil največji v tem času, je bil pa v celoti opravljen na daljavo. Od prvega stika do podpisa pogodbe in nato pošiljanja ter instalacije opreme nihče od naših prodajnikov ali inženirjev ni bil fizično pri stranki. To se mi zdi neverjeten korak v primerjavi s poslovanjem v preteklih letih, ko je bilo za vsak večji posel treba potovati z letalom.

Najboljša podjetniška odločitev doslej: Najboljši korak je zagotovo vzpostavitev lastne prodajne mreže v vseh večjih državah sveta. To nam pomeni samostojnost, saj praktično 24 ur na dan nekdo na svetu ponuja strankam našo merilno opremo. Slovenija ima ogromno podjetij z visoko tehnologijo, zdaj pa se moramo naučiti to tehnologijo tudi dobro prodati.

Dewesoft, 1. na lestvici najboljših MSP in 1. na lestvici najboljših MSP v dejavnosti IT in digitalizacije. 

Največja napaka doslej v karieri: V zgodovini smo izgubili kar nekaj poslovnih priložnosti. Največji izgubljen posel je bil vreden 20 milijonov ameriških dolarjev. Pozitivno pa je, da smo se iz tega nekaj naučili in dobili močnejšo osnovo za nadaljnji razvoj podjetja. Vsaka šola nekaj stane. Nekatere so zelo drage.

Kako si vaše podjetje predstavljate leta 2030? Do leta 2030 bo Dewesoft utrdil svoje mesto med tremi vodilnimi podjetji na področju merilne tehnike na svetu. Še bolj pa se mi zdi pomembno, da v Zasavju in Sloveniji še naprej gradimo kulturo sodelovanja in si pomagamo priti do skupnega cilja – višanja dodane vrednosti. Projekt Mesto Akrobatov, kjer je na enem mestu združeno vrhunsko znanje in oprema ter je odprto za nove ideje, je pomemben korak na tej poti.

Vzor: Peter Florjančič

Zakaj se ljudje želijo zaposliti pri vas? Pri nas nimamo zaposlenih, delavcev in delodajalcev. Vsi smo solastniki in kreatorji usode podjetja. Sistem nagrajevanja in solastništva je tisto, kar Dewesoft loči od večine podjetij. V teh težkih časih se je izkazal za izjemno pomemben člen v mozaiku uspešnosti podjetja.

Slovenija:

Kako si Slovenijo predstavljate leta 2030? Kaj bo v primerjavi z danes najbolj drugače? Preživeli bomo vsaj še eno gospodarsko krizo, ki bo po mojem mnenju precej globoka. Vsaka kriza pa je tudi priložnost. V prihodnjih letih moramo biti zato še toliko bolj agilni in učinkoviti.

3 prednostni ukrepi, ki bi jih Slovenija morala izpeljati, da bi začela loviti najbolj razvite:

a. Fleksibilni trg dela in obdavčitev dela sta zagotovo ena izmed najbolj perečih težav, s katerimi se srečujemo podjetniki.

b. Učinkovita digitalizirana javna uprava s hitrimi postopki bo podjetnikom omogočila, da lahko odgovorijo na hitro spreminjajoči se svet priložnosti.

c. Globoko tudi verjamem, da sistemi solastništva sodelavcev v podjetjih dajejo prednost podjetjem, ki takšne sisteme uveljavijo. Zakonodaja trenutno še ni na ravni, da bi bilo to preprosto. Na splošno pa je treba podjetništvo in podjetnost prikazovati v pozitivni in realni luči, saj je to temelj uspeha vsake družbe.

Naj podjetnica: Ema Pogačar

3 napake, za katere se najbolj bojite, da jih bo Slovenija naredila:

a. Bojim se, da bomo začeli zaostajati za sosednjimi državami. Hrvaška in Srbija sta veliko bolj agresivni pri sledenju sodobnim trendom upravljanja držav.

b. Preveč nas je strah sprememb, ki so nujne za to, da bi bili dolgoročno uspešni.

c. Preveč nas še bremeni preteklost.

Katera je najboljša podjetnica v Sloveniji? Zakaj? Če bi moral izpostaviti eno, bi se odločil za Emo Pogačar. Iz varnega okolja v javni upravi se je podala na podjetniško pot. Ustanovila je podjetje Conditus, ki ga vodi in ki na leto izdela več kot dva milijona kremnih rezin. Kljub naporom podjetništva je ohranila toplino in pozitivno žensko energijo, ki je zelo pomembna tako v poslu kot v zasebnem življenju.

Kaj vam pomenijo zaposleni? Na spletni strani imamo pod sliko zaposlenih napisano: »Dewesoft smo ljudje.« To pove dovolj, kajne?

Slovenija ima veliko podjetij z visoko tehnologijo. naučiti pa se moramo to tehnologijo tudi dobro prodati.ZASEBNO

Kdo je vaš največji vzor na svetu? Zakaj? Peter Florjančič. Ta je pa znal živeti … Spomni me, da ni dovolj le delati, ampak tudi živeti. Imel je prebojne ideje, vrhunske inovacije pa je znal res dobro prodati in iz tega ustvariti lepo življenje.

Kaj je vaš najbolj priljubljen hobi? Plezanje ferat. Vertikale napnejo vsako mišico v telesu, da me potem po nekaj letih zaposleni iz tujine vpraša: »Jure, you've been working out?«* :) Ja, se pozna, dolga leta golega programiranja so se poznala pri fizični kondiciji. Zdaj pa si vzamem čas zase. Zdravje, kondicija in dobro počutje so v poslu izrednega pomena.
* Jure, si telovadil? (prevod)

Kje oziroma kdaj se najbolje regenerirate? V hribih. Hribi mi dajejo širino in pogled na dnevno dogajanje od daleč, kar je dostikrat težko. Gora ti daje občutek večnosti, mogočnosti. S tem se ti odpre nov pogled na svet. Težave, ki se ti v dolini zdijo nepremagljive, z vrha gora dobijo nekakšno meglico in majhnost. Ko stopiš iz svoje cone udobja in občutiš zmagoslavje ob vstopu na vrh gore, izzivi ostanejo nekje tam daleč v dolini, komaj opazni in skoraj nevidni.

Ste lovec ali nabiralec? Vsekakor lovec. Utečene poti me ne zanimajo. V trgovini pa ne gre brez nakupovalnega listka.

Poslali so jih v vesolje

Nekoč je na sejmu v Rusiji k nam pristopil neznan bradat moški in povedal, da so se odločili za nakup petih instrumentov. Na vprašanje: »Super, za kaj jih boste pa uporabljali?« je odgovoril: »Poslali jih bomo na Mednarodno vesoljsko postajo.« Izvedeli smo, da dela za rusko vesoljsko agencijo. »Hm, instrumenti nimajo testov za uporabo v vesolju,« povemo. On pa se samo prešerno nasmehne: »Don’t worry, Jure, it will work.«*
Zanimivi so ti Rusi … Seveda so opravili vse potrebne teste. Predvsem radiacijski testi so bili za nas nekaj novega. Z manjšimi modifikacijami so instrument uspešno poslali v vesolje, kjer meri udarce mikrodelcev v vesoljsko postajo in lokalizira ter oceni jakost udarca. Ruska matematika, slovenska tehnologija.
* Ne skrbi, Jure, saj bo delovalo. (prevod)
Celoten članek si lahko preberete v reviji SBC Podjetnik, izdaja avgust 2022. Avtor je Goran Novković.
Za izvod revije pišite na: info@podjetnaslovenija.si

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano