Sabina Sobočan je Managerka leta 2022

Člani

30. September 2022

Sabina Sobočan je Managerka leta 2022

Upravni odbor Združenja Manager je za managerko leta 2022 izbral članico SBC - Sabino Sobočan, generalno direktorico družbe Varis Lendava. Priznanji je prejela na Managerskem kongresu v Portorožu. Za managerja leta 2022 je Združenja Manager izbral Blaža Brodnjaka, predsednika uprave NLB.

V Združenju Manager so v obrazložitvi zapisali: »Kakovost voditeljstva in podjetništvo v Sloveniji sta v preteklih letih izjemno napredovala. A ker je vodenje in rezultate v velikih podjetjih težko primerjati z malimi in srednje velikimi, so ti premalokrat stopili v ospredje. Zato je upravni odbor Združenja Manager odločil, da letošnje priznanje Managerka leta prejla Sabina Sobočan, direktorica družbe Varis Lendava.«

Managerka leta 2022 je Sabina Sobočan

Sabina Sobočan je družinsko podjetje Varis Lendava uvrstila med vodilne evropske proizvajalce gotovih kopalnic – do zdaj so jih proizvedli že več kot 100.000. Varis Lendava kar 95 odstotkov svojih prihodkov ustvari na tujih trgih, največ v Nemčiji. Vse bolj se usmerja k zelenim rešitvam in je med drugim razvil okolju prijazen 'zeleni beton'. Sobočanova stavi na vključujoče vodenje, zaposleni pa jo opisujejo kot odločno in vztrajno pri doseganju ciljev.
Sabina Sobočan, magistrica ekonomskih znanosti, je direktorica družbe Varis Lendava. Svojo poslovno pot je gradila v več podjetjih, družinskemu podjetju Varis pa se je pridružila leta 2013. Vodenje družbe, ki se ukvarja s proizvodnjo gotovih kopalnic, je prevzela dve leti kasneje.


Kljub začetnemu prepričanju, da bo svojo kariero peljala izven družinskega podjetja in v stroki revizije, se je naposled na povabilo dolgoletnega direktorja in očeta Štefana Sobočana le pridružila Varisu Lendava. Ko je januarja 2015 prevzela vodenje družbe, je imela ta 157 zaposlenih. Njena takratna odločitev je bila v duhu njenega načela, ki ga pri vodenju zagovarja tudi danes. Besedna zveza 'se ne da' ne obstaja. 'Da se!' verjame Sobočanova.
Dinamična rast družinskega podjetja in odlični poslovni rezultati
Varis Lendava je uspešno srednje veliko, izvozno naravnano družinsko podjetje, v katerem letno proizvedejo med 4.000 in 4.500 gotovih kopalnic, v 45-letni zgodovini pa so jih proizvedli že več kot 100.000. Izkazali so se tudi z razvojem in proizvodnjo skate parkov ter pump trackov.


Odkar je Sobočanova prevzela vodenje družbe, so se čisti prihodki povečali za 2,5 krat in so konec lanskega leta znašali 31,9 milijona evrov. Čisti dobiček je desetkrat višji in znaša 6,3 milijona evrov. Bistveno je v teh letih zrasla tudi dodana vrednost, in sicer na 67.000 evrov na zaposlenega, kar je 65 odstotkov več od povprečja panoge. Donosnost kapitala je bila lani kar 33 odstotkov. Ob tem imajo v Varis Lendava sistemsko organizirano vpeljevanje nenehnih izboljšav, tako procesnih kot tehnoloških. Zaradi hitre rasti so na novo zastavili poslovne procese, intenzivno pa delajo tudi na digitalizaciji poslovnih procesov na vseh ravneh.


Kultura inovativnosti in podjetnosti z motom: Da se!

Odgovornost, kreativnost, korektnost, ambicioznost in kakovost so vrednote, ki jih v Varisu danes živi 243 zaposlenih. Teh je za polovico več, kot jih je bilo pred sedmimi leti. Njihove plače so za 35 odstotkov višje od povprečja panoge.


Kakovosten odnos do zaposlenih potrjujejo tudi priznanja in nagrade. Lani so se uvrstili med superfinaliste velikih podjetij v izboru Zlata nit, tri leta zapored so bili prejemniki priznanja starejšim prijazno podjetje. Raznolikost, vključujoče okolje ter multikulturnost so v DNK podjetja, tudi zaradi neposredne bližine Varisa hrvaški in madžarski meji. Za raznoliko in vključujoče delovno okolje so Varisovci leta 2015 prvi prejeli priznanje Vključi.Vse. Mešani timi, tako po spolu, starosti, izobrazbi in narodnostni pripadnosti, jim prinašajo številne prednosti: večjo raznolikost idej in rešitev, širše razumevanje potreb trgov in poslovnih partnerjev.


Poleg Varisove akademije, kjer razvijajo kompetence zaposlenih, ima vedno bolj pomembno vlogo tudi mentorstvo. Kulturo podjetnosti in inovativnosti krepijo z razvojnim programom Varis Da Se. S krepitvijo kompetenc in razvojnimi projekti se zaposleni vključujejo v uresničevanje štirih strateških ciljev Varisa, ki vključujejo dvig trojne kakovosti: izdelkov, procesov in odnosov ter digitalno preobrazbo.


Francoski predsednik Macron jo je povabil k podpisu deklaracije
Sabina Sobočan se zaveda, kako pomembno je za managerja oz. managerko, da svoje znanje predaja tudi v širšem družbenem okolju, zato je aktivna v številnih organizacijah. Je članica UO Zbornice za gradbeništvo in gradbene materiale, članica predsedstva in UO Pomurske gospodarske zbornice, članica Združenja Manager in UO Sekcije managerk ter delovne skupine za trajnostno voditeljstvo, članica Kluba slovenskih podjetnikov – GIZ (SBC) in združenja žensk SBC ONA ter združenja FAM – Društvo poslovnih žensk Slovenije.


Visoko priznanje za Sobočanovo je marca letos prišlo iz Francije, saj je bila izbrana med 21 voditeljic, ki jih je v okviru predsedovanja EU francoski predsednik Emmanuel Macron 8. marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov. Maja 2022 je prejela tudi nagrado Primus za komunikacijsko odličnost managerjev in managerk.

Čestitke, draga Sabina Sobočan!
V klubu smo ponosni, da imamo med člani SBC Managerko leta Sabino Sobočan. Iskrene čestitke!

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano