»Preprečiti moramo beg možganov in kapitala.«

Člani

23. September 2022

»Preprečiti moramo beg možganov in kapitala.«

Ljudje se želijo zaposliti pri nas, ker smo tehnološko napredni in skrbimo, da se zaposleni pri nas dobro počutijo in so ustrezno nagrajeni, pravita Kristjan Magdič in Martin Žigo, ustanovitelja podjetij Paradajz in Friško, ki stojita za najbolj slavnim slovenskim paradižnikom Lušt.

POSEL

Največji izziv v 2020/21: V letu 2020 smo uspešno, vendar z veliko ovirami, izpeljali postavitev najsodobnejšega in najbolj tehnološko naprednega rastlinjaka v Sloveniji v kraju Mala Polana.

Najboljši posel 2020/21: Preživeli in utrdili smo se na naši poziciji kot največji premium pridelovalec zelenjave v Sloveniji, čeprav pridelujemo samo premium paradižnik. V letu 2021 smo paradižnik ponudili kupcem tudi v zimskih mesecih.

Najboljša podjetniška odločitev doslej v karieri: To je zagotovo najina odločitev za samostojno poslovno pot z ustanovitvijo podjetja Paradajz in prodaja našega paradižnika pod lastno blagovno znamko Lušt. Sva podjetnika na področju, ki naju najbolj veseli.

Kaj bi počeli, če bi se vnovič odločili biti podjetnik in pri tem startali iz nič? Ponovno bi se odločila za samostojno poslovno pot z ustanovitvijo podjetja, vzgojo paradižnika (in morda še kakšnih drugih vrtnin) izven sezone ter prodajo pod lastno blagovno znamko.

Paradajz in Friško sta najbolj prepoznavna pridelovalca paradižnika v Sloveniji, znana po znamki Lušt. Na lestvici najboljših MSP v dejavnosti prehrane zasedata 4. in 5. mesto.

Zakaj se ljudje želijo zaposliti pri vas? Smo tehnološko najbolj napreden pridelovalec zelenjave v Sloveniji. S pripravo raznih druženj, obdarovanja otrok zaposlenih in piknikov skrbimo, da se zaposleni pri nas dobro počutijo. Vztrajava pri nagrajevanju sodelavcev in zmeraj izhajava iz tega, kako bi se počutila midva, če bi bila na mestu zaposlenega v našem podjetju.

Slovenija:
3 prednostni ukrepi, ki bi jih Slovenija morala izpeljati, da bi začela loviti najbolj razvite? 

  • Podjetnikom, ki si želijo nekaj ustvariti, bi morala država bolj prisluhniti in jim pri tem pomagati, torej je treba odpraviti birokratske prepreke.
  • Preprečiti bi morala beg možganov in kapitala (znanja, podjetij, investitorjev).
  • Država mora sprejeti prihod novih tehnologij in s tem možnosti razvoja ter slediti evropskim in svetovnim trendom.

3 napake, za katere se najbolj bojite, da jih bo Slovenija naredila? 

  • a. Nazadovanje pri razvoju in ustanovitvi podjetij zaradi sprejetih ukrepov, pravil in zakonov, s tem
  • povezana izguba potencialnih uspešnih podjetij (zaradi morebitne ustanovitve ali selitve v tujino) in onemogočanje poslovanja.
  • b. Povečanje dajatev na račun predragega državnega aparata, ki je hkrati neefektiven.
  • c. Predvsem pa dopuščanje nelojalne konkurence iz drugih držav EU ali zunaj EU.

Katera je najboljša podjetnica v Sloveniji? Zakaj? Oba se strinjava, da je to Sabina Sobočan, direktorica podjetja Varis. Podjetje je prevzela in ga s svojim odličnim vodenjem popeljala v prihodnost. V Sloveniji jo umeščamo med najbolj podjetne ženske. Vodi z zgledom, kar nama je všeč.

Kaj vam pomenijo zaposleni? Pomenijo nama drugo družino in prijatelje.

ZASEBNO

Kdo je vaš največji vzor na svetu? Zakaj? 
Spoštujeva vse tiste, ki s svojim vplivom naredijo nekaj za prepoznavnost Slovenije in Prekmurja ter kljub slavi in prepoznavnosti ne pozabijo, kje se je njihova pot začela.

Kaj je vaš najbolj priljubljen hobi?
Kristjan: Uživam v gorskem kolesarjenju in kitesurfingu. Martin: Moja hobija sta motokros in jadranje.

Sta lovca ali nabiralca?
Sva sejalca oziroma pridelovalca. Nerada prepuščava stvari naključju.

Ali vam je kdaj žal, da toliko življenja posvetite podjetništvu? Zakaj da/ne?
Ne, ker v zadnjem času temu ne posvečava več toliko pozornosti kot prej.

SMEH ZA SPROŠČANJE
Najine anekdote so povezane s prigodami, ki jih ne želiva deliti s širšo javnostjo. Lahko pa vam zaupava, da se v podjetju s sodelavci veliko smejimo in hecamo. Verjameva namreč, da je v sproščenem vzdušju veliko lažje delati. Ko je čas za resno delo, pa drug drugemu pomagamo; tako kot sodelavci pomagajo nama, jim midva pomagava tam, kjer potrebujejo pomoč.

Članek je iz avgustovske številke revije SBC Podjetnik. Avtor: Goran Novković. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano