Nasin povratek na Luno s pomočjo slovenskega podjetja Dewesoft

Člani

22. September 2022

Nasin povratek na Luno s pomočjo slovenskega podjetja Dewesoft

Po 50 letih gre spet zares. Cilj Nasinega programa Artemis je do leta 2026 vrniti ljudi na naš edini naravni satelit. Slovensko visokotehnološko podjetje Dewesoft, ki je član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, je s svojimi inovativnimi merilnimi sistemi del tega zahtevnega, a zgodovinskega trenutka.

Na izstrelišču Cape Canaveral v ameriški Floridi stoji trenutno najmočnejša 98 metrov visoka Nasina raketa po imenu Space Launch System (SLS). Za njeno izgradnjo so do sedaj porabili okoli 100 milijard ameriških dolarjev. V svoji tehnološki kompleksnosti nosi pomembno vizijo - začeti novo dobo potovanj človeka preko neba Zemlje. Artemis je v grški mitologiji boginja Lune. Je sestra dvojčica boga Apolla in kdor je desetletja čakal, da se Apollov sen nadaljuje, je dočakal svoj čas.

ksc-20210622-ph-fmx01_0222.jpg

Do Lune in nazaj s slovenskim znanjem

Poslovno sodelovanje med Dewesoftom in Naso sega v leto 2003. Trboveljsko podjetje je takrat dobavilo programsko opremo za dekodiranje raketnih podatkov v okviru programa Space Shuttle.

Le-tega so kasneje pri Nasi uporabili za izdelavo Mednarodne vesoljske postaje. Trenutno se v programu Artemis strojna in programska oprema Dewesoft uporablja na Nasini izstrelitveni ploščadi (t. i. Launch Pad) in na prenosnem izstrelišču (t. i. Mobile Launcher).

Programska oprema zajema in prikazuje telemetrijske podatke v Kennedyjevem vesoljskem centru, operaterji pa s pomočjo programa DewesoftX, v živo analizirajo podatke z izstrelitvene ploščadi in tudi same rakete SLS.

V programu Artemis se uporabljajo Dewesoftovi SIRIUS R8R merilni sistemi, ki glede na svojo zmogljivost spadajo v sam vrh merilnih sistemov na svetovnem trgu. SIRIUS R8R merilni sistemi, vsebujejo 64 analognih kanalov in industrijski računalnik.

Dodatne mehanske ojačitve omogočajo normalno delovanje v zelo zahtevnih pogojih, kot so npr. vibracije na izstrelni ploščadi ob vzletu rakete. Zajema in analizira se skupaj več kot 200.000 različnih signalov, kar je zgovoren podatek, kako zahtevno je izvesti uspešno izstrelitev.

“Rocket science oziroma raketna znanost” ni brez razloga sopomenka visoke zahtevnosti.

DWS_HQ_Scene_21.jpg

Obzorje se barva v rdeče-oranžnih odtenkih

Dewesoftovi merilni sistemi v zgodovinskem Nasinem programu igrajo pomembno vlogo za uspešno izstrelitev rakete SLS in posledično celotno uspešnost novega luninega programa. Nasa želi v naslednjih dveh desetletjih vzpostaviti stalno prisotnost na Luni in jo uporabiti kot poligon za preizkušanje novih tehnologij, potrebnih za misijo na Mars.

 

Dewesoftova osebna izkaznica 

Dewesoft je multinacionalno podjetje, ki razvija visoko inovativne merilne instrumente. Podjetje je bilo leta ustanovljeno leta 2000, sedež podjetja je v Trbovljah v Sloveniji, 17 hčerinskih podjetij se nahaja po vsem svetu. Z več kot 20-odstotno stopnjo povprečne letne rasti ostaja eno najhitreje rastočih podjetij v svoji panogi in podjetje z eno najvišjih dodanih vrednosti, ki je v slovenski lasti. Beleži več kot 50 milijonov evrov prometa, prejelo je več nagrad s področja gospodarstva, v podjetju pa trenutno ustvarja več kot 300 ljudi.

Glavne tri družine izdelkov podjetja Dewesoft so SIRIUS, IOLITE in KRYPTON.

SIRIUS je tako v vesolju kot tudi v portfelju izdelkov najsvetlejša zvezda, saj predstavlja družino izdelkov, ki omogočajo najboljše merilne lastnosti in najvišje frekvence vzorčenja.

IOLITE je namenjen za aplikacije z velikim številom kanalov na področju zajema podatkov in vodenja.

KRYPTON družina predstavlja sisteme za zajem podatkov v najzahtevnejših okoljskih razmerah. Vse merilne sisteme pa povezuje večkrat nagrajena programska oprema DewesoftX, ki omogoča zajem, shranjevanje, prikaz in obdelavo podatkov. Podjetje je posebno tudi v načinu lastništva.

Ustanovitelja dr. Jure Knez in Andrej Orožen že od samega začetka vzpodbujata solastništvo zaposlenih, saj verjameta, da je to jamstvo za dolgoročni uspeh podjetja in njegovih ljudi. Dewesoft je trenutno v lasti že preko 80 zaposlenih.

 

Nekaj nagrad podjetja Dewesoft

• 2008 Podjetnik leta;

• 2009 Srebrna Gazela;

• 2009 NASA Tech Brief nagrada za prenosni DAQ sistem DEWE-43

• 2012 Zlata Gazela;

• 2013 Nagrada Gospodarske zbornice Slovenije;

• 2017 Delova Podjetniška zvezda;

• 2018 KRYPTON-1 izdelek meseca NASA TECH BRIEFS;

• 2020 Izvoznik leta.

Spremljajte nas tudi na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Required
Required

Partnerji

Generalni

Srebrni

Bronasti

Vsebinski