Poklic, iz katerega rastejo junaki nove dobe

Stališča

21. Avgust 2022

Poklic, iz katerega rastejo junaki nove dobe

Kdor se boji, da bi kdaj doživel neuspeh, naj se ne loti podjetništva. Njegov neločljiv del je namreč negotovost, ki predstavlja tudi možnost neuspeha. To je ena od temeljnih resnic, ki veljajo v svetu podjetništva.

21. avgust je svetovni dan podjetništva. Posvečen je podjetnikom in podjetnim. Inovativnim, drznim posameznikom, vsem, ki razvijajo in ponujajo rešitve za težave in izzive, vsem, ki na tak ali drugačen način izboljšujejo svet okoli sebe.

»Malokateri poklic zahteva od človeka toliko razumnega predvidevanja in poguma kot podjetniški. Zato lahko upamo, da rastejo v njem številni junaki nove dobe,« v knjigi Podjetnik in njegov poklic zapiše avtor, ekonomist Marko Kremžar.

Več kot 6 milijard evrov prihodkov letno ustvarijo člani SBC - Kluba slovenskih podjetnikov.

V službi višjega cilja

Najboljši podjetniki v Sloveniji so povezani v SBC – Klub slovenskih podjetnikov. 335 članov, najuspešnejših podjetij, ki so v večinski slovenski lasti, skupaj na leto ustvari več kot 6 milijard evrov prihodkov. To je kar 6 % celotnega slovenskega gospodarstva.

Pokažite, da ste člani kluba najboljših

Člani SBC - Kluba slovenskih podjetnikov ustvarjate družbo odličnih in nadpovprečnih. Za vstop v klub vstop so potrebni visoki kriteriji, ki jih dosega majhen odstotek podjetij, tudi vaše. Za člane smo pripravili paket Member of SBC s pasicami za e-mail podpis in splet, ki jih lahko uporabite. Pišite nam na: info@sbc.si in poslali vam bomo paket z informacijami za hitro namestitev. 

»Pravi podjetnik gleda na podjetje kot na ustvarjalno enoto, v kateri ima sam potrebno vodilno vlogo, a je tudi on v službi celote. Zaveda se, da ima podjetje v družbi poleg gospodarske tudi socialno vlogo, in ko mu s svojim vodstvenim delom ohranja in povečuje gospodarski potencial, čuti, da opravlja svojo življenjsko nalogo,« v knjigi razmišlja Kremžar.

Povezovanje s skupnostjo za razvoj podjetništva in okolja je eno od nosilnih vodil SBC. Klub podpira projekte, ki spodbujajo razvoj in krepijo socialno podstat v družbi. Na ta način si SBC aktivno prizadeva za razvojni preboj in izboljšanje poslovnega okolja, ki omogoča ustvarjanje in uresničevanje podjetniških idej.

64 tisoč evrov je povprečna dodana vrednost na zaposlenega v članih SBC - Kluba slovenskih podjetnikov. To je visoko nad povprečjem celotnega gospodarstva. 

V Sloveniji cenimo podjetnike

Eden od pomembnih ciljev kluba je tudi krepitev ugleda podjetnikov v družbi in spodbujanje mladih k pogumnejšemu odločanju za poklic podjetnika.

Agencija Mediana je pred meseci za SBC – Klub slovenskih podjetnikov izvedla raziskavo, s katero je preverila, kako prebivalci dojemajo podjetnike in podjetništvo, kakšne lastnosti jim pripisujejo in kako vidijo njihovo delovanje. Izmerila je odnos oziroma stališča do podjetništva kot dejavnosti in načina življenja ter do privlačnosti podjetništva kot poklica.

Podjetniki imajo med prebivalci Slovenije na splošno dober sloves, njihova podoba in podoba poklica sta pozitivni. V Sloveniji podjetnikom pripisujemo poštenost, delavnost in odgovornost. Toda ko gre za odločitev za poklic podjetnika, je to izbira pri zelo majhnem deležu prebivalcev.

Raziskava je tudi pokazala, da v času šolanja ni stimulacije za podjetništvo, prej nasprotno. Podjetniške in gospodarske interesne organizacije bi lahko bile bolj prepoznavne. Posebne oddaje o podjetništvu dajejo dober vtis, a so manj gledane, ugotavlja Mediana.

Napake ustvarijo uspešnega podjetnika

»Verjetno je podjetniški poklic eden redkih, ki stalno opominja človeka, ki si ga je izbral kot življenjsko opravilo, da živi in dela sredi negotovih okoliščin, kjer sta dobiček in izguba lahko enako realna osnova njegovih odločitev in naporov. Zavest negotovosti, ki jo podjetnik navadno skrbno prikriva, včasih celo pred samim seboj, lahko pogojuje, če že ne njegovih odločitev, vsaj del njegovega vedenja,« piše Kremžar.

Člani SBC zaposlujejo skoraj 19 tisoč oseb, skupaj z vsemi lastniško povezanimi podjetji še bistveno več.

Avtor se v knjigi posebej osredotoči tudi na vztrajnost, ki je po njegovih besedah potrebna lastnost pri vsakem večjem podvigu, pri izvajanju dolgoročnih načrtov in zahtevnejših del, in je posebej na preizkušnji, ko se srečamo z neuspehom. »Ker je to ena od lastnosti, potrebnih za uspešno podjetništvo, nekateri menijo, da postane podjetnik vreden zaupanja šele, ko je po neuspelih poskusih vztrajal, se iz svojih napak učil in začel znova.«

Podjetništvo spremlja negotovost

Ni enako, kdaj se podjetnik sreča z neuspehom, ali je to v mladosti ali pozneje. Zato mladi podjetniki navadno sprejemajo večje, zahtevnejše izzive kot njihovi zrelejši kolegi, ki se težje odločijo za tveganje, ugotavlja Kremžar.

»Kadar kdo od takih začetnikov uspe, je njegov uspeh v obliki dobička navadno večji, hitrejši, predvsem pa vidnejši in zato zakrije tiste, ki so ob podobnih poizkusih ostali ob poti, ker jih je začetni neuspeh potrl. Kdor se boji, da bi kdaj doživel neuspeh, naj se ne loti podjetništva, katerega neločljiv del je negotovost, ki predstavlja tudi možnost neuspeha,« še zapiše avtor.

STE VEDELI?

Člani SBC zaposlujejo skoraj 19.000 oseb, skupaj z vsemi lastniško povezanimi podjetji pa še bistveno več.

Povprečna dodana vrednost na zaposlenega v podjetjih, članih SBC, znaša 64.000 evrov. To je visoko nad povprečjem v državi.

V zadnjih petih letih člani kluba dosegajo več kot 100 % rast prihodkov in več kot 25 % rast dodane vrednosti na zaposlenega.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano