Okus teme: ste ga že poskusili?

Člani

24. Avgust 2022

Okus teme: ste ga že poskusili?

Radgonske gorice, ki spadajo v skupino Celjske mesnine, so izdelale prvo, prav posebno in edinstveno penino na svetu, ki so jo poimenovali Untouched by light. Pri ustvarjanju penine Untouched by light so se zanašali na znanje, ki se v Radgonskih goricah prenaša in nadgrajuje vse od leta 1852.

Skupino Celjske mesnine, ki je članica SBC – Kluba slovenskih podjetnikov sestavljajo: Z'dežele, Radgonske gorice, Pršutarna Lokev in Kraljica Mortadela.

Penina, ki se jo svetloba ni dotaknila

Celoten proizvodni postopek pridelave penečega vina, ki ni bil izpostavljen svetlobi, poteka v popolni temi. Grozdje se trga v nočeh brez mesečine. Vsem nadaljnjim postopkom pridelave tega penečega vina je svetloba odvzeta, uporablja se očala za nočno gledanje. Penina do tri leta zori v temnih kleteh, skritih v radgonskih jamah, ob popolni odsotnosti svetlobe.

Nekaj dejstev o penini Untouched by light:
- Grozdje, trgano ponoči v radgonskih vinogradih.
- Penina, zorjena v 170 let starih kleteh, brez dostopa svetlobe.
- Polnjena v črne steklenice.
- Zapečatena v črno folijo.
- Za okušanje v popolnem mraku.
- Najboljše stvari se zgodijo v temi.

»Barva je intenzivno zlata, mehurčki izredno majhni. Na nosu je penina bogata in vabljiva, z razvitimi notami zrelega rumenega in belega sadja kot so breskev, hruška, kanček manga ... Zelo zapeljiva. Prvi vtis v ustih pa je popolna svežina, z živahnimi citrusnimi notami. Potem počasi sledita kremnost in nežnost, k čemur le še pripomorejo zelo nežni in delikatni mehurčki, kar vse prispeva k lepi zaokroženosti te penine. Pookus je dolg, a se v njem še vedno čuti svežina s trohico mineralnosti. Usta ostajajo neučakana po nadaljnjem požirku!« je peneče vino opisal Pierre-Yves Bournerias, Institute Oenologique de Champagne.

Znanost kot osnova

Profesorica emeritus Ann C. Noble s kalifornijske univerze v Davisu je izvedla raziskavo o vplivu fluorescenčne svetlobe – po navadi uporabljane v trgovinah – na okus penečih vin. Dokazano je bilo, da izpostavljenost vina svetlobi, tudi za relativno kratek čas, zmanjša intenzivnost citrusnih arom in poveča razvoj neželenih arom (t. i. goût de lumiere). Te znanstvene ugotovitve so vplivale na izpopolnitev procesa pridelave tega unikatnega penečega vina.

Nagrajeno peneče vino Untouched by light

Decanter, Glass of Bubbly, Cannes Lion, Art Director's Club New York – Best of Discipline, Red Dot.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano