Dewesoftov poletni tabor: gostili najbolj perspektivne študente

Člani

10. Avgust 2022

Dewesoftov poletni tabor: gostili najbolj perspektivne študente

Dewesoft je v Trbovljah organiziral prvi internacionalni poletni tabor “Dewesoft Summer Camp.” Gostili so dvanajst najboljših študentov naravoslovja različnih italijanskih univerz iz Rima, Milana, Trsta in Pise. Namen tabora je izobraževanje bodočih generacij strokovnjakov, ki bodo v prihodnosti kreirali tehnološki razvoj človeštva.

Prvi dan poletnega tabora so se študentje spoznali z osnovami Dewesoftovega merilnega sistema, natančneje predstavili so jim različne produktne skupine merilnih inštrumentov in programsko opremo, ki jo razvijamo in proizvajamo v podjetju.

»Ideja za poletni tabor je prišla iz pogovora, ki smo ga imeli s podjetjem Dewesoft Italia. Univerze poskrbimo za teoretično znanje, vendar to ni dovolj! Študentje potrebujejo prakso, potrebujejo razumevanje kaj se dogaja izven predavalnic, relanost namreč ni simulacija,« je idejo o poletnem taboru povzel profesor Luigi Bregant iz Univerze v Trstu.Dewesoft 6.jpg

»Če želijo študentje opraviti končni izpit pri mojem predmetu morajo opraviti meritev ali simulacijo, pri tem pa si pomagajo z Dewesoftovimi merilnimi sistemi. Izkušnja, ki jo doživljajo sedaj - videti ozadje, kje ti inštrumenti nastajajo, od blizu videti razvoj, govoriti z vašimi inženirji je nekaj neprecenljivega. Tega jim univerza oziroma moj raziskovalni laboratorij ne more ponuditi,« še pojasni profesor Bregant.

Nato so bila dva dni na vrsti predavanja italijanskih predavateljev in naših inženirjev. Študentje so lahko sami izvedli meritve na modelu letala in elisi rotorja helikopterja, za njih pa so pripravili tudi praktično predstavitev možnosti uporabe Dewesoftove merilne opreme v avtomobilski industriji.

»Z uporabo Dewesoftovih inštrumentov smo dobili pomembne praktične izkušnje, te bomo uporabili v prihodnjem študijskem obdobju na novih tekmovanjih in izzivih,« je dejal študent Paolo Gnata iz Univerze Milano. Dewesoft je Paolu in njegovim sošolcem pomagal testirati raketo za prestižno tekmovanje v sklopu projekta Skyward.Dewesoft 7.jpgDewesoft 10.jpgDewesoft 11.jpg

 Univerza v Rimu že sodeluje z nekaterimi podjetji, a vendar je Dewesoft drugačen. »Če smo imeli težave, smo jih poklicali in vedno so se hitro odzvali. Vseeno je bilo, ali smo potrebovali tehnično pomoč ali pa samo kakšen nasvet - pomoč nam je bila vedno, brez izjeme na voljo,« je izkušnje z našim podjetjem opisal študent Danielle Radioconi.

Študenta Giovannia Zannese iz nam najbližjega Trsta  je na Dewesoftu navdušila predvsem navezanost sodelavcev in atmosfera v podjetju. »Čuti se povezanost ljudi, tega, da gredo sodelavci popoldan skupaj na pijačo v Italiji ne vidiš,« je dejal Zannese. »Videli smo, da je drugačen način delovanja velikega podjetja mogoča.«

Program poletnega taborja je vključeval tudi spoznavanje poslovnega modela podjetja Dewesoft, ki slovi po posebni solastniški strukturi zaposlenih in podjetniškega pospeševalnika Katapult.

Dewesoft 8.jpgAtmosfero poletnega časa pa so izkoristili tudi za skupno druženje v popoldanskih in večernih urah ob lepotnih kulisah Zasavja.

Dewesoft 3.jpg

Dewesoftov poletni tabor kot simbol neposredne povezave med teorijo in prakso

Tabor so v Dewesoftu organizirali z namenom, da študente opremimo s pomembnim znanjem iz sveta merilnih sistemov, ki ga bodo lahko uporabili v svojih študijskih in kasneje tudi poslovnih okoljih.

Vprašanje, ki je predstavljalo gorivo za veliko diskusij je bilo: »Kaj so elementi dobrega sodelovanja med gospodarstvom in izobraževalnim sistemom?«

Dewesoft 1.jpgDewesoft 2-2.jpgDewesoft 5-3.jpgProfesorji, študentje in zaposleni v našem podjetju so se strinjali, da gre za prerez razumevanja obeh sfer - kaj vsaka potrebuje in kaj lahko druga drugi ponudimo. V začetnih korakih lahko skupaj poberemo t. i. “low hanging fruits” oziroma sodelujemo pri stvareh, ki sproducirajo konkurenčno vrednost v zelo kratkem obdobju.

»Za dvigovanje prepoznavnosti podjetja, predstavitev kaj vse lahko študentom ponudimo  in iskanje skupnih rešitev je ključno dobro sodelovanje med univerzami in podjetji, takšni tabori pa predstavljajo pomemben košček mozaika,« pravi Samuele Adrizio, inženir, zaposlen v podružnici Dewesoft Italia.

Profesor Bregant je razmišljanje o poletnem kampu zaključil takole: »Gledati skozi ključavnico v sobo, odkleniti vrata sobe ali pa dejansko vstopiti v sobo - gre za tri različne načine dojemanja oziroma izkustva sobe. Če smo študentom razširili obzorja iz sveta merilne tehnike, jim pokazali kaj obstaja izven teoretičnih okvirjev in če so se v tem morda celo našli, našli svojo karierno pot, potem bodo lahko sprejemali bolj modre odločitve v svojih življenjih.«

O Dewesoftu 

Dewesoft je multinacionalno podjetje, ki razvija visoko inovativne merilne inštrumente. Sedež podjetja je v Trbovljah, imamo pa še 17 hčerinskih podjetij po vsem svetu. Naši merilni sistemi se uporabljajo v različnih industrijah - NASA, SpaceX, Tesla, Volvo, Audi, Lufthansa, BMW, Harley Davidson, Rimac Group, Akrapovič, Pipistrel, so le nekatera svetovno znana imena s katerimi je naše podjetje ustvarilo uspešne poslovne vezi.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano
To spletno mesto varuje Google reCAPTCHA in veljata Politika zasebnosti in Pogoji storitve.