Zgodovinski projekt podjetja Schwarzmann: dvojni letalski hangar za servisiranje letal Airbus 320 v Berlinu

Člani

15. Julij 2022

Zgodovinski projekt podjetja Schwarzmann: dvojni letalski hangar za servisiranje letal Airbus 320 v Berlinu

Schwarzmann, ki je član SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, je podjetje iz Polhovega Gradca s 30-letno tradicijo projektiranja, proizvodnje in montaže industrijskih objektov z jekleno konstrukcijo. Njihovi kupci prihajajo večinoma iz predelovalne industrije, transporta in logistike ter distribucije. Zaradi projektiranja po meri pa so objekti Schwarzmann prisotni v praktično vseh, še tako zahtevnih branžah,  kot je letalstvu.

Schwarzmann_easyJet_BER_Hanga.jpg

Vizualizacija dvojnega servisnega hangarja na letališču v Berlinu

Trenutno v Nemčiji poteka zaključna faza montaže dvojnega letalskega hangarja, ki ga dobavljajo enemu največjih letalskih prevoznikov v Evropi. Hangar je s 10.000m2 največji projekt v zgodovini podjetja. Pri projektu gre za izključno slovensko znanje, z lastno ekipo inženirjev in proizvodnjo so namreč projektirali in izdelali sestavne sklope jeklene konstrukcije, ki bo prekrita s paneli, montažo pa pod njihovim vodstvom izvaja prav tako slovensko partnersko podjetje.

»Projekt je bil za podjetje tako tehnični, kot predvsem organizacijski izziv, saj se montira v zasedeni tehnični coni delujočega letališča, kjer veljajo branži specifična in zelo stroga varnostna navodila. Organizacijski omejitvi sta bili kratek rok dobave, vezan na servisne pogodbe naročnika projekta in nemška gradbena zakonodaja, po kateri se projektirani sklopi pred izdelavo dodatno potrjujejo s strani lokalnega statika. Vsi ti faktorji so nas prisilili v dvig interne organizacije na nivo, kjer intervalov višje intenzivnosti v proizvodnji ni občutil ne omenjeni naročnik, kot tudi ne ostalih 60+ strank, ki jim letno postavimo objekte različnih namembnosti. Pri Schwarzmannu verjamemo, da je to najboljši način kaljenja in razvijanja našega širokega spektra znanja v podjetju in s tem nadaljevanja uspešnega poslovanja,« s ponoson o projektu pripoveduje tehnični direktor Sandi Gorišek.Dvojni hangar z jekleno konstrukcijo bo obsegal 10.000 m2 pokritih površin, namenjenih sočasnemu servisiranju štirih letal Airbus 320. Prekrit bo z izolativnimi paneli, za izdelavo konstrukcije pa je bilo potrebnih več kot 700 ton jekla.

Schwarzmann_Montaža easyJet2 Large.jpeg

Hangar med dviganjem strešne konstrukcije

»Investitor nam je zaupal projekt zaradi rešitve, ki smo jo pripravili in predstavili v začetni fazi prodaje in zaradi več referenčnih hangarskih objektov. V zadnjih letih smo postavili hangarje na Brniku, Dunaju in v avstrijskem Gradcu ter v Zagrebu in Banji Luki. Naročnik je imel določene številne trajnostne zahteve, od oblikovane trajnostne politike dobaviteljev do pogoja transporta s tovornimi vozili izključno okoljevarstvenega razreda EURO 6. Tudi sam letalski hangar z jekleno konstrukcijo, v primerjavi s tradicionalno gradnjo, predstavlja nižji vpliv na okolje zaradi svoje izolativnosti in tesnosti. Jeklo pa je zaradi svojih tehničnih lastnosti in možnosti 100% recikliranja eden boljših materialov za trajnostno gradnjo,« pojasni direktor Boštjan Bevec.

»Uspešnim podjetjem/kupcem zagotavljamo prostor za rast.«

Poslanstvo podjetja je investitorjem v dogovorjenem roku dobaviti kvaliteten in funkcionalen objekt, zasnovan in izdelan po meri v skladu s sodobnimi, trajnosti zavezanimi standardi. Kupec vso podporo dobi na enem naslovu, saj ga njihovi strokovnjaki spremljajo skozi celoten projekt, od ideje do izvedbe.

»Naše stranke so rastoča podjetja, ki v kratkem času potrebujejo več lastnih pokritih proizvodnih ali skladiščnih površin. Objekte popolnoma prilagodimo individualnim potrebam strank. Naši objekti se zato uporabljajo v različne namene glede na zahteve investitorja, od logističnih centrov, sortirnic odpadkov, enostavnih suhih skladišč pa do poslovno-proizvodnih objektov s pisarnami. Izven segmenta letalske industrije je Slovenija še vedno naš glavni trg in v ponos nam je, da se naše stranke pojavljajo na seznamih najuspešnejših podjetij, naši objekti pa jim pomagajo pri realizaciji njihovih zgodb o uspehu. Tudi med člani SBC je podjetju Schwarzmann povečanje pokritih površin zaupalo že več kot 40 podjetij,« še dodaja Bevec.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano