Zgodba o uspehu: iz vrhunskega športnika v uspešnega podjetnika

Člani

08. Julij 2022

Zgodba o uspehu: iz vrhunskega športnika v uspešnega podjetnika

Preden na trgu ponudijo zdravila, morajo farmacevtska podjetja opraviti zahtevne analize in postopke. Gre za zahtevne operacije, za katere je zahtevano posebno znanje. Pri tem jim pomaga visokotehnološki specialist LabCore, hitro rastoče podjetje in član SBC Mladih, ki se ukvarja z analitičnimi storitvami za farmacevtsko industrijo.

»Ključna je ekipa, brez nje napredek ne bi bil mogoč,« pravi Andraž Žurman, soustanovitelj in direktor podjetja ter član sekcije SBC, ki povezuje prodorne mlade podjetnike.

Kaj se skriva za izrazom analitične storitve za farmacevtsko industrijo? »Drži, večina ljudi si ne zna predstavljati, kaj to točno pomeni. Vsa zdravila, ki so v procesu registracije za prodajo na trgu ali pa so že na trgu, morajo opraviti vrsto različnih analiz. Te analize morajo biti izvedene znotraj okolja dobrih proizvodnih praks oziroma GMP ali 'good manufacturing practice', ki so farmacevtski standard. GMP je certifikat, ki ga podeljuje Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. In tu kot pomoč farmacevtskim podjetjem nastopimo mi, LabCore,« pojasnjuje Andraž Žurman, soustanovitelj in direktor podjetja ter član SBC Mladih.

Bilo je težko obdobje, finančni zalogaj je bil velik, drugih prihodkov praktično ni bilo. 
Andraž Žurman, LabCore

Začetki in naivnost, ki je ni nikoli obžaloval

Andraž pravi, da se je v poslovno zgodbo podjetja LabCore podal precej naivno, a mu ni žal. V poslovne prostore so se vselili maja 2019, junija 2019 so že imeli vso ustrezno laboratorijsko opremo in oddali vlogo za pridobitev GMP certifikata. Tega so prejeli nekaj mesecev pozneje, prvo poslovno partnerstvo so podpisali šele septembra 2020.

andraž žurman 4.jpg

Bilo je težko obdobje, saj je bil finančni vložek zanj in za ženo ogromen, drugih prihodkov skoraj nista imela. Povrh vsega imata tri majhne punčke, položaj so otežile tudi covid razmere, zaradi katerih je bilo pridobivanje poslovnih partnerjev iz farmacevtske panoge praktično nemogoče. »Če želiš biti pogodbeni partner farmacevtskega podjetja, presojo poleg Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke opravijo tudi potencialni farmacevtski partnerji. Ti pa v času koronske krize niso opravljali presoj.«

V LabCore je devet zaposlenih, kadrovsko se še krepijo. Če bo šlo vse po načrtih, jih bo v podjetju konca leta med 15 in 20. »Zaposlujemo visoko izobražen kader, vendar ni vsak s takšno izobrazbo tudi strokovnjak, ki ga potrebujemo. Mi strokovnjake imamo. Morda tudi po zaslugi sreče, vendar imamo res dobro ekipo, brez katere napredek ne bi bil mogoč. Za to sem hvaležen in upam, da tako ostane tudi v prihodnje,« pravi Žurman.

V LabCoru, ki ima tudi uradno dovoljenje za delo s prepovedanimi snovmi, so se nedavno začeli ukvarjati tudi z organsko sintezo učinkovin. Ta ima po besedah Žurmana ogromen razvojni potencial. Z usmerjanjem v tovrstno specializacijo pa podjetje širi svoje polje ekspertnega znanja in krepi vlogo partnerja najbolj uveljavljenih proizvajalcev farmacevtskih izdelkov.

Športnik po duši, ki se aktivno vključuje v slovenski šport

Andraž je nekdanji vrhunski športnik, od 8. do 18. leta je treniral vaterpolo, z Vaterpolo klubom Ljubljana Slovan je bil štirikratni državni in pokalni prvak, pozneje tudi predsednik kluba in pobudnik ustanovitve Zveze vaterpolskih društev Slovenije. Trenutno je predsednik nadzornega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez (OKS-ZŠZ), pred dnevi pa je vložil kandidaturo za podpredsednika OKS.

Po duši sem še vedno športnik. Še vedno sem športno aktiven, zagovarjam rek zdrav duh v zdravem telesu. Mislim, da je to dobra popotnica tudi moji kandidaturi in ambicijam, da na položaju podpredsednika pomagam slovenskemu športu,« pravi Žurman in dodaja, da komaj čaka razplet volitev, ki bodo v decembru.
Zahtevna pot

Pridobitev certifikata GMP je vse prej kot lahka. Zajema ogromno papirološke dokumentacije, ustrezno kvalificirane opreme, od najzahtevnejših aparatov, ki imajo neposreden vpliv na rezultat analiz, pa vse do prezračevanega sistema in ustrezno usposobljenega kadra, razlaga Žurman.

Navede primer zagotavljanja temperature v prostorih, ki mora biti skozi leto ustrezna. V vsakem prostoru morajo biti prisotni termometri, ustrezne kvalitete, ki zadostujejo za GMP okolje. Ti morajo biti vsako letno kvalificirani. Kvalifikacijo mora opraviti tretja oseba, ki ima ustrezno izobrazbo ter pooblastilo za opravljanje takšne kvalifikacije.  »V najhladnejšem in najtoplejšem mesecu v letu je  potrebno narediti termo maping prostorov.  To se izvaja z več termometri v enem prostoru, na različni višini,« razlaga Žurman. Vsi podatki se skrbno beležijo. Po opravljenih meritvah izvajalec izda končno poročilo nato pa nastopi sistem dvojnega podpisovanja.  Druga oseba, pregleda postopek in podrobno prebere poročilo ter s podpisom potrdi njegovo ustreznost in s tem dokončno verificira test. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano