Po dveh dneh čakanja se prebijeta čez mejo

Dogodki

01. Julij 2022

Po dveh dneh čakanja se prebijeta čez mejo

Zaplet na meji med vračanjem iz Ukrajine, kamor smo dostavili zbrano pomoč, ki ste jo omogočili člani SBC. Tovornjaka ne moreta izstopiti iz Ukrajine. Naša sodelavca Anabelle Ann in Blaž se ne vdata, odločita se poskusiti drugače. A sledi zavrnitev. Še vedno ne odnehata. Nato se jima nasmehne sreča.

»Vrnitev v Slovenijo je bila načrtovana za sredo, vendar se je izkazalo, da to ne bo mogoče, saj so na meji večkilometrske kolone. Podobno kot vstop je tudi izstop iz države zelo zapleten in lahko traja tudi 4 dni. Šoferja tovornjakov, ki sta v Ukrajino peljala zbrano pomoč, sta potrebovala ves dan samo za papirologijo,« pot v Slovenijo opisuje Anabelle Ann Logar, direktorica digitalnih projektov pri SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, ki je skupaj s snemalcem Blažem Gregoričem spremljala tovornjaka do cilja v Ukrajini.

Poskus številka 1

Potovanje je zaradi opisanih razlogov trajalo dan dlje. Prenočišče jima ponudi Karitas. »Zgodaj zjutraj smo se odpravili do mejnega prehoda v upanju, da ga bomo kmalu prečkali. Nepremične kolone kamionov in avtobusov čakajo na vročini, v bližini je samo restavracija in trgovina. Po nekaj urah čakanja nam sporočijo, da tudi danes ne bomo uspeli prečkati meje.«

S ponosom, da sva bila lahko del te zgodbe, ki jo z dobrodelnostjo ustvarjate vi, naše članice in člani, podjetnice in podjetniki, se vračava domov.

Anabelle Ann in Blaž se odločita poskusiti na lastno roko. Poslovita se od voznikov tovornjakov, ki sta pomoč varno in zanesljivo pripeljala na cilj. »Odločila sva se, da poskusiva svojo srečo z osebnimi vozili, ki čakajo na meji, saj je mejo peš prepovedano prečkati. Zelo hitro se nama je nasmehnila sreča, vstopila sva v avto ukrajinskega prevoznika. Mejo prečka službeno. Prihaja z vojnega žarišča, njegova družina kljub nevarnosti ne želi zapustiti svojega doma. Med kontrolnimi postopki je prišlo do zapletov, v trenutnem stanju lahko vse moške vpokličejo v vojsko. Naš prehod je bil zato zavrnjen, morali smo se vrniti nazaj na ukrajinsko stran.«

Uspeh

Z Blažem nisva obupala, v drugem poskusu sta bila uspešna. Po temeljiti kontroli, ki traja dve uri, jima odobrijo prehod meje. »Ko smo zavili na parkirišče, kjer sva pustila službeni avto, sva čutila neko olajšanje, nekakšen občutek domačnosti. Po skoraj dveh dneh sva uspela prečkati mejo, sočustvujeva pa s šoferji, ki ju čaka še en dan.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano