Po dveh dneh čakanja se prebijeta čez mejo

Dogodki

01. Julij 2022

Po dveh dneh čakanja se prebijeta čez mejo

Zaplet na meji med vračanjem iz Ukrajine, kamor smo dostavili zbrano pomoč, ki ste jo omogočili člani SBC. Na mejnem prehodu se sliši streljanje. Tovornjaka ne moreta izstopiti iz Ukrajine. Naša sodelavca Anabelle Ann in Blaž se ne vdata, odločita se poskusiti drugače. A sledi zavrnitev. Še vedno ne odnehata. Nato se jima nasmehne sreča.

»Vrnitev v Slovenijo je bila načrtovana za sredo, vendar se je izkazalo, da to ne bo mogoče, saj so na meji večkilometrske kolone. Podobno kot vstop je tudi izstop iz države zelo zapleten in lahko traja tudi 4 dni. Šoferja tovornjakov, ki sta v Ukrajino peljala zbrano pomoč, sta potrebovala ves dan samo za papirologijo,« pot v Slovenijo opisuje Anabelle Ann Logar, direktorica digitalnih projektov pri SBC – Klubu slovenskih podjetnikov, ki je skupaj s snemalcem Blažem Gregoričem spremljala tovornjaka do cilja v Ukrajini.

sbc-ukr-1.jpg

Poskus številka 1

Potovanje je zaradi opisanih razlogov trajalo dan dlje. Prenočišče jima ponudi Karitas. »Zgodaj zjutraj smo se odpravili do mejnega prehoda v upanju, da ga bomo kmalu prečkali. Nepremične kolone kamionov in avtobusov čakajo na vročini, v bližini je samo restavracija in trgovina. Med čakanjem slišimo streljanje, ki je trajalo par minut. Ljudje, ki čakajo na mejnem prehodu niti niso tako pretreseni, pravijo, da so se že navadili. Streljali so na ljudi, ki so peš želeli ilegalno prečkati mejo - kakšen je bil razplet se ne ve. Po nekaj urah čakanja nam sporočijo, da tudi danes ne bomo uspeli prečkati meje. Kamiona sta sicer prišla v 1. fazo pred izstopom iz Ukrajine, vendar prehod še vedno ni potrjen.«

Anabelle Ann in Blaž se odločita poskusiti na lastno roko. Poslovita se od voznikov tovornjakov, ki sta pomoč varno in zanesljivo pripeljala na cilj. »Odločila sva se, da poskusiva svojo srečo z osebnimi vozili, ki čakajo na meji, saj je mejo peš strogo prepovedano prečkati. Potencialni problem, na katerega lahko naletiva je, da nama časovno ne znese in potem se nimava več kam vrniti. Saj prehod in izhod iz 1. faze, kjer sta kamiona ni več mogoč. Sprejmeva riziko. Zelo hitro se nama je nasmehnila sreča, vstopila sva v avto ukrajinskega prevoznika. Mejo prečka službeno. Prihaja z vojnega žarišča, njegova družina kljub nevarnosti ne želi zapustiti svojega doma. Med kontrolnimi postopki je prišlo do zapletov, v trenutnem stanju lahko vse moške vpokličejo v vojsko. Naš prehod je bil zato zavrnjen, morali smo se vrniti nazaj na ukrajinsko stran. Zgubila sva drogocene 3 ure.«

sbc-ukr-2.jpg

Uspeh

Z Blažem nista obupala, v drugem poskusu sta bila uspešna. Po temeljiti kontroli, ki traja dve uri, jima odobrijo prehod meje. »Ko smo zavili na parkirišče, kjer sva pustila službeni avto, sva čutila neko olajšanje, nekakšen občutek domačnosti. Po skoraj dveh dneh sva uspela prečkati mejo, sočustvujeva pa s šoferji, ki ju čaka še en dan. Tako kot v Ukrajini, tudi na mejnem območju z Madžarsko, ni goriva in so bencinske črpalke zaprte ali imajo zelo omejeno porabo.

S ponosom, da sva bila lahko del te zgodbe, ki jo z dobrodelnostjo ustvarjate vi, naše članice in člani, podjetnice in podjetniki, se vračava domov.

sbc-ukr-3.jpg

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano