(INTERVJU) Sabina Sobočan odkrito: »Večina družinskih podjetij klecne prav v fazi prenosa vodenja na naslednjo generacijo.«

Člani

19. Julij 2022

(INTERVJU) Sabina Sobočan odkrito: »Večina družinskih podjetij klecne prav v fazi prenosa vodenja na naslednjo generacijo.«

Sabina Sobočan je direktorica in solastnica družinskega podjetja Varis Lendava, ki je večkrat nagrajeno podjetje, med drugim z nagrado za inovacijo 2016 za edinstven okolju prijazen »zeleni« beton. Pred mesecem dni smo pisali on njih, da jim je družba EY Slovenija podelila nagrado odličnosti za družinsko podjetje 2022. Za Novice Svet24 pa je Sabina Sobočan razkrila, kako ji uspeva krmari med družinskim življenjem in vodenjem podjetja.

Sobočanova je bila letos izbrana med 21 voditeljic, ki jih je predsednik Francije Emmanuel Macron v okviru predsedovanja EU 8. marca povabil v Elizejsko palačo k podpisu deklaracije za uravnoteženost spolov.

 [PREBERITE ŠE]

Oče je imel pomisleke, a je z izjemnim delom pokazala, da ni imel prav

Za podjetje Varis Lendava je bila pandemija priložnost, ki so jo zelo dobro izkoristili. So vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic, izvažajo v Nemčijo, Avstrijo in Švico. V Nemčiji imajo celo 15-odstotni tržni delež. Njihove kopalnice najdete v svetovno znanih hotelskih verigah: Sheraton, Novotel, Hempton by Hilton, Intercity.

Slovenian Business Club

 

Dobra komunikacija je skupaj z medsebojnimi odnosi tudi pomemben dejavnik v poslovnem svetu. Se strinjate?

Nedvomno, in to velja od nekdaj. Res je, da je komunikacija v sodobnem, vse hitrejšem tempu dela in sprememb vse bolj poudarjena, zahteva več naše pozornosti. Uveljavlja se participativen, vključujoč način vodenja, podjetja izvajamo programe vključenosti in raznolikosti. Vse to je komunikacija. V Varisu smo vedno dajali velik poudarek komuniciranju, ne nazadnje smo že leta 2017 prejeli priznanje Vključi.Vse, ki ga podeljuje Združenje Manager. V času pandemije covida-19 pa smo se tega lotili še bolj načrtno, sistematično in profesionalizirali interno komuniciranje. Stalnica je postalo glasilo Varis novine, veliko smo delali za uveljavljanje naših petih vrednot in krepitev kulture »da se«.
Strokovno sodelujemo tudi v delovni skupini za trajnostno voditeljstvo Združenja Manager. Trajnostno voditeljstvo poleg sistemskega pristopa pomeni še dvoje: prehajanje »od jaz k mi« in omenjenemu vključujočemu vodenju ter zmožnosti grajenja odnosov – tako v podjetju kot z deležniki. Vse to potrjuje, kako pomembno je za podjetje in vodje razumeti ter obvladati komuniciranje in komunikacijske veščine.

Vodenje podjetja v družinski navezi pomeni tudi, da so vanj neobhodno vpleteni družinski odnosi. Razumevanje poslu koristi, nesoglasja škodijo. V podjetju Varis Lendava gre predvsem za odnos med očetom in hčerko. Ali se vam zdi, da ima ta kombinacija več možnosti za uspeh pri vodenju od drugih, na primer oče in sin ali mati in hči?

Težko bi to ocenjevala, vprašanje je tudi, ali obstajajo kakšne raziskave prav na to temo. Velja, kot smo se naučili ravno od ekipe EY, da imajo družinska podjetja enake izzive kot druga podjetja in poleg tega še izzive družinskih odnosov. To pa lahko potrdim. Ni vedno preprosto, prav nasprotno. Treba je manevrirati med vlogami v podjetju in pričakovanji, vezanimi na delo in rezultate, ter hkrati paziti na dragocena družinska razmerja. Mislim, da je vsakomur razumljivo, da gre pri tem za zahtevne procese in vsakodnevna preizkušanja. Potrebna je zrelost, vsekakor pa brez medsebojnega zaupanja in spoštovanja sodelovanje v družinskem podjetju ni mogoče. Po statistikah večina družinskih podjetij klecne prav v fazi prenosa vodenja na naslednjo generacijo.

 

 [PREBERITE ŠE] 

Kakovost na kubik: VARIS Lendava prejel nagrado odličnosti

Slovenian Business Club

 

Ob vaši izvorni družini imate tudi lastno. Še pred kratkim je prevladovalo mnenje, predvsem za ženske, da če želijo ustvariti kariero in prevzemati delo ter odgovornost na vodilnih mestih, je to veliko lažje, če nimajo lastne družine in so razbremenjene skrbi zanjo. Kakšna je vaša izkušnja?

Mislim, da je takšno gledanje, na srečo, če lahko tako rečem, preživeto. V poslovnem okolju se že dlje časa poudarja ravnovesje med delom in drugimi dejavnostmi in zagotovo je to bolj prava smer. Ko gledam okoli sebe – kolegice podjetnice, menedžerke ali tudi raziskovalke in znanstvenice, če grem zunaj podjetniškega okolja, imajo otroke. Da lahko delujejo, imajo praviloma vzpostavljen podporni sistem, delitev dela s partnerji in družinskimi člani. Nekatere pa nimajo otrok ali družin. In ne bi mogla reči, da so ene ali druge bolj uspešne. Razumevanje, da ambicije in predanost poklicu ne pomenijo izrivanja družinske sreče, se mi zdi neskončno pomembno. Ne le zaradi nas, ki zahtevnejše poklice že opravljamo, temveč tudi zaradi mlajših deklet, ki se o tem šele odločajo. Pomembno je njihovo zaupanje, da je mogoče oboje: poklicni uspeh in zdravo družinsko življenje. Seveda z veliko dogovarjanja in medsebojne podpore. Ni preprosto, a je mogoče, in verjamem, da na dolgi rok tudi bolj izpopolnjujoče za oba oziroma vse družinske člane. Družina je zame izjemno pomembna. Imam namreč dva sinova, Aneja, 14-letnika, in Svita, 11-letnika, s katerima rada preživim vsak prost trenutek, zato je zame usklajevanje delovnih in družinskih obveznosti velikega pomena. V veliko pomoč mi je partner Marko, ki je prav tako zaposlen v Varisu. Če je le mogoče, večino popoldni in večerov preživimo skupaj ali je vsaj eden od naju z njima. Velikokrat nama na pomoč priskočita tudi babica in dedek. Zdaj, ko sta sinova že večja in tudi samostojnejša, je veliko lažje, kot je bilo to takrat, ko sta bila mlajša.

Celoten intervju si lahko preberete na portalu Svet24 oziroma na kliknite na TO POVEZAVO.

Spremljajte nas na družbenih omrežjih FacebookInstagram in LinkedIn.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano