Cene električne energije in ukrepi Vlade RS

Stališča

16. Julij 2022

Cene električne energije in ukrepi Vlade RS

Vlada je 14. julija 2022 sprejela Uredbo o določitvi cen električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce. Z uredbo se je odzvala na rast cen električne energije. V uredbi je vlada določila najvišjo dovoljeno drobnoprodajno ceno električne energije za gospodinjske odjemalce in za male poslovne odjemalce. Ni pa vlada v uredbi zajela malih in srednjih podjetij ter velikih poslovnih odjemalcev.  

Spoštovane članice in člani, prosimo vas, da odgovorite na kratko anketo in nam pomagate do podatkov, v kolikšni meri ste izpostavljeni rasti cen električne energije. Anketo najdete v SBCA aplikaciji v modulu Feedback. Vaš odziv nam bo v pomoč pri pripravi predlogov in rešitev za pomoč gospodarstvu.

Predsednik vlade dr. Robert Golob je v oddaji 24ur zvečer ukrep utemeljil z naslednjimi besedami: »Mi smo danes poskrbeli za dva milijona Slovenk in Slovencev in za 100.000 malih poslovnih odjemalcev; preostanek kaže, da ima približno 70 odstotkov velikih poslovnih subjektov ugodne cene električne energije in plina, le 30 odstotkov gospodarstva ima v tem trenutku težave z oskrbo z energijo, zato se pri gospodarstvu ne bomo lotevali ukrepov horizontalno, ampak bomo pogledali vsakega posebej.« 

Ena od najpomembnejših aktivnosti SBC – Kluba slovenskih podjetnikov je prizadevanje za boljše poslovno okolje v državi in opozarjanje na pomanjkljivosti in potencialno škodljive ukrepe vsakokratne oblasti. Podjetnice in podjetniki v trenutnih zaostrenih razmerah gotovo ravnate racionalno in se na rast cen surovin in energentov, potrebnih za uspešno delo in poslovanje, odzivate po najboljših močeh. Celotno gospodarstvo se zaveda nevarnosti nadaljnje rasti inflacije, ki jo v pomembni meri lahko poganja ravno rast elektrike in drugih energentov.  

Previdnost in izkušnje nam govorijo, da trenutne razmere narekujejo celovito in premišljeno sistemsko ukrepanje na ravni države, ki bo v podporo podjetništvu.

PROSIMO VAS, DA ODGOVORITE NA KRATEK VPRAŠALNIK

Spoštovane članice in člani kluba, prosimo vas, da odgovorite na kratko anketo, ki jo najdete v SBCA aplikaciji v modulu Feedback, s katero želimo pridobiti podatke o vaši izpostavljenosti višjim cenam električne energije. Vaše odgovore potrebujemo do ponedeljka, 18.7.2022, zvečer.

V kolikor aplikacije še niste prenesli, lahko to zelo hitro in enostavno storite. Mobilno aplikacijo najdete pod imenom SBCA in je na voljo v Apple App StoreGoogle Play in Huawei AppGallery

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano