SLOVENSKI START:UP LETA 2022: Kdo bo osvojil prestižni naslov?

Dogodki

15. Junij 2022

SLOVENSKI START:UP LETA 2022: Kdo bo osvojil prestižni naslov?

Čez nekaj dni, natančneje, v torek, 21. junija 2022, bo znano, kdo bo odnesel domov kristalni kipec in naslov Slovenski start:up leta 2022. Za prestižno nagrado se poteguje pet super finalistov, in sicer DeltaHub, Epidemic, InnoLab, mPOR in SaleSqueze. Danes vam SBC – Klub slovenskih podjetnikov predstavlja prve tri finaliste, ki se potegujejo za ta laskavi naziv.

InnoLab

InnoLab zgodbo je pričela Teja Bajt, ustanoviteljica Innoboxa – znanstvenega zabojčka poskusov. Je molekularna in celična biologinja po izobrazbi in srcu, njeno največje veselje pa je prenašati strast do naravoslovja in znanosti na otroke. Innobox je torej znanstveni zabojček, ki otrokom predstavi naravoslovje skozi zabavne poskuse. Vsebuje vse materiale za izvajanje poskusov doma, v vsakem Innoboxu pa so po 2-3 poskusi iz različnih področij naravoslovja - vse od biologije, kemije, inženiringa pa tja do človeškega telesa in fizike.

Ekipa se trudi, da so poskusi kar se le da raznoliki, s pomočjo natančnih, a lahko razumljivih video navodil v slovenskem jeziku pa lahko otroci poskuse izvedejo skupaj s starši in si pogledajo še razlago vsake tematike (znanstveno ozadje). V 2021 so bili sprejeti tudi med 8 izbranih podjetij priljubljene televizijske oddaje Štartaj Slovenija, kar jim je omogočilo izjemno prepoznavnost na domačem trgu. Sedaj se pripravljajo na širitev na italijanski trg, kamor bodo vstopili preko Amazona.

 

mPOR d.o.o.

Novo nastalo podjetje mPOR d.o.o. izhaja iz Laboratorija za biokibernetiko Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. So svetovno priznana ekipa na področju razvoja elektroporacijskih tehnologij. Njihova poslovna ideja je visokofrekvenčni elektroporator HF-EP, ki deluje na princip elektroporacije - metode, ki z električnimi pulzi začasno poveča prepustnost celične membrane. Z njeno pomočjo lahko strokovnjaki vnašajo zdravilne učinkovine v celico (kemoterapija), DNK (genska terapija) in lokalno sprožijo celično smrt (ablacija). In v čem se ta rešitev razlikuje od tistih, ki jih stroka že pozna? Elektroporatorji, ki so trenutno na trgu, generirajo 100 μs-100 ms pulze, ki so zaradi vzdraženja bolečinskih receptorjev in mišične kontrakcije za paciente zelo neprijetni in velikokrat boleči. V mPOR podjetju so tako naredili prvo humano študijo na svetu, ki potrjuje, da visokofrekvenčni 1-3 μs bipolarni pulzi bistveno zmanjšajo mišično kontrakcijo in bolečino.

Njihov produkt se že od prvega prototipa uporablja v Laboratoriju za biokibernetiko in na Onkološkem inštitutu. Raziskovalcem je tako omogočil izjemno konkurenčno prednost pred drugimi, saj lahko z njim proučujejo tudi na področju, na katerem jim njihovi raziskovalni kolegi ne morejo konkurirati, saj  nimajo takšne opreme. S pomočjo visokofrekvenčne naprave so do danes uspeli izvesti že kar deset biomedicinskih raziskovalnih študij, kar jim brez takšne opreme ne bi uspelo.

 

 

SaleSqueze

Ekipa startup podjetja SaleSqueze je prepričana, da mora naročanje pri proizvodnih podjetjih biti enostavno. Njihova misija je torej razvoj platforme za proizvodna podjetja, s katero jim pomagajo poenostaviti izkušnjo naročanja za svoje B2B kupce, hkrati pa urediti in avtomatizirati svoje interne, večinoma ročne, procese obdelave naročil ter komunikacije.

Vizija podjetja je zagotoviti enostavno izkušnjo nakupa in naročanja kompleksnih, tehničnih izdelkov, na način ki je podoben obstoječim rešitvam iz B2C sveta, ki jih kupci že poznajo in uporabljajo. SaleSqueze proizvodnim podjetjem izboljša zadovoljstvo kupcev, drastično zniža stroške prodaje, poveča zadovoljstvo zaposlenih, predvsem pa odstrani ročno delo v prodaji, saj večinoma nadomesti email in telefon pri obdelavi naročil. Podjetje nagovarja področje digitalne transformacije prodajnih procesov v proizvodnji, ki je največja priložnost naše generacije. SaleSqueze v Sloveniji zaposluje 17 članov ekipe, platformo pa pri svojem delu uporablja že več kot 50 slovenskih podjetij.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano