Odmevno: Joc Pečečnik na Pop TV

Stališča

13. Junij 2022

Odmevno: Joc Pečečnik na Pop TV

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik je bil gost pri Urošu Slaku v oddaji Ena na Ena, kjer je brez olepšavanja, jasno in glasno razkril kakšne ima načrte v prihodnje, o ljubezni do navtike, poleg tega se je kritično dotaknil tudi aktualne politike.

Vir: posnetek zaslona

Iskreno pa je tudi odprl dušo in spregovoril o prodaji svojega podjetja. Kako je iz 2000 mark, ki mu jih je posodila mama, ustvaril milijone. Te si je prislužil, ker je kot prvi Evropejec dobil igralniško licenco v Nevadi, čeprav so ga tam najprej imeli za Rusa in agenta KGB. In še, da je šel v četrtek, dan preden je prodal Interblock, spat z 200 milijonov kredita.

»Nisem težko prodal Interblocka«

Za kakšno ceno je prodal Interblock Pečečnik ni želel razkriti, dejal je »naj cena ostane skrivnost«. Po njegovem namreč ta podatek namreč ni pomemben, saj gre pri plačilu celotnega zneska za večfazne pogoje, končnega zneska pa da niti ne vedo.

Pečečnik je tudi povedal, da je vse življenje živel s hipotekami, v četrtek, dan pred prodajo je imel za 200 milijonov evrov kreditov. In kot je pojasnil, je Interblock postalo dobro globalno podjetje – dandanes obvladuje 62 odstotkov trga – obseg ekonomije v Sloveniji in naš bančni sistem pa Interblocku ni sposoben zagotavljati dovolj sredstev za nadaljnjo rast, se je odločil za prodajo.

"Mi smo ob zaprtju igralnic po vsem svetu zaradi covida praktično proizvajali tri milijone mesečne izgube."

Dobro oplemenitil denar od mame

Pri prodaji Interblocka je pet finančnih služb preverjalo, kako je mogoče, da je podjetje s tako malo kapitala imelo tako konstantno rast.

»V Interblocku smo vse zaslužili z glavo in krvjo, in na koncu se je vse skupaj zelo dobro izšlo,« je pojasnil in dodal, da misli, da bo Interblock še mnogim analitikom primer za študijo, saj gre pri njem za res racionalno poslovanje.

"Vse, kar smo vsako leto zaslužili, smo vračali nazaj v podjetje, nikoli nisem v Interblocku izplačal dividend," in dodal, da so vedno hodili po robu."V 'gambling' svetu smo bili mi največji 'gamblerji'."

Sklad za zaposlene

Pečečnik je pojasnil, da svojim zaposlenim ni dolžen ničesar, saj jih je vseh 30 let korektno in pošteno nagrajeval, mnogi so tudi prejemali plače, petkrat višje, kot je bila primerna za njihovo izobrazbo.

Cel kolektiv, ki je začel v Interblocku, se je v podjetju izobraževal in njihove napake je plačeval on sam. Nihče od zaposlenih, ki so bili povabljeni v solastništvo skozi zgodovino, ni pristopil, ker so se vsi bali Pečečnikovih drznih načrtov in vseh kreditov, ki jih je imel, ker bi bili neposredno odgovorni, je pojasnil.

"Nikoli v življenju nisem ničesar delal, da bi postal bogat, da bi zaslužil, vedno sem smatral, da dober produkt, dobra storitev prinese na koncu tudi finančni uspeh. Hkrati bom pa šel lažje spati, če bodo moji najožji sodelavci, s katerimi imamo praktično družinske vezi, imeli tudi nekaj od te moje zgodbe in to v takem smislu, da bodo celo življenje prejemali neke rente." Zakaj sklad namesto denarja? Dajanje denarja zaposlenim se mu namreč zdi popolnoma neprimerna rešitev, ker od vsakega zneska, ki bi ga namenil svojim zaposlenim, država pobere 60 odstotkov. To se to zdi kraja in tega svojim bivšim zaposlenim ne privošči, "zato bomo oblikovali sklad, iz katerega bodo prejemali dividende in te dividende so obdavčene 25 odstotkov in to se mi zdi najbolj primerna in dolgoročna zgodba in upam, da bodo zadovoljni".

Vir: posnetek zaslona

Za kaj bo namenil kupnino?

Čeprav je bil Pečečnik prepričan, da bo nekaj kupnine dal na stran, da bo z družino imel za mirno življenje.

Začel je pripravljati sedem stebrov, ki bi jih večinoma investiral v Sloveniji, vendar je zdaj vse manj prepričan, koliko tega denarja bo dejansko investiral v Sloveniji. Strah ga je namreč signalov, ki jih dobiva od nove vlade, načina, na katerega nova vlada izraža svoj pogled na podjetništvo, na ljudi, ki ustvarjamo.

Kot je poudaril, ne bom kritiziral vlade, dali jim bomo svojih 100 dni, da pokažejo kaj mislijo, ampak - če bi država skrbela, da bi bilo v Sloveniji pet odstotkov takih ljudi, kot sem jaz, ki iz praktično nič naredimo nekaj stomilijonsko podjetje, potem bi bila naša država najbogatejša na svetu.

"Če pa se pojavlja eno pavšalno mnenje, da smo pač neki bogataši, da imamo denar, ki je padel z neba in nihče ne vidi, koliko truda podjetnik vloži, 30 let, v sam koncept svoje ideje, odrekanja, krediti, cele dneve in praznike delovanja, in če ljudje tega ne znajo ceniti, potem lahko tej državi samo še bog pomaga."

Posel v Macau

Kot zanimivost je Pečečnik povedal, da je imel pri poslu vedno osebni pristop in da je uspel, je mogel »zgraditi most zaupanja«. V enem letu je tako naredil milijon in 67 tisoč milj na letalih, kar pomeni, da je na letalu preživel 7 mesecev, na zemlji pa pet.

V Macau je naredil igralniški sejem, prvi igralniški sejem v zgodovini Macava. Ko je prišel iz Kitajske domov, ga je čakal 5 metrov dolg faks, se spominja Pečečnik in dodaja, da je bila to ekskluzivna igralniška pogodba.

Ljubezen do navtike

»Meni navtika predstavlja moje življenje. Od sedmega leta sem zaljubljen v navtiko. Z očetom sva imela takrat gumenjak,« z iskricami v očeh obuja spomine Pečečnik.

Tri do štiri mesece na leto preživi na morju in iskreno doda, da je vse svoje najboljše projekte za Interblock naredil na barki. Slovenec sem, zato plujem pod slovensko zastavo in ni me sram pove Pečečnik ter doda, da jo je zaslužil s svojim denarjem.

Pečečnik o aktualni politiki

Ob koncu oddaje Ena na ena pa je Pečečnika voditelj oddaje še izzval z vprašanjem o politiki, a ga je Pečečnik brez pomisleka odvrnil in pojasni, da ga vstop v aktivno politiko ne zanima ter dodal, da bo vzpostavil sistem, zato je tudi prevzel SBC- Klub slovenskih podjetnikov, ki bo vlado nadziral in ji dajal rešitve.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano