Če ti skrbiš za ljudi, bodo oni skrbeli za tvoj posel

Člani

02. Junij 2022

Če ti skrbiš za ljudi, bodo oni skrbeli za tvoj posel

Milana Kusterja smo prosili za recept, ki prinaša zadovoljne zaposlene. 

»Zavedamo se, da zadovoljni zaposleni, ki na delovnem mestu uresničujejo svoje talente, delajo dobro in s tem prispevajo k uspehu in ugledu podjetja.« S temi besedami pristop podjetja Lunos pri delu z zaposlenimi opisuje lastnik in direktor Milan Kuster. Da v podjetju sledijo najboljšim praksam, dokazuje priznanje Zlata nit medijske hiše Dnevnik za najboljšega zaposlovalca med malimi podjetji, ki ga je prejel specialist za kakovostne in inovativne decentralne prezračevalne sisteme. To prizanje pa za Lunos ni edino: letos jih je svetovno znana finančni medij Financial Times uvrstil na lestvico najhitreje rastočih evropskih podjetij, ki jo pripravlja skupaj z organizacijo Statista, ki je specializirana za analitične podatke. 

Ključna je atmosfera, vzdušje, ki prežema poslovne prostore, na vprašanje, kako ustvariti okolje, v katerem se zaposleni dobro počutijo, odgovarja Kuster. Za dobro vzdušje so potrebni čvrsti temelji, ki so jih v Lunosu vzpostavili:
- z ustrezno organizacijsko strukturo,
- z jasnimi navodili in odgovornostmi,
- z odlično IT podporo ter
- s skupno željo po doseganju vrhunskih rezultatov.

»V našem podjetju veliko pozornosti namenimo tudi zadovoljstvu zaposlenih, saj se zavedamo, da če vodja skrbi za ljudi, bodo ljudje skrbeli za posel,« pravi Milan Kuster.

Sestavine odličnega delovnega okolja

Poleg osnovnih sredstev za delo so važni kotički, kjer lahko zaposleni v miru pomalicajo in spijejo kavo. V Lunosu so s tem namenom naredili letno teraso z zunanjo kuhinjo, kjer lahko zaposleni, ob živi spremljavi ptičjega petja, v miru pomalicajo, se sprostijo in se neformalno pomenkujejo. »Pogosto to spontano druženje preide kar v nadaljevanje resnega sestanka. Menim, da so ta druženja najboljša verzija 'brainstorminga', saj potekajo v sproščenem okolju,« razmišlja Kuster. 

​​​​​​​Ko je kaj narobe, se hitro odzovejo

Če vodstvo želi vedeti, kakšne so potrebe zaposlenih, jih mora najprej spoznati. Mi svoje zaposlene dobro poznamo, težko je to opisati v teoriji, ugotavlja Kuster. »Ko si iskren in korekten v svojem delovanju, ti to zaposleni tudi vračajo in potem ni težko zagotavljati ustreznega delovnega okolja, ker je le-to logična posledica. Mi zadovoljstva zaposlenih ne merimo, zelo hitro pa zaznamo kakršnokoli motnjo v atmosferi podjetja in hitro odreagiramo,« pristop podjetja opisuje Kuster.

Več kot 90 % Lunosove prodaje in storitev predstavljajo fizične stranke, zato zadovoljstvo strank merijo s produktom, storitvijo in montažo. Ker vedo, kdo je odgovoren za posamezno stranko, ni težko ugotavljati uspešnosti zaposlenih.

Zaposlenim nikoli niso vsiljevali instant prodajnih rešitev, pustijo jim, da vsak od njih je razvije svoj model pristopa do stranke v skladu z lastno osebnostjo, pravi Kuster. Med seboj se zaposleni razlikujejo, zato so tudi njihovi pristopi do strank različni.  

Ključno je, da za nadpovprečne rezultate nagradimo celotno ekipo in ne posameznika. Pri nas ne poznamo borbe za dobre stranke, ampak se tudi najmanjšemu projektu v celoti posvetimo, razlaga Kuster. 

Že drugič na lestvici najhitreje rastočih v Evropi

Lestvico FT 1000, ki predstavlja najhitrejše rastoča evropska podjetja, vsako leto sestavi eden najbolj znanih finančnih medijev na svetu, britanski Financial Times. V sodelovanju z nemško analitično hišo Statista so Lunos na lestvico uvrstili na podlagi realnih bilančnih podatkov, ki izhajajo iz javno objavljenih rezultatov. Osnovna letošnjega izbora je bila rast v letu 2020 v primerjavi z letom 2017, pri tem so upoštevali vstopni kriterij minimalnega prometa v obeh omenjenih letih. 

Lunos je med letoma 2017 in 2020 dosegel skupno rast prihodkov v višini 223 % in povprečno rast 46 % na letnem nivoju. Leta 2017 so imeli dobra 2 milijona evrov prometa, leta 2020 že skoraj 6,4 milijona evrov prometa. S tem so se uvrstili na 756. mesto med 1000 najhitreje rastočimi podjetji v EU. Lestvico Financial Timesa FT 1000 si lahko ogledate na tej povezavi. 

Tokratna uvrstitev na lestvico FT 1000 za Lunos ni prva, nanjo so se uvrstili že leta 2019. Čestitamo! 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Required
Required