Jezerškov dogodek, ki izpostavlja eno najpomembnejših tem prihodnosti

Člani

24. Maj 2022

Jezerškov dogodek, ki izpostavlja eno najpomembnejših tem prihodnosti

Spremeniti bomo morali način pridelave, nakup in porabo hrane, če bomo želeli vplivati na trajnostne vidike: družbene, okoljske, gospodarske. S pravičnejšimi pogoji in odpiranjem novih poslovnih priložnosti bomo na ta način izboljšali tudi možnosti za vse akterje v prehrambni verigi.

Kaj prinaša modra hrana? 

Evropski simpozij hrane, ki vsako jesen pride v Ljubljano, je eden najpomembnejših kulinaričnih dogodkov. Vsako leto ga s partnerji organizira član SBC, podjetje Jezeršek gostinstvo. Letošnji bo v marsičem poseben. Več poudarka bo namenil trajnosti prehranskih sistemov. Eno od osrednjih vlog bo imela gostja, neodvisna svetovalka in doktorica znanosti Afton Halloran, ki že vrsto let deluje na področju trajnostnih prehranskih sistemov. Tokrat bo prevzela vlogo kuratorke, v središče razprave pa bo postavila agrobiodiverziteto, prihodnost beljakovinskih in mesnih prehranskih sistemov, vprašanje trajnostne in zdrave prehrane ter tako imenovane 'modre hrane' oziroma hrane iz morij in oceanov.

Tudi letos na dogodku na bo šlo brez najvplivnejšega moža kulinarike, kuratorja Andree Petrinija, ambasadorke za gastronomski turizem pri Svetovni turistični organizaciji Združenih narodov in kuharske mojstrice Ane Roš, ki je Hiši Franko prinesla dve Michellinovi zvezdici, ter direktorja Jezeršek gostinstva in gonilne sile dogodka Martina Jezerška. Petrini bo v Ljubljano pripeljal po vsem svetu priznana kuharska imena in druge zanimive gostujoče govorce z različnih strokovnih področij. Ti bodo z udeleženci simpozija delili zgodbe na temeljih resnice v besedah in doslednosti v dejanjih.

»Čas je, da na Evropskem simpoziju hrane poskusimo plavati proti toku, razmišljamo na glas, šepetamo, ko vsi kričijo. In vsujemo nekaj zrn peska v motor, samo toliko, da upočasnimo kolesje. Da ga zaustavimo in opozorimo na konformizem, oportunizem, lobiranje, lažno pripovedovanje, zvijače, zastarele okuse gastronomske korektnosti, vpadljivost in plastičnost pop kulture ter propadajoče jezike mainstreama. In s prstom pokažemo na vse dobičkonosne profile, ki so dandanes osnova tega neskončnega kulinaričnega razkazovanja. Dobre volje vas pozdravljam ob tokratnem tretjem Evropskem simpoziju hrane. Če nam ne spodleti v celoti, bo veliko bolj zabaven od ležanja na kavču med gledanjem vaše najljubše kuharske oddaje,« drzno razmišlja Andrea Petrini.
Cilj Evropskega simpozija hrane je spodbuditi posameznike in organizacije iz vse Evrope, da vzamemo prihodnost v svoje roke ter s skupnimi močmi spremenimo nekatere navade in ustaljene prakse na področju prehranjevanja.
Martin Jezeršek
 
Evropski simpozij hrane
KDAJ: 5.-7. november 2022
KJE: Ljubljana
KDO: Svetovno znana kuharska imena, odlični slovenski kuharski mojstri, mednarosni govorci, misleci, strokovnjaki, ki spreminjajo ustaljen način pridelave in uživanja hrane

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano