Američane navdušuje s čilijem, vinom in odštekano osebno zgodbo

Člani

24. Maj 2022

Američane navdušuje s čilijem, vinom in odštekano osebno zgodbo

»Dr. John Fitz in njegova žena Suzanne sta imela na svojem domu v Farmingtonu nedavno gosta, ki sta ga spoznala na sejmu v New Yorku. Par se je spoprijateljil z Maticem (izgovarja se kot Matisse, slavni slikar) Vizjakom iz Slovenije. Ta trideset-in-nekaj-letnik je pripravil izbrano hrano za gostitelja in njune prijatelje. Vizjak je majhno večerno zabavo popestril tako s svojimi kuharskimi veščinami kot z izjemno življenjsko zgodbo.«

S temi besedami avtor začenja zgodbo v časopisu Farmington Press, ki izhaja v istoimenskem kraju v ameriški zvezni državi Missouri. Matic Vizjak je bil glavni junak večera, ki se je odvijal na domu zdravnika dr. Johna Fitza. V Sloveniji ga poznamo kot inovativnega mladega kmeta in proizvajalca čili specialitet, izumitelja čili vina, ki z divjo kombinacijo povsem različnih okusov in arom osvaja Slovenijo in tujino. Matic Vizjak je tudi predsednik SBC Mladih, sekcije, ki povezuje najboljše mlade podjetnike v Sloveniji.

Od strežaja do glavnega kuharja

Vizjak je na večerji pri ameriškem paru pokazal svoje kuharske spretnosti s pripravo lososa z zelenjavno prilogo. Gostitelja in goste je navdušil s pripovedjo o svoji enoletni avanturi v Avstralijo, na katero se je podal komaj 21-leten. Delal je kot strežaj, nato čez noč postal pomožni kuhar, čeprav ni imel predhodnega kuharskega znanja. S hitrimi koraki je osvajal kuharsko znanje in že čez nekaj mesecev je od takratnega chefa, svojega učitelja, prevzel glavno kuhalnico v restavraciji Gold Coast v Brisbanu. Po vrnitvi v Slovenijo je očetu pomagal na domači kmetiji in spotoma razvijal čili omake, ki jim je dodajal različne sestavine, od medu do likerja Bailey's.

»Dve ali tri leta je trajalo, preden smo cene dvignili za 450 odstotkov,« je svojo pot kmetovalca, ki se je povsem naravno prelevil v podjetnika, zbranim na domu svojega gostitelja razlagal Vizjak. »Z očetom danes proizvajata najbolje prodajane čili omake v Sloveniji, imata pa tudi linijo alkoholnih pijač s čilijem, ki je priljubljena v Evropi. Zdaj se s Suzanne Fitz dogovarja za distribucijo proizvodov v Združenih državah,« so članek sklenili pri Farmington Pressu.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano