#PODJETNIKI SPRAŠUJEJO s Petro Kerčmar: SBC Soočenje Bratušek - Pivec

Dogodki

20. April 2022

#PODJETNIKI SPRAŠUJEJO s Petro Kerčmar: SBC Soočenje Bratušek - Pivec

#PODJETNIKI SPRAŠUJEJO s Petro Kerčmar: SBC Soočenje Bratušek - Pivec Na volilnem soočenju Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) z voditeljico Petro Kerčmar sta si tokrat nasproti sedeli dve politični dami: Aleksandra Pivec iz stranke Naša dežela in Alenka Bratušek iz SAB. Odgovarjali sta na vprašanja, ki pred volitvami najbolj zanimajo slovenske podjetnike, med drugim pa izmenjali tudi pogled težo odločitev KPK za politike in financiranje volilne kampanje.

Oglejte si celotno soočenje na spletni strani 24ur.com s klikom na spodnjo fotografijo: 

 

Gostji sta na soočenju v klubu tako spregovorili o morebitnem sodelovanju v prihodnji vladi, o javnem sektorju in zaposlovanju v njem, zadolženosti Slovenije, energetski krizi ter o nalogah prihajajoče vlade.

Pivec cilja na premiersko mesto

Prva dama stranke Naša dežela Aleksandra Pivec je bila na začetku SBC soočenja bila jasna in je nedvoumno izrazila željo po premierski funkciji. Dodala je, da ko vstopaš v politiko, je treba prevzeti odgovornost. »Odgovornost za neuspeh na volitvah, kot tudi najvišjo odgovornost. Neodgovorno je do volivcev reči, da tega nisi pripravljen prevzeti.«

»Pa je to realno glede na javnomnenjske raziskave, ste na parlamentarnem pragu,« je malce skeptično vprašala voditeljica Petra Kerčmar. A Pivčeva je bila neomajna: »Nas javnomnenjske ankete ne obremenjujejo, v enem letu smo naredili vse, kar je bilo v naši moči. 24. april bo edino realna, prava javnomnenjska raziskava.«

Podobno kot Pivčeva se je do premierskega mesta opredelila tudi predsednica SAB-a Alenka Bratušek. »Ko greš v politiko, veš, da moraš prevzeti odgovornost, je pa res, da o tem odločajo volivci. V SAB smo že pokazali, da v najtežjih časih znamo zavihati rokave in naredimo, kar je treba. Edina prava anketa so volitve. Pred štirimi leti nam je veliko slabše kazalo, pa smo dobili več kot 5 odstotkov, zdaj računamo, da bomo ta rezultat še izboljšali. Imamo dober program, pogumno in zanesljivo ekipo, ki ve, kaj Slovenija potrebuje.«

Pivec bi sodelovala v katerikoli vladi, Bratušek samo v levosredinsko vlado

»V Sloveniji imamo nizek nivo političnega komuniciranja in opredeljevanja, vsi pa vemo, da imamo mnogo izzivov, iz daljšega obdobja pa tudi številne nove. Smo po epidemiji, ki je poškodovala številne sisteme, narekuje pa tudi nove prihajajoče izzive.« Pivčeva tako ocenjuje, da smo na točki, ko je potrebno dati vsebino pred ideološke in politične delitve. Vsebine nas morajo povezovati.

Pivčeva je še poudarila, da prav veliko vsebin od Goloba še ni slišala, na drugi strani pa je v Janševi vladi delovala dobro leto. To sodelovanje je ocenila kot zelo dobro, a hkrati kritično gleda na aktualno vlado.

Koliko denarja bosta stranki namenili za volilno kampanjo?

Bratuškova je pojasnila, da s točnimi številkami ne razpolaga in da ta znesek znaša nekaj več kot 200 tisoč evrov. Kot je še dodala, so ta denar privarčevali, tako da posojil ne bodo potrebovali.

Na drugi strani bo stranka Aleksandre Pivec za volilno kampanjo predvidoma porabila slabih 200 tisočakov. Ta sredstva so zbrali s pomočjo članarin in donacij, vzeti pa nameravajo tudi manjše posojilo. In ravno do slednjega je bila ob koncu SBC soočenja ostra Bratuškova: "Dobri so, če si upajo na takšen način poslovati." Pivčeva pa je ta napad politične tekmice strogo obsodila.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano