Sedem ruskih bank nima več dostopa do mednarodnega bančnega sistema

Stališča

03. Marec 2022

Sedem ruskih bank nima več dostopa do mednarodnega bančnega sistema

Sedem ruskih bank nima več dostopa do mednarodnega bančnega sistema EU zaradi napada na Ukrajino v zadnjih dneh uvaja sankcije proti Rusiji. Unija je včeraj iz sistema SWIFT izključila sedem ruskih bank in jim onemogočila dostop do mednarodnega bančnega sistema. EU je uvedla tudi sankcije proti medijskima hišama RT/Russia Today in Sputnik, ki sta v ruski državni lasti. Vse aktualne informacije o uvedbi sankcij proti Rusiji lahko spremljate na tej povezavi na skupni spletni strani Sveta EU in Evropskega sveta.
Izključitev iz sistema SWIFT zajema naslednje ruske banke: Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank, Rossiya Bank, Sovcombank, VNESHECONOMBANK (VEB) in VTB BANK. Prepoved bo začela veljati deseti dan po objavi v Uradnem listu EU in bo veljala tudi za vse pravne osebe, subjekte ali organe s sedežem v Rusiji, katerih več kot 50-odstotni delež je v neposredni ali posredni lasti navedenih bank. 

Cilj ukrepov EU je bankam onemogočiti dostop do mednarodnega finančnega prostora. Prizadeta bo tudi njihova zmožnost delovanja na svetovni ravni.

EU je uvedla tudi sankcije proti medijskima hišama RT/Russia Today in Sputnik, ki sta v ruski državni lasti. Prekinitev radiodifuzne dejavnosti omenjenih medijskih hiš bo veljala, dokler se ne konča agresija v Ukrajini in dokler Ruska federacija in z njo povezane medijske hiše ne bodo prenehale izvajati kampanj dezinformiranja in manipuliranja z informacijami, ki so usmerjene proti EU in njenim državam članicam, navaja skupna spletna stran Sveta EU in Evropskega sveta. 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano