Poslovanje z Ukrajino: velika verjetnost, da vaši kupci poslanega blaga ne bodo prejeli

Izbrani nasveti

04. Marec 2022

Poslovanje z Ukrajino: velika verjetnost, da vaši kupci poslanega blaga ne bodo prejeli

Poslovanje z Ukrajino: velika verjetnost, da vaši kupci poslanega blaga ne bodo prejeli

Zelo verjetno je, da kupci slovenskih izvoznikov v Ukrajino novo poslanega blaga sploh ne bodo prejeli. Pričakovati je tudi težave pri plačilih že dobavljenega blaga/opravljenih storitev, opozarjajo pri SID banki. Pri banki bodo sankcije proti Rusiji in Belorusiji v celoti spoštovali. Temu bodo prilagodili svoje bančno poslovanje.

Za več informacij se lahko podjetja obrnete na Leona Lebarja iz SID banke: T: 01 2007 581, E: leon.lebar@sid.si.

Pri SID banki, ki je nosilna slovenska izvozna in razvojna banka, aktivno spremljajo dogajanje glede vojne v Ukrajini. Sankcije bodo v celoti spoštovali. Pripravili so prilagoditve politike zavarovanja do Ukrajine, Rusije in Belorusije. Prav tako spremljajo dogajanje pri poslih financiranja. Bančno poslovanje bodo, enako kot poslovanje v imenu in za račun države, prilagodili vsebini sprejetih sankcij, pravijo.

Poslovanje z Ukrajino

Zaustavljeno je zavarovanje vseh poslov s kupci v tej državi. SID banka situacijo v Ukrajini tekoče spremlja in bo do 14. marca 2022 izdala sporočilo o morebitni spremembi te odločitve.

Poslovanje z Rusijo in Belorusijo

Glede na doslej znani obseg sankcij za Rusijo in Belorusijo v banki ocenjujejo, da bančnega poslovanja in poslovanja v imenu in za račun države (zavarovanje nemarketabilnih rizikov) ne bo potrebno v celoti ukiniti. Bodo pa uveljavili politiko presoje od primera do primera (case-by-case). »To pomeni, da bomo za vsak posamezen posel posebej presojali, ali zanj sankcije veljajo ali ne, oziroma ali ga je moč zavarovati oziroma financirati ali ne. Enako velja za že sklenjene posle,« sporočajo iz SID banke.

Veljavnost vseh limitov pozavarovanja začasno prekinjena

Zaradi prilagoditev politik zavarovanja za posle v Ukrajini začasno preneha veljavnost vseh limitov pozavarovanja pred kratkoročnimi komercialnimi in nekomercialnimi riziki. Ob umiritvi razmer se vzpostavi prejšnje stanje v višini in trajanju limitov, kot je bilo določeno ob odobritvi. Za posle v Rusiji in Belorusiji se pozavarovanje pred kratkoročnimi komercialnimi in nekomercialnimi riziki izvaja ob upoštevanju sankcij do Rusije in Belorusije ter ob stalnem skrbnem spremljanju novih dogodkov, povezanih z vojaškimi operacijami v Ukrajini.

Začasno ni mogoče zavarovanje izvoznih poslov pred srednjeročnimi komercialnimi in nekomercialnimi riziki, med katere sodijo tudi rizik vojne ali civilnih nemirov ter komercialnih rizikov (na primer: stečaj kupca) in neplačilo kupca, ter investicij. 

Enako velja tudi za izvajanje poslov po že izdanih zavarovalnih policah. Iz kritja so do nadaljnjega izvzeta na primer nedokončana črpanja pri že zavarovanih poslih, plačila avansov pri pozavarovanju kratkoročnih terjatev in kritja za neizvršene nabave pri zavarovanju rizikov pred dobavo.

Previdno z novimi dobavami in novimi posli

Pri SID banki svetujejo previdnost glede novih dobav in pri sklepanju novih poslov ter vsakodnevno preverjanje sankcij. Zelo verjetno je, da kupci slovenskih izvoznikov v Ukrajino novo poslanega blaga sploh ne bodo prejeli. Pričakovati je tudi težave pri plačilih že dobavljenega blaga/opravljenih storitev. Glede Rusije in Belorusije pa Evropska Unija, ZDA in tretje države sprejemajo sankcije, katerih obseg se dnevno povečuje, tako glede udeleženih fizičnih oseb, gospodarskih družb in bank ter plačilnega prometa, opozarjajo pri SID banki.

Podjetjem svetujejo vsakodnevno preverjanje sankcij na sankcijskih listah EU. »Menimo, da ni pravi trenutek za sklepanje novih poslov, zaradi omejitev pri plačilnem prometu pa se pričakujejo tudi težave pri plačilu že dobavljenega blaga/opravljenih storitev.«

Kdaj je primerno zavarovati posle?

Pri poslovanju s tujino (kjerkoli in kadarkoli) je primerno izvozne posle vnaprej zavarovati, saj terjatve predstavljajo premoženje podjetja in že nekajodstotna izguba lahko ob nepredvidenih dogodkih ogrozi nadaljnje poslovanje podjetja, svetujejo v SID banki. Dogajanje v Ukrajini ves čas podrobno spremljajo, po potrebi bodo izvedli nadaljnje prilagoditve zavarovalnih politik.

Dodatne informacije za podjetja

Leon Lebar, direktor oddelka za zavarovanje kreditov in investicij v SID banki
T: 01 2007 581
E: leon.lebar@sid.si

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano