Joc Pečečnik v imenu SBC poziva Vlado RS, naj čim prej uredi možnosti za zaposlovanje delavcev iz Ukrajine

Stališča

17. Marec 2022

Joc Pečečnik v imenu SBC poziva Vlado RS, naj čim prej uredi možnosti za zaposlovanje delavcev iz Ukrajine

Joc Pečečnik v imenu SBC poziva Vlado RS, naj čim prej uredi možnosti za zaposlovanje delavcev iz Ukrajine

Joc Pečečnik je v imenu SBC - Kluba slovenskih podjetnikov na predsednika Vlade RS Janeza Janšo naslovil poziv k hitri ureditvi možnosti za zaposlovanje delavcev iz Ukrajine. »V teh dneh minevajo trije tedni od napada Rusije na Ukrajino. Ta strašna tragedija je v beg iz domovine pognala že okoli tri milijone Ukrajincev. Vedno več jih zatočišče in varnost poišče tudi pri nas, v Sloveniji.

V Sloveniji se podjetja že daljši čas soočajo s pomanjkanjem delovne sile v določenih panogah. Poleg varnosti in dostojnih pogojev za bivanje naj Slovenija beguncem iz Ukrajine ponudi tudi čim hitrejšo integracijo v slovensko družbo, je poudaril predsednik SBC.

Tudi preko pospešitve postopkov pridobivanja potrebnih dovoljenj, ureditev statusa ter s tem poenostavitve zaposlovanja in vključevanja delavcev iz Ukrajine v delovne procese v podjetjih,« je v pozivu Janši zapisal Pečečnik in apeliral na predsednika vlade, da se zavzame za ureditev ustreznih podlag, ki bodo to omogočile.

Vedno več Ukrajincev zatočišče in varnost pred vojno poišče v Sloveniji, je zapisal Joc Pečečnik.

»V SBC — Klubu slovenskih podjetnikov s tem v zvezi izpostavljamo dva vidika: človeški, humanitarni vidik, ki nam narekuje, da beguncem brezpogojno pomagamo. Obenem tudi to, da jim ponudimo pomoč ne samo v obliki zagotovitve varnosti in dostojnih pogojev za bivanje, temveč tudi v obliki čim hitrejše integracije v slovensko družbo. Tudi preko pospešitve postopkov pridobivanja potrebnih dovoljenj, ureditev statusa ter s tem poenostavitve zaposlovanja in vključevanja delavcev iz Ukrajine v delovne procese v podjetjih,« je v pozivu predsedniku vlade Janezu Janši v imenu SBC — Kluba slovenskih podjetnikov zapisal Pečečnik.

Poudaril je, da bi to podjetjem omogočilo zaposlovanje kadrov, ki jih v tem trenutku močno potrebujejo, s tem pa hitrejšo rast ranljivih panog, denimo gostinske (pa tudi drugih), in njihovo okrevanje. To bo posledično prispevalo k višji gospodarski rasti, državna blagajna pa bo iz tega naslova prejela več vplačanih davkov.

SBC — Klub slovenskih podjetnikov združuje več kot 260 nadpovprečno uspešnih slovenskih podjetnikov, ustanoviteljev vrhunskih podjetij. Klub si prizadeva za preboj in podjetniško Slovenijo, za negovanje mladih talentov in vrhunski razvoj v sožitju z naravo, za krepitev prepoznavnosti Slovenije ter za povezovanje z lokalno skupnostjo za razvoj podjetništva in preprečevanje revščine.

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano