Dobra novica: plače bodo višje, nagrade za poslovno uspešnost manj obdavčene

Izbrani nasveti

11. Marec 2022

Dobra novica: plače bodo višje, nagrade za poslovno uspešnost manj obdavčene

Dobra novica: plače bodo višje, nagrade za poslovno uspešnost manj obdavčene Poslanci so danes potrdili predlog novele Zakona o dohodnini. Ta prinaša: višjo splošno olajšavo za zavezance za dohodnino, ki se bo do leta 2025 z zdajšnjih 3.500 evrov zvišala na 7.500 evrov, ugodnejšo davčno obravnavo nagrad za poslovno uspešnost, nižjo stopnjo dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov, krajši čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena, davčno razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem. Sprejem novele zakona je tudi rezultat zavzemanja gospodarskih in podjetniških organizacij, tudi SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, za podporo spremembam zakonodaje, ki ureja dohodnino. Decembra lani je klub skupaj z drugimi gospodarskimi organizacijami pozval poslanke in poslance k podpori rešitvam, ki prinašajo davčno razbremenitev zavezancev.

Za podporo zakonu je glasovalo 45 poslancev, proti jih je bilo 40.

Sprejem zakona je tudi rezultat prizadevanj SBC - Kluba slovenskih podjetnikov, ki je skupaj z drugimi gospodarskimi organizacijami zadnja leta opozarjal na nujnost davčnih razbremenitev in s tem večjo konkurenčnost in razvojno naravnanost poslovnega okolja ter se zavzemal za njihovo uveljavitev.

Kaj prinaša zakon?

Zakon določa, da se bo splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, do leta 2025 postopno zvišala z današnjih 3.500 evrov na 7.500 evrov. S tem bodo vsi zaposleni dobili nekoliko višje neto plače. Stopnja obdavčitve v najvišjem dohodninskem razredu se znižuje s 50 na 45 odstotkov.

Zakon bo uveljavil tudi nižjo stopnjo dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov, pa tudi krajši čas, po katerem je odsvojitev vrednostnih papirjev neobdavčena. Med sprejetimi ukrepi so tudi davčna razbremenitev dohodkov iz oddajanja premoženja v najem, ponovna uvedba seniorske olajšave ter ugodnejša davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost.

Uveljavitev zakona lahko z vetom ustavi še državni svet. Če bi državni svetniki izglasovali veto, bi morali poslanci o zakonu odločati še enkrat.

Znižanje dohodninskih obveznosti je vlada predlagala kot del ukrepov za spodbuditev rasti v obdobju po epidemiji, večja kupna moč ljudi bi ugodno vplivala na hitrejše okrevanje in rast slovenskega gospodarstva, s tem pa tudi na rast proračunskih prihodkov.

 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano