Če zaposlenim razložite delovanje podjetja, se začnejo vesti kot podjetniki

Izbrani nasveti

18. Marec 2022

Če zaposlenim razložite delovanje podjetja, se začnejo vesti kot podjetniki

Če zaposlenim razložite delovanje podjetja, se začnejo vesti kot podjetniki

V Dewesoftu, podjetju z eno najvišjih dodanih vrednosti v Sloveniji, zaposlenim omogočajo dve pomembni priložnosti: sistem nagrajevanja in sistem solastništva. Zaposleni tako pridobivajo lastniške deleže v podjetju. Po zaslugi tega modela Dewesoft vztrajno raste in odlično posluje.

Se podjetniku izplača, če imajo zaposleni deleže v podjetju? Kakšen način nagrajevanja izbrati? In kako se ogniti čerem?

O tem je v začetku marca na dogodku v SBC Loungeu govoril dr. Jure Knez, ustanovitelj in lastnik vrhunskega podjetja Dewesoft. V podjetju ne izstopajo samo po vrhunskih merilnih instrumentih in partnerstvih z različnimi svetovnimi blagovnimi znamkami, ampak tudi po lastnem načinu nagrajevanja zaposlenih z lastniškim deleži v podjetju.

»Pomembno je, da zaposlenim stvari pojasnjuješ sproti. Zlasti, kako deluje podjetje, kakšno je razmerje med prihodki in dobičkom. Če ljudem pojasnite, kako deluje podjetje, se začnejo sami presenetljivo vesti kot podjetniki,« iz prakse ugotavlja Knez.

Najprej razložijo osnove poslovanja

Leta 2015 so Dewesoftu sprva uvedli nov način nagrajevanja, ki so ga nato nadgradili še s sistemom solastništva.

Zaposlene so začeli učiti osnovnih pravil poslovanja: o zalogah, terjatvah, dobičku. Edina nejavna stvar so ostale individualne plače. Vsi pa vedo, kakšna sta masa plač in nagrad. Razmerje med najnižjim in najvišjim dohodkom je približno 1 proti 5, pravi Knez, pri čemer so opazne razlike med razvojnim in proizvodnim delom podjetja.

Podjetje danes upravljajo preko merila uspeha. Pri njih je to dodana vrednost prodanih instrumentov. Skozi čas se je dodana vrednost začela povečevati.

Sistem nagrad deluje izvrstno

Če so prihodki oziroma dodana vrednost nižji od fiksnih stroškov, ima podjetje izgubo. Meja profitabilnosti je tipično okoli 8 % prometa, pri Dewesoft, ki je visokotehnološko podjetje, je ta meja okoli 40 % normalnega prometa. »Tudi če imamo izgubo, plače ostanejo enake. Če pa podjetje dela dobiček, potem plače počasi naraščajo. Ko podjetje doseže dvakratnik meje profitabilnosti, se v obliki nagrad izplača 18 % razlike oziroma ena petina v dodani vrednosti,« razloži Knez.

V 2019 so bile nagrade v višini med 19 % in 65 %. Najpomembneje je, da so nagrade izplačane mesečno in zaposleni lahko sproti sledijo vsem spremembam. »Če ima zaposleni 1000 evrov neto plače, dobi ob 20 % nagradi še 200 evrov. Na leto tako izplačamo tudi do 300-400 % nagrad, torej praktično dodatne 3-4 plače,« pravi Knez. Nagrade izplačujejo za gibljivo povprečje treh mesecev (moving average), da ni prevelikih nihanj. Sistem deluje tako dobro, da bodo s tem nadaljevali, pravi Knez in posebej izpostavi: »Ažurnost podatkov je ključna!«

Kako zaposleni pridobivajo solastništvo?

V Dewesoftu so 2014 zaposlenim ponudili, da nagrado namesto izplačila pretvorijo v lastniški delež. Tako so dobili pristen občutek, da delajo zase. Možnosti izračuna deležev preko vrednotenja in pretvorbe vložkov je več.

Če bi merili po prometu, torej približno 4-kratnik, bi bil Dewesoft vreden 100 milijonov evrov. Pri preračunavanju na dobiček, torej na faktor 7 do 10, bi bila vrednost 75 milijonov. V Dewesoftu preračunavanja izvajajo glede na vrednost kapitala, ki pa je 20 milijonov evrov. »Za nizko vrednotenje smo se odločili prav zato, da lahko zaposleni s tem pridobijo kar največji delež podjetja, hkrati pa je tudi podjetje sposobno ta delež odkupiti,« pojasni Knez. »Ob nakupu lastniškega deleža se zaposleni zavežejo, da bodo delež prodal izključno nazaj podjetju, če bi se odločili za prodajo, ali pa se obvežejo prodati ob upokojitvi ali ko zapustijo podjetje.«

»Bistvo sistema je, da so zaposleni aktivni lastniki. Takih je sedaj več kot polovica redno zaposlenih. Če je zaposleni vložil v nakup podjetja leta 2016 1000 evrov, je ta delež sedaj vreden 3000 evrov. To je nekako najboljša rešitev, da zaposleni resnično delajo za sebe..«
Dr. Jure Knez

Kako poteka nakup?

Dewesoft dvakrat letno objavi vrednost deleža. Zaposleni se lahko na portalu opredelijo, koliko želijo kupiti. Zaposleni mora s svojega TRR sredstva posredovati na račun podjetja - kar je dobro v psihološkem pomenu, kljub nekoliko večjim stroškom se zaposleni zavedajo, da gre za njihov vložek. »Podjetje si mora omogočiti, da ga izstop delničarjev ne ogrozi. To je mogoče v vsakem trenutku.«

Dewesoft ima danes 50 lastnikov. To je 15 % zaposlenih.

Solastništvo Dewesofta zaposlenim prinaša...

- Vsak delež pomeni glasovalno pravico.
- Dividende predstavljajo okoli 15 % dobička.
- Podjetje mora skrbeti za ohranitev kontrolnega deleža. Za Dewesoft je predvideno, da se kontrolni delež ustanoviteljev izgubi po nekaj več kot 100 letih. Obstajajo tudi drugačne rešitve.

»Naša izkušnja je, da sistem odprtih knjig v podjetju deluje odlično. V načrtovanje je dobro vključiti zaposlene. Razložite jim, zakaj, da bodo razumeli smisel. Določite pa tudi merilo uspešnosti,« poudarja dr. Jure Knez.

Za spreminjanje aktov podjetja je potrebnih 75 % lastniških glasov. Če se večinski lastniki odločijo za prodajo, morajo ostali temu slediti. Tako je določeno v družbeni pogodbi Dewesofta.

 

Naslovna fotografija je simbolična (vir: Canva). 

E-novice

Naročite se na ključne informacije in praktične nasvete.

Zahtevano
Zahtevano